Feedback

Hoe weet je welke kleren je in de droger mag stoppen?

‍De was doen kan een lastige zaak zijn, zeker als je er nog niet zoveel ervaring mee hebt. Het drogen van de was is een belangrijk onderdeel van het schoonmaakproces. Je kleding kan verkleuren, krimpen of beschadigd raken als je het niet op de juiste wijze droogt. In dit artikel leggen we uit hoe je weet welke kleding in de wasdroger mag. 

Het wasetiket

Op de meeste kledingstukken zit een wasetiket. Op dit etiket staan symbolen die aangeven of het kledingstuk in de droger mag of niet. Als je het wasetiket niet opvolgt kan kleding beschadigd raken of krimpen. De volgende symbolen geven aan of het kledingstuk in de droger mag:
Kledingstuk mag niet in de droger
Kledingstuk mag wel in de droger op lage temperaturen
Kledingstuk mag wel in de droger op gemiddelde temperaturen
Het kledingstuk mag in de droger op een hoge temperatuur

Wat als er geen wasetiket op het kledingstuk zit?

Als er geen wasetiket op een kledingstuk zit, kan je kijken naar het type stof waarvan het kledingstuk is gemaakt. Op basis hiervan kan je een inschatting maken of een kledingstuk in de wasdroger mag of niet. De volgende stoffen kunnen veilig in de droger gestopt worden.
 • Katoen. Je kunt hierbij denken aan handdoeken, katoenen kleding of beddengoed.
 • Spijkerbroek en spijkerkleding. Deze stoffen het liefst op lage temperaturen drogen om te voorkomen dat het krimpt.
Met bepaalde stoffen of kledingstukken moet je erg voorzichtig zijn. Hierbij kan je denken aan wollen kleding of synthetische kleding. Het is mogelijk dat je droger een speciaal programma heeft voor bijvoorbeeld wol of zijde. In dit geval zou een wollen trui in de droger moeten kunnen. Toch is het verstandig hier voorzichtig mee om te gaan. Hieronder een overzicht stoffen of kledingstukken waar je mee moet oppassen.
 • Wol: Veel warmtepompdroger hebben een speciaal programma voor wollen kleding. In dit geval zou een wollen trui gewoon in de droger moeten kunnen.
 • Zijde: Net als bij wol hebben veel warmtepompdroger een speciaal programma voor zijde kleding. Je zijde overhemd zou je met dit programma veilig gedroogd moeten worden.
 • Synthetische kleding: Synthetische kleding zoals een fleece vest mag alleen op hele lage temperaturen gedroogd worden. Wederom kunnen warmtepompdrogers een speciaal programma hebben voor dit soort kleding.
 • Overhemden: De meeste overhemden mogen op zich in de droger mits op lage temperatuur. Dit staat ook vaak op het wasetiket. Maar het is altijd veel beter om overhemden uit te hangen. In de droger zullen overhemden veel meer kreuken en dat moet je er weer uit strijken. Ook zullen overhemden in de wasdroger sneller beschadigen en slijten, zeker op kwetsbare en meest zichtbare plekken zoals de kraag.
De volgende type kleding en stof moet je gewoon niet in de droger doen.
 • Zwemkleding: Zwemkleding kun je beter helemaal niet in de droger stoppen.
 • Panty’s: Panty;s kun je beter helemaal niet in de droger stoppen omdat ze makkelijk krimpen.
 • Kleding met pailletten, knoopjes, parels, en of ritsen: De uitsteeksels kunnen gemakkelijk in de trommel blijven haken waardoor je kleding kan beschadigen.
 • Sportschoenen: Het rubber van je sportschoenen kan krimpen en de lijm waarmee de zool is vastgemaakt aan de zool kan loslaten in de droger. Laat deze gewoon drogen in de lucht.
 • Galajurken / Trouwjurken / kostuum: Dit type kleding kan je het beste naar een stomerij brengen en zelf niet wassen of drogen.
Niet alle kleding mag in de droger. Lees altijd de instructies op het wasetiket voordat je kleren in de droger stopt. Zit er geen wasetiket op het kledingstuk, kijk dan naar het type stof en volg de adviezen in dit artikel. Bij twijfel stop je het kledingstuk niet in de droger. Hang het op aan een droogmolen of waslijn. 
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.