Feedback

Verschillen houten vloeren en parket vloeren

Houten vloeren en parket vloeren lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Toch zijn er ook verschillen tussen deze twee vloersoorten. Dit artikel zal verder ingaan op deze verschillen.

Prijs
De prijs van houten vloeren ligt tussen ca. 35 en ca. 100 euro per vierkante meter. De prijs hangt voornamelijk af van het type hout dat u kiest. Parket vloeren zijn beschikbaar in 3 verschillende types: massief parket, lamelparket en fineerparket. Massief parket is de duurste soort, waarbij de prijs tussen ca. 50 en ca. 100 euro per vierkante meter ligt. Lamelparket kost tussen ca. 40 en ca. 60 euro per vierkante meter. Fineerparket is de goedkoopste variant en is te verkrijgen vanaf ca. 25 euro tot en met ca. 40 euro per vierkante meter.

Levensduur
De levensduur van een houten vloer hangt af van een aantal factoren: de dikte van de vloer, de kwaliteit van het hout, het onderhoud van de vloer en de hoeveelheid belasting. De levensduur ligt over het algemeen tussen de 10 en 60 jaar. Massief parket is het parkettype met de langste levensduur: deze vloersoort gaat 40 tot 60 jaar mee. Lamelparket heeft een iets kortere levensduur, namelijk 30 tot 40 jaar. Fineerparket heeft de kortste levensduur en gaat maar zo’n 10 tot 15 jaar mee.

Onderhoud
Een houten vloer kan worden schoongemaakt met een stofzuiger en een niet te natte dweil. Ook moet de houten vloer eens in de zoveel jaar opnieuw in de olie of was worden gezet. Een parket vloer kan net als een houten vloer worden schoongemaakt met een stofzuiger en een dweil. Parket moet tevens ca. 2x per jaar worden afgewerkt met wax, lak, olie of was. Lamelparket en massief parket kunnen een aantal keer worden geschuurd, waardoor de vloer weer als nieuw oogt. Fineerparket kan echter niet geschuurd worden.

Materiaal
Houten vloeren kunnen gemaakt worden van allerlei soorten hout. De meest voorkomende soorten zijn eiken, kersen, essen, grenen, beuken en noten. Massief parket wordt gemaakt van massief houten planken en is tussen ca. 15 mm en ca. 22 mm dik. Lamelparket bestaat uit 3 lagen hout die haaks op elkaar worden geperst. De dikte ligt tussen ca. 10 mm (dunlamel) en ca. 20 mm (Duoplank/combiplank/multiplank). Fineerparket is opgebouwd uit 3 lagen, waarbij alleen de toplaag bestaat uit hout. De dikte varieert van ca. 8 mm tot ca. 20 mm

Geluidsoverlast
Beide vloersoorten zijn niet geluidsreducerend. Parketvloeren zijn daarbij wel wat stiller en houten vloeren zijn het meest gehorig. Er wordt dan ook aangeraden om bij beide vloersoorten een geluidsreducerende onderlaag neer te leggen. Door de geluidsnorm van de VvE is het bij appartementen zelfs onvermijdelijk om een geluidsreducerende onderlaag aan te brengen.

Vloerverwarming
Afhankelijk van de houtsoort en de ondervloer kan er bij houten vloeren vloerverwarming worden aangebracht. Bij Lamelparket en fineerparket is het mogelijk om vloerverwarming te monteren. Massief parket is hier echter niet geschikt voor.

Waterbestendigheid
Zowel houten vloeren als parket vloeren mogen ondanks een beschermende laag niet langdurig in aanraking komen met water. Dit kan leiden tot het kromtrekken van de vloer. Uiteindelijk kan de vloer zelfs gaan rotten. Haal vocht dan ook zo snel mogelijk van de vloer af.

Leggen
Houten vloeren kunnen worden verspijkerd, verlijmd, geschroefd of los worden gelegd. Het leggen is echter een specialistisch proces en het is dan ook beter om dit over te laten aan een professional. Zwevende parketvloeren kunnen met behulp van specifiek gereedschap zelf worden gelegd. Kiest u ervoor om parket zelf te leggen, dan moet de vloer eerst een aantal dagen acclimatiseren. Als u dit niet doet kan de vloer gaan scheuren door de hoeveelheid spanning.

Beschadigingen
Omdat hout van nature al niet egaal is, zullen kleine beschadigingen alleen maar bijdragen aan het karakter van de vloer. Toch kunt u ervoor kiezen om krassen bij te werken met was of olie. Beschadigingen bij parket zijn vaak lastig te repareren. Stofzuig de vloer dan ook regelmatig om te voorkomen dat zand en vuil gaan schuren.

Conclusie
Beide vloertypes zorgen voor een warme uitstraling. Houten vloeren zijn beter bestand tegen beschadigingen en zijn onderhoudsvriendelijker. Parket vloeren zijn echter stiller en zijn vanaf een lagere prijs beschikbaar.

10+ Beste Vloeren - Alle Top Vloerenzaken
• Slingerland Tegels
   
(Hardinxveld-Giessendam Zuid-Holland) score 9,8 uit 141 ervaringen
• 't Vloerenhuis
   
(Putten Gelderland) score 9,7 uit 81 ervaringen
• Knulst Vloeren
   
(Nunspeet Gelderland) score 9,6 uit 434 ervaringen
• Europa Parket
   
(Barneveld Gelderland) score 9,6 uit 413 ervaringen
• Luxury Floors
   
(Kampen Overijssel) score 9,4 uit 258 ervaringen
• Bebo Parket
   
(Vriezenveen Overijssel) score 8,2 uit 52 ervaringen
• LAB21
   
(Oostzaan Noord-Holland) score 8,0 uit 760 ervaringen
• J&M Vloeren
   
(Leiderdorp Zuid-Holland) score 7,0 uit 2 ervaringen

U kunt ook de lijst met de Beste 10+ Vloerenwinkels bekijken.
Reacties
Er zijn 10 reacties bij dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
“Vervanging parket”
Betreft Knulst Vloeren Door H.J.Wols op maandag 17 sep 2018 18
Na vel jaren gebruik werd het tijd onze parket te laten vervangen of te laten schuren en lakken. Drie bedrijven (gevonden via internet) bezochten wij waaronder Knulst Vloeren (dat heet bij ons "de markt verkennen"). Het eerste bezoek was onzerzijds informatief en wij gingen naar huis met een aantal stalen voor PVC vloeren. In het gesprek en later thuis bleek dat overstappen op een PVC vloer problemen gaf met het openen en sluiten van de schuifpui. Bij ons tweede bezoek hebben wij uitvoerig gesproken over de vloer opschuren en lakken in een zo licht mogelijke kleur. Wij kregen duidelijke antwoorden en de offerte viel ons niet tegen. De vloer is enkele weken later geschuurd en gelakt in anderhalve dag. Er is keurig, bijna stofvrij, gewerkt. De nieuwe plinten zijn geplaatst en op de kopse kanten op een bijzondere manier afgewerkt zo danig dat men niet tegen afgezaagd hout aankijkt. De bovenkant van de plinten zijn, daar waar het kon, met witte kit gekit, zodat het een geheel is geworden. Tegelijk hebben wij in de keuken een PVC-vloer laten leggen, die er mooi en strak en ook goed afgewerkt uit ziet. Bij een volgende klus met een vloer zullen wij zeker weer bij Knulst Vloeren gaan informeren naar de mogelijkheden.
“Zeer plezierig”
Betreft Knulst Vloeren Door rob de bruin op woensdag 25 jul 2018 18
Wij hebben bij Knulst parket besteld. Omdat we graag hetzelfde hout wilden als we enkele jaren geleden gekocht hadden bij Knulst namen we weer contact met hen op. We werden uiterst kundig en snel geholpen. We werden teruggebeld wanneer dat beloofd was en de levering was supersnel. Kortom een zeer plezierig contact. Rob de Bruin
“Houtlook keramisch parket”
Betreft Bakker Tegels & Badkamers Door Angelique Dekker op woensdag 4 apr 2018 18
Tegelvloer woonkamer: keramisch parket in houtlook is prachtig. Ook de toilet zwart wit geblokt is keurig gedaan.

Eerdere ervaring van 28 maart 2018: De tegelvloer (hout look keramisch parket) in de woonkamer en hal is prachtig en heel professioneel geplaatst. De service en het contact met Bakker is positief verlopen. We zijn heel tevreden met het eindresultaat.
FOTO VAN ANGELIQUE DEKKER
Resultaat tegelvloer toilet
“Onplezierige oplevering”
Betreft Uniek Wonen Door E. Christophe op donderdag 12 nov 2020 20
In de winkel in Rotterdam geweest om parketvloer uit te zoeken. Goede afspraken gemaakt om te leggen begin augustus. Eigenaar is nog langs geweest om huis te bekijken. Met twee dagen vertraging begonnen begin augustus voor een klus van ongeveer 6 dagen. Dat werd uiteindelijk 4 weken (!). Redenen waren: het is een moeilijk huis (je bent er zelf geweest), er staan nog een paar meubels (wat in het begin geen enkel probleem was), iemand ziek, iemand wil niet werken, het hout is op en we moeten wachten op nieuw hout. Overal moet je zelf achteraan gaan. Geen communicatie vanuit de onderneming. Het is met heel veel pijn en moeite uiteindelijk een mooie vloer, maar afwerking kan echt veel beter (lijmresten op plinten, afdekplinten niet goed gelegd, scheuren in plinten en in stucwerk, deur ging niet meer open en daar moet je zelf achter komen, stukjes uit sommige delen parket (ligt aan het hout), krassen op de muur). Zeer onplezierige oplevering en communicatie daarna. Nog een paar openstaande punten die 9 (!) weken later pas werden aangepast na heel vele aandringen en uitstellen. Gelukkig niet het gehele bedrag vooraf voldaan. Een mooie vloer kun je op veel plekken kopen, maar wat een hoofdpijn van Uniek Wonen.
“Prima zaak”
Betreft Eemland Vloeren Door Corina Wouterse op maandag 3 aug 2020 20
Een mooie pvc-vloer uitgezocht bij Eemland Parket/Eemland Vloeren. De verkoper dacht op een prettige en eerlijke manier mee over wat mogelijk was in mijn woonkamer. Over de begane grond wilde ik over de bestaande gietvloer heen een andere vloer. Ik mocht een aantal stalen meenemen zodat ik thuis kon bekijken wat ik er van vond. Uiteindelijk mijn keuze laten vallen op een mooie lichte pvc houtlook voor de woonkamer en antracietgrijze tegels voor de hal en keuken. De verkoper maakte ter plekke de offerte en berekende ook nog even wat de prijs zou zijn wanneer ik voor hout zou gaan. De verkoper -hoewel een hout-liefhebber :)- gaf aan dat ik in mijn situatie echt beter af zou zijn met pvc. Een afspraak om de vloer te leggen was snel gemaakt. Eén werkdag voor de vloer gelegd zou worden ontving ik de factuur met daarin het verzoek om een 50% aanbetaling. Het resterende deel bij oplevering en in mijn optiek niet meer dan redelijk. De vloer is in twee dagen gelegd, keurig vakwerk, vriendelijke mensen. Bij oplevering bleek dat er net iets te weinig plinten en afwerking besteld was dus dat zou snel volgen. En dat is vandaag gebeurd; geleverd, geplaatst: alles weer volgens afspraak. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik Eemland Parket een hele prima zaak vind en een aanrader voor als je op zoek bent naar vakmanschap, heel veel keuze, eerlijke adviezen en goede begeleiding gedurende het proces.
“Renovatie parket vloer”
Betreft Baltussen Vloeren Door Sandra op maandag 1 apr 2019 19
Vorig jaar kochten we een huis met een parket vloer. We vroegen Baltussen of deze vloer nog was op te knappen. Dat was zeker het geval, een goede vloer, beetje kaal maar Baltussen beloofde ons dat ze de vloer weer "als nieuw" zouden maken. Na schuren en oliën kwamen er rare vlekken in de vloer. Toen begon de ellende. Dit zou komen door iets in het hout waar Baltussen niets aan kon doen zeiden ze. Na veel bellen (door ons ) een contact met de leverancier (door Baltussen) was het beeld dat het niet door het hout kwam. De vloer moest nog een keer geschuurd en geolied en dan zou het goed komen. Niet dus. Ondertussen zijn we een half jaar verder, 1400 EURO armer en ziet de vloer er slechter dan voordat Battussen aan de slag ging. De afspraak dat de vloer weer "als nieuwe" zou worden is niet nagekomen. Baltussen komt ook niet met een oplossing hoe het probleem moet worden opgelost. In het laatste telefoontje werd de situatie samengevat als "vette pech" en dit zijn onvoorziene omstandigheden. Financiële tegemoetkoming zit er niet in. Kortom Baltussen belooft veel en heeft ook echt wel tijd in onze vloer gestoken. Maar als er iets mis gaat heeft uiteindelijk de klant een probleem. Dit levert een nare nasmaak op, want voor ons wat het toch een flinke investering in een vloer die er al ligt. Ook blijft het de vraag of ze er ook echt niets aan kunnen doen. Op de drie werkbonnen staat drie keer andere houtsoort vermeld wat niet vertrouwen geeft dat ze deze klus goed hebben ingeschat. Ook heeft men nog een 2e keer de boel geschuurd waardoor er scheuren zijn ontstaan terwijl deze 2e keer niets heeft opgeleverd en volgens de leverancier ook niet had moeten gebeuren.
“Uitvoering niet goed”
Betreft Eemland Vloeren Door Kohler op woensdag 7 feb 2018 18
Ook wij gebben een vervelende ervaring meet Eemland parket in Amersfoort. We hebben op 2 verdiepingen vloeren laten leggen en een trap laten bekleden met hout. De verdiepingen keggen ging mer horten en stoten en werd door een nogal brutale vent uitgevoerd.Het duurde weken voor het af was. Dan weer een andere klus, dan de verkeerde plinten, dan weer in z'n hand gesneden. En als je erover belt dat het allemaal wel erg lang duurt en doorgestuurd wordt naar het 06 nummer van de eigenaresse, is ze geïrriteerd omdat ze " vrij is en op het sportveld staat" ..... Ja sorry .... Ik werd doorverwezen hoor....De trap ging keurig volgens afspraak door een andere parketteur, maar is niet goed uitgevoerd. Er zitten kieren in waardoor je de oude trap kunt zien en sommige treden zijn ook nog lelijk ( te krap in de breedte) afgewerkt. 3 x verzocht aan de eigenaresse of zij naar het geleverde werk wilde komen kijken. Zij reageert echter nergens op. Slechte handelswijze.Zeer af te raden!
“Raden Brederode aan”
Betreft Bo Parket Door Frank Lommerse op zaterdag 4 nov 2017 17
Voor alle vloeren (hout en laminaat) van onze woning (3 verdiepingen) zijn wij uitstekend geslaagd bij Brederode Parket. De service in de winkel was super. Fijn gesprek gehad en er werd echt meegedacht over de mogelijkheden in het huis en de verschillende kleurstellingen van de vloer in combinatie met het interieur. Ook over de montage en het contact zijn meer dan dik tevreden. Alle gemaakte afspraken zijn op tijd en zoals het hoort nagekomen. Wij raden Brederode parket dan ook zeker aan.
“Absoluut vermijden”
Betreft Eemland Vloeren Door Joris op woensdag 25 okt 2017 17
Eemland Parket zou bij ons een parketvloer in het hele (nieuwbouw)huis leggen. Allereerste moet je, in tegenspraak tot de CBW voorschriften, 50% (!) aanbetalen. Dit is zogenaamd om de materiaalkosten te dekken, maar als ze, zoals bij ons, hun afspraken niet nakomen, dan zit je er wel aan vast. Op de geplande eerste legdag was de begane grondvloer bij ons namelijk nog te nat. Dat kan gebeuren, al is het vreemd dat de parketteurs van geen van onze nieuwbouwburen dit probleem leken te hebben. Daarbij komt dat, als Eemland de legvoorschriften na zou leven en op onze uitnodigingen voor een voorinspectie in zou zijn gegaan, het vochtprobleem nog ruim voor oplevering opgelost had kunnen worden. Nu is er ineens een probleem tijdens de (toch al strakke) planning na oplevering. De oplossing van Eemland... geen. Ons probleem. Na heel veel bellen en mailen kwam Eemland eindelijk de vloer daadwerkelijk inspecteren. Het oordeel: twee jaar laten drogen of de vloerverwarming 6 maanden laten draaien op permanent 45 graden kamertemperatuur. Dat het verse stuckwerk en het houten skelet van het huis daardoor zouden beschadigen, was weer niet hun probleem.

De eerste etage en zolder wilden ze wel leggen (met ondertussen 6 maanden vertraging), al moesten we daarvoor nog wel een paar duizend euro bijbetalen. Ze hadden bij de offerte met allerlei kosten geen rekening gehouden. De afgesproken vaste prijs, was volgens Eemland nooit bedoeld als vaste prijs ... Voor beneden moesten we volgens Eemland maar gewoon 2 jaar wachten; heel normaal volgens hen. Ontbinding voor de nog niet gelegde benedenvloer was voor Eemland niet acceptabel, of we moesten ook daar flink bijbetalen. Een compromis was niet bespreekbaar.

Omdat we ondertussen al (op het beton) in het huis woonden en contractueel vastzaten, accepteerden we dat Eemland de eerste etage en de zolder zou leggen. De parketvloer zou bij bestelling zo glad als een balzaal worden gelegd. Na het leggen waren echter overal legnaden en –kieren zichtbaar. Eemland reageerde geheel niet op de onze klacht daarover. Daarbij verschenen binnen een maand na het leggen ook al de eerste vlekken in het hout, hoewel de vloer daar niet intensief wordt gebruikt. Ook op deze melding reageerde Eemland niet.

Ondertussen waren we wel klaar met Eemland en zijn naar de geschillencommissie gegaan. Dit traject heeft nog ruim 1 jaar heeft geduurd, maar we hebben op alle punten gelijk kregen. Enkele opvallende fouten van Eemland die door de commissie zijn gecorrigeerd:
- De ondervloer op de begane grond bleek volledig anders te zijn en veel eenvoudiger te drogen dan door Eemland beweerd, hoewel Eemland dezelfde informatie had als de expert van de geschillencommissie. Ook de ondervloer op de zolder bleek anders dan door Eemland na inspectie beweerd.
- De 'fabrieksmatig' geoliede vloer was te schraal geolied. Wij zagen dat en hebben dat Eemland gemeld. Eemland zag dat, zelfs na inspectie, niet. De geschillencommissie gelukkig wel.
- Een parketvloer als een balzaal, is bij Eemland een parketvloer met gapingen en hoogteverschillen. Op een klacht daarover wordt door Eemland (in het geheel) niet gereageerd, hoewel het achteraf door een ander bedrijf vrij simpel op te lossen is gebleken.
- Eemland neemt geen enkele verantwoordelijkheid. Bij verkoop hebben ze mooie verhalen, maar service, of zelfs het nakomen van afspraken, zit bij Eemland echt niet in het assortiment. Dat zijn ze volgens de geschillencommissie echter wel toe verplicht.
- Ook al wil Eemland je anders laten geloven, met een vaste prijsafspraak hoef je later niet nog eens bij te betalen.
Eemland heeft hard gewerkt voor deze negatieve review. Gezien de fouten die ze hebben gemaakt en de manier waarop zij met opmerkingen en klachten om zijn omgegaan, dan zijn wij echter zeker niet de eerste (maar hopelijk wel de laatste) ontevreden klant van Eemland
“Parket van 2500 euro geleverd voor 8500 euro”
Betreft Bruynzeel Parket Door F. Visser op maandag 28 nov 2016 16
Nieuwe woning laten opmeten. 57 m parket erin. Erg mooi allemaal en kosten 8500 euro. Na foute meting konden ze niet het gekozen parket plaatsen. Ze kwamen met een alternatief wat uit hun fabriek zou komen en wat zeker net zo mooi zou zijn. Na een staaltje te hebben gezien gingen we akkoord. Thuis aangekomen was het parket mooi gelegd maar zag ik buiten ineens het verpakkingsmateriaal van Boen. Dat is een Duits merk a 2500 euro voor 60 m. Wij hadden het parket van Bruynzeel gekocht dus uit hun fabriek maar zij zeiden dat dat niet perse van Bruynzeel hoeft te komen en dat zij zich aan hun afspraak hadden gehouden en voor een alternatief hadden gezorgd. Ik heb gezien dat het hout op het intenet rond de 2500 euro is dus ik snapte niet dat ik alsnog 8500 euro moest betalen? Bruynzeel had zich aan zijn afspraken gehouden en het parket lag er mooi in. Dus daar werd het mee af gedaan. Verder nog andere brieven gestuurd over deze situatie maar daar kreeg ik geen respons op. Kosten van het leggen dus 6000 euro :-( Nooit weer ga ik erheen. Echt nooit weer. Heb er veel last van gehad dat mij het leggen dik 6000 euro heeft gekost.
Meer artikelen