Feedback
Alle Vloerenwinkels Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland)
135 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
342 ervaringen
Barneveld (Gelderland)
404 ervaringen
Kampen (Overijssel)
237 ervaringen
Putten (Gelderland)
79 ervaringen
Wijhe (Overijssel)
72 ervaringen
Vriezenveen (Overijssel)
172 ervaringen
Leiderdorp (Zuid-Holland)
2 ervaringen

Verschillen houten vloeren en parket vloeren

Houten vloeren en parket vloeren lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Toch zijn er ook verschillen tussen deze twee vloersoorten. Dit artikel zal verder ingaan op deze verschillen.

Prijs
De prijs van houten vloeren ligt tussen ca. 35 en ca. 100 euro per vierkante meter. De prijs hangt voornamelijk af van het type hout dat u kiest. Parket vloeren zijn beschikbaar in 3 verschillende types: massief parket, lamelparket en fineerparket. Massief parket is de duurste soort, waarbij de prijs tussen ca. 50 en ca. 100 euro per vierkante meter ligt. Lamelparket kost tussen ca. 40 en ca. 60 euro per vierkante meter. Fineerparket is de goedkoopste variant en is te verkrijgen vanaf ca. 25 euro tot en met ca. 40 euro per vierkante meter.

Levensduur
De levensduur van een houten vloer hangt af van een aantal factoren: de dikte van de vloer, de kwaliteit van het hout, het onderhoud van de vloer en de hoeveelheid belasting. De levensduur ligt over het algemeen tussen de 10 en 60 jaar. Massief parket is het parkettype met de langste levensduur: deze vloersoort gaat 40 tot 60 jaar mee. Lamelparket heeft een iets kortere levensduur, namelijk 30 tot 40 jaar. Fineerparket heeft de kortste levensduur en gaat maar zo’n 10 tot 15 jaar mee.

Onderhoud
Een houten vloer kan worden schoongemaakt met een stofzuiger en een niet te natte dweil. Ook moet de houten vloer eens in de zoveel jaar opnieuw in de olie of was worden gezet. Een parket vloer kan net als een houten vloer worden schoongemaakt met een stofzuiger en een dweil. Parket moet tevens ca. 2x per jaar worden afgewerkt met wax, lak, olie of was. Lamelparket en massief parket kunnen een aantal keer worden geschuurd, waardoor de vloer weer als nieuw oogt. Fineerparket kan echter niet geschuurd worden.

Materiaal
Houten vloeren kunnen gemaakt worden van allerlei soorten hout. De meest voorkomende soorten zijn eiken, kersen, essen, grenen, beuken en noten. Massief parket wordt gemaakt van massief houten planken en is tussen ca. 15 mm en ca. 22 mm dik. Lamelparket bestaat uit 3 lagen hout die haaks op elkaar worden geperst. De dikte ligt tussen ca. 10 mm (dunlamel) en ca. 20 mm (Duoplank/combiplank/multiplank). Fineerparket is opgebouwd uit 3 lagen, waarbij alleen de toplaag bestaat uit hout. De dikte varieert van ca. 8 mm tot ca. 20 mm

Geluidsoverlast
Beide vloersoorten zijn niet geluidsreducerend. Parketvloeren zijn daarbij wel wat stiller en houten vloeren zijn het meest gehorig. Er wordt dan ook aangeraden om bij beide vloersoorten een geluidsreducerende onderlaag neer te leggen. Door de geluidsnorm van de VvE is het bij appartementen zelfs onvermijdelijk om een geluidsreducerende onderlaag aan te brengen.

Vloerverwarming
Afhankelijk van de houtsoort en de ondervloer kan er bij houten vloeren vloerverwarming worden aangebracht. Bij Lamelparket en fineerparket is het mogelijk om vloerverwarming te monteren. Massief parket is hier echter niet geschikt voor.

Waterbestendigheid
Zowel houten vloeren als parket vloeren mogen ondanks een beschermende laag niet langdurig in aanraking komen met water. Dit kan leiden tot het kromtrekken van de vloer. Uiteindelijk kan de vloer zelfs gaan rotten. Haal vocht dan ook zo snel mogelijk van de vloer af.

Leggen
Houten vloeren kunnen worden verspijkerd, verlijmd, geschroefd of los worden gelegd. Het leggen is echter een specialistisch proces en het is dan ook beter om dit over te laten aan een professional. Zwevende parketvloeren kunnen met behulp van specifiek gereedschap zelf worden gelegd. Kiest u ervoor om parket zelf te leggen, dan moet de vloer eerst een aantal dagen acclimatiseren. Als u dit niet doet kan de vloer gaan scheuren door de hoeveelheid spanning.

Beschadigingen
Omdat hout van nature al niet egaal is, zullen kleine beschadigingen alleen maar bijdragen aan het karakter van de vloer. Toch kunt u ervoor kiezen om krassen bij te werken met was of olie. Beschadigingen bij parket zijn vaak lastig te repareren. Stofzuig de vloer dan ook regelmatig om te voorkomen dat zand en vuil gaan schuren.

Conclusie
Beide vloertypes zorgen voor een warme uitstraling. Houten vloeren zijn beter bestand tegen beschadigingen en zijn onderhoudsvriendelijker. Parket vloeren zijn echter stiller en zijn vanaf een lagere prijs beschikbaar.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 2 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door familie van Noort op donderdag 7 jan 2016 yy
Als architect van ons eigen huis vonden wij het belangrijk om voor een strakke maar warme vloer te kiezen. Wij hebben gekeken naar vloeren in essenhout. Ondanks dat het niet een zeer gewilde houtsoort is, kregen we toch de mogelijkheid om essenhout als hoogkantparket te leveren. Dit heeft op de slaapverdieping een heel mooi beeld opgeleverd, de vloer loopt naadloos door in alle kamers en vormt met de trap in Essenhout een mooi en rustig beeld. Voor in de werkkamer wilden we graag een extra brede eiken houten vloer, licht wit geolied.
Door G. Schouten op maandag 16 jun 2014 yy
Wij hebben destijds een volledig massieve grenen vloer gekocht. Sinds 2 maanden hebben wij een nieuw huis gekocht waarbij uiteraard ook een nieuwe houten vloer in de woonkamer hoort. We hebben nu een parketvloer met massieve eiken toplaag naar onze smaak gevonden. Omdat wij in de woonkamer een volledig vloerverwarming hebben liggen, is dit maal voor een parketvloer gekozen zodat de vloerverwarming optimaal zijn warmte kan afgeven. Deze week wordt de nieuwe vloer bij ons thuis afgeleverd en gaan wij deze zelf leggen.
Meer artikelen