Feedback

Welke soorten wasdrogers zijn er?

‍Er zijn verschillende soorten wasdrogers op de markt. Dit kan onoverzichtelijk zijn en ervoor zorgen dat je niet goed weet welke type wasdroger het beste bij je past. Elk type droger heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. We bespreken de verschillende soorten wasdrogers en we benoemen de belangrijke pluspunten en minpunten.

Warmtepompdrogers

Warmtepompdrogers zijn een relatief nieuw type droger dat erg populair is vanwege de energie-efficiëntie. Deze drogers maken gebruik van een warmtepomp om de warme lucht te genereren tijdens het droogproces. Het principe is hetzelfde als in een airco. Warmtepompdrogers verbruiken veel minder energie dan traditionele drogers, waardoor ze op lange termijn een stuk goedkoper zijn. Ze zijn ook voorzichtiger voor je kleding, omdat warmtepompdrogers op lagere temperaturen kleding drogen dan condensdrogers of luchtafvoerdrogers. Nieuwe technische ontwikkelingen bij wasdroger fabrikanten worden in de regel allemaal gedaan voor en toegepast op warmtepompdrogers. Alhoewel de meeste verkochte wasdrogers tegenwoordig warmtepompdrogers zijn, zijn er wel punten die je als nadeel zou kunnen zien. Ze zijn namelijk wat duurder in aanschaf dan traditionele drogers. Ook kan het relatief iets langer duren voordat je kleding droog is omdat de warmtepompdroger op een lagere temperatuur werkt.

Condensdrogers

Condensdrogers zijn een ander type droger. Deze drogers werken met een verwarmingselement. Het verwarmingselement wordt gebruikt om de lucht te verwarmen. Deze techniek is goedkoper dan een warmtepomp maar veel minder energiezuinig. De warme lucht wordt door de trommel geblazen waardoor het vocht uit de kleding verdampt. De verdampte lucht wordt gecondenseerd en wordt opgevangen in een waterreservoir of wordt direct weggeleid via de waterafvoer. Het grootste voordeel van condensdrogers is de lage aanschafprijs. Er zijn enkele nadelen aan condensdrogers. Ze verbruiken zeer veel energie. Daarnaast drogen ze op relatief hoge temperaturen, wat slecht kan zijn voor je kleding. Er is nog steeds een redelijk aanbod van condensdrogers. Dit zijn in de regel goedkoper geprijsde apparaten met minder opties en functionaliteiten dan je bij warmtepompdrogers ziet.

Luchtafvoerdrogers

Luchtafvoerdrogers werden vooral vroeger verkocht. Een luchtafvoerdrogers werkt net als een condensdroger met een verwarmingselement. Ook hier wordt warme lucht door de trommel geblazen. Het verdampte vocht uit de kleding wordt via een slang weggeblazen. Meestal uit een raam naar buiten. Luchtafvoerdrogers zijn relatief goedkoop en werken snel. Belangrijkste nadelen zijn het hoge energieverbruik, het feit dat je een afvoer naar buiten moet hebben en de hoge temperaturen waarop gedroogd wordt. Veel kledingstukken zijn niet geschikt om met een luchtafvoerdroger te drogen terwijl ze wel in een warmtepompdroger kunnen. Luchtafvoerdrogers worden nog steeds verkocht, maar hebben maar een heel klein aandeel.

Was-droogcombinaties

Was-droogcombinaties combineren een wasmachine en een droger in één apparaat. De droger in de machine is meestal een condensdroger, alhoewel er tegenwoordig ook enkele (vrij dure) was-droogcombinaties zijn met een ingebouwde warmtepomp. De keuze voor een wasdroog-combinatie zal dus meestal inhouden dat je kiest voor condensdrogen en een hogere energierekening. Was-droogcombinaties kunnen een handige keuze in bepaalde situaties, bijvoorbeeld als er heel weinig ruimte is. Zie voor meer algemene informatie onze artikelen over de voordelen en de nadelen van een wasdroog-combinatie.

Gasdrogers

In Nederland worden eigenlijk alleen maar elektrische drogers verkocht. Er bestaan echter ook gasdrogers. Deze drogers gebruiken gas om de lucht te verwarmen, waardoor ze geen elektriciteit verbruiken. Afhankelijk van de gasprijs en de elektriciteitsprijs kan een gasdroger goedkoper zijn in gebruik dan een elektrische droger. Omdat gasdrogers nauwelijks in Nederland verkocht worden is het niet verstandig deze als particulier te kopen.

Conclusie

Er zijn veel verschillende soorten wasdroger. In Nederland worden vooral warmtepompdrogers verkocht. Deze zijn erg energiezuinig en op termijn goedkoper zijn dan condensdrogers en luchtafvoerdrogers. Ze gaan ook voorzichtiger om met je kleding.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.