Feedback

Wat mag wel en wat mag niet in de vaatwasser

Veel huishoudens hebben een vaatwasser in de keuken staan en gebruiken deze dagelijks. Maar niet alle keukengerei mag zomaar in de vaatwasser.  In deze praktische gids vertellen we welke items veilig in de vaatwasser kunnen en welke je beter met de hand kunt wassen.

Items die je veilig in de vaatwasser kunt plaatsen

Laten we beginnen met de items die u veilig in de vaatwasser kunt plaatsen.
 • Glazen: De meeste glazen zoals, longdrinkglazen, borrelglazen, likeurglazen, wijnglazen en bierglazen kunnen in de vaatwasser. De enige voorwaarde is dat het glas niet heel dun is of heel breekbaar is zoals kristallen glazen. Meer over dit type glazen onder het kopje items waar je heel voorzichtig mee moet zijn.
 • Bekers: Bekers zijn meestal gemaakt van geglazuurd keramiek, deze mogen gewoon in de vaatwasser. Eventuele illustraties op de beker zullen na verloop van tijd wel vervagen. Een beker van ongeglazuurd keramiek of porselein mag niet in de vaatwasser.
 • Borden: De meeste borden zijn gemaakt van geglazuurd keramiek. Deze mogen gewoon in de vaatwasser. Houten borden kun je beter niet in de vaatwasser doen. Hout kan splijten. Bij een plastic bord zul je de instructie van de fabrikant moeten nalezen of het wel of niet in de vaatwasser mag.
 • Schalen: Een schaal van glas zoals een ovenschaal, of een schaal van geglazuurd keramiek mag gewoon in de vaatwasser.
 • Bestek: Meestal wordt bestek gemaakt van roestvrij staal. Dit mag in de vaatwasser. Sommige mensen hebben zilver bestek, dit mag niet in de vaatwasser, tenzij de fabrikant uitdrukkelijk heeft aangegeven dat het wel mag.
 • Pannen: De meeste gewone kookpannen mogen in de vaatwasser. Dit soort pannen is meestal van roestvrij staal. Zoals de pan die je gebruikt om aardappels, pasta of rijst in te koken. Een koekepan met een anti-aanbaklaag, een keramische pan, een ijzeren pan, een gietijzeren pan of een koperen pan mag in de regel niet in de vaatwasser. Hier zijn wel uitzonderingen op. Zie ook het onderstaande kopje items waar je heel voorzichtig mee moet zijn.

Items waar je (heel) voorzichtig mee moet zijn

De volgende voorwerpen vereisen speciale aandacht voordat je ze in de vaatwasser stopt.
 • Delicate glazen: Veel vaatwassers hebben een speciaal programma voor delicate glazen. Als je delicate glazen, zoals dunne wijnglazen in de vaatwasser wilt wassen, gebruik dan dit programma. Plaats de glazen in de bovenste lade en plaats ze niet te dicht op elkaar.
 • Pannen met een anti-aanbaklaag: Alhoewel dit soort pannen vaak verkocht worden als vaatwasserbestendig, is het veiliger ze met de hand te wassen. Wil je ze toch in de vaatwasser stoppen, gebruik dan een programma met lage temperaturen en gebruik zo min mogelijk reinigingsmiddel. Zo voorkom je dat de anti-aanbaklaag beschadigd raakt en je de pan kan weggooien.
 • Plastic: Sommige plastic voorwerpen, zoals plastic keukengerei en plastic borden, kunnen smelten of vervormen bij hoge temperaturen in de vaatwasser en door de chemicaliën in vaatwastabletten. Het is beter om deze items met de hand te wassen om beschadiging te voorkomen. Een plastic broodtrommel of dik plastic glas kan vaak wel in de vaatwasser. Illustraties op deze voorwerpen zullen wel snel vervagen als je ze in de vaatwasser doet.

Items die je beter niet in de vaatwasser kunt stoppen

Er zijn ook items die zeker niet in de vaatwasser mogen worden geplaatst. Onderstaand een lijst met items en materialen die je beter niet in de vaatwasser kunt stoppen:
 • Gietijzeren pannen: Gietijzeren pannen kunnen beschadigd raken of roesten als ze in de vaatwasser worden geplaatst. Een gietijzeren pan moet met de hand gewassen worden en behandeld worden met olie om roest te voorkomen.
 • Houten keukengerei: Denk hierbij aan snijplanken of houten lepels. Deze kun je beter met de hand wassen. De hoge temperaturen en vochtigheid in de vaatwasser kunnen het hout beschadigen en doen splijten.
 • Kristallen glazen en zilverwerk: Deze kun je beter met de hand wassen om beschadiging te voorkomen. Als u deze items in de vaatwasser plaatst, kunnen ze dof worden door de chemische reinigingsmiddelen of beschadigd raken.
 • Professionele koksmessen: Door de hoge temperaturen, de waterdruk en de chemicaliën in de vaatwasser, kunnen je dure koksmessen bot worden. Daarnaast is het mogelijk dat er roestvorming ontstaat.
 • Antiek of porselein servies: Porselein of antiek servies mag nooit in de vaatwasser en zul je altijd met de hand moeten schoonmaken. De hoge temperaturen en de chemicaliën in de vaatwasser kunnen de tekeningen op het servies doen vervagen. Dit kan al gebeuren na 1 vaatwasbeurt. Daarnaast is dit type servies vaak erg breekbaar en kan makkelijk beschadigd raken in de vaatwasser.

Conclusie

De vaatwasser is een handig apparaat om uw afwas te doen. Toch is het niet voor alle keukengerei geschikt. Voor je bestek, glazen pannen en borden is het beter op een iets lagere temperatuur te wassen dan op een hoge temperatuur. Kies je het programma intensief op de vaatwasser, controleer dan goed of er geen delicate glazen of bijzondere pannen in de vaatwasser staan. Bij twijfel geldt altijd met de hand wassen.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.