Feedback

Wasmiddel doseren met doseeradvies

Een veelgehoord advies is dat je niet te veel wasmiddel moet gebruiken bij het wassen. Hoe stel je nu praktisch vast dat je goed zit met de hoeveelheid wasmiddel. En hoe weet je dat de hoeveelheid wasmiddel te veel is. De meeste mensen zijn snel geneigd bij twijfel eerder iets meer dan iets minder wasmiddel te gebruiken. Dit is niet goed voor je wasgoed en ook niet voor de wasmachine. Onderstaande tips helpen je om de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken.

Doseeradvies op het etiket

Op het etiket van je wasmiddel staat een algemeen doseeradvies voor hoeveel wasmiddel je kunt gebruiken. Je kunt daarbij letten op de volgende punten.
  • Aantal kilo's wasgoed. Voor witte en gekleurde was is het doseeradvies meestal gebaseerd op 4 of 5 kg wasgoed. Bij zwarte was is het doseeradvies meestal gebaseerd op 2 of 3 kg wasgoed.
  • Vuilgraad wasgoed. Vaak staat er bij het advies een opsplitsing van hoe vuil het wasgoed is. Hoe vuiler je wasgoed hoe meer wasmiddel nodig is om het wasgoed schoon te krijgen. Het komt dan meestal neer op een algemeen doseeradvies voor licht of gemiddeld vervuild wasgoed en een doseeradvies voor zwaarder vervuild wasgoed.
  • Waterhardheid. Ook de hoeveelheid kalk in je (drink)water speelt een belangrijke rol. Dit wordt ook wel de waterhardheid genoemd. Hoe harder het water hoe meer wasmiddel je nodig zult hebben. En als het water zachter is dan kan je met minder wasmiddel toe. De meeste etiketten vermelden voor welke waterhardheid het doseeradvies geldt. Daarbij kan je onderscheiden een doseeradvies voor water met een gemiddelde hardheid, een doseeradvies voor zacht water, en een doseeradvies voor hard water.

Doseeradvies in de praktijk

Als je precies zoveel kilo's wasgoed hebt als het doseeradvies op het etiket vermeld dan is het simpel. Bij meer of minder wasgoed moet je de hoeveelheid wasmiddel aanpassen. Doorloop deze stappen tot de juiste dosering te komen.
1) Kijk naar het doseeradvies op het etiket. Check voor hoeveel kg wasgoed dit is.
2) Weeg hoeveel wasgoed je wilt wassen. Je kunt hiervoor (ook) een personenweegschaal gebruiken. Ga dan eerst zelf op de weegschaal en daarna met het wasgoed op de weegschaal. Het verschil is hoeveel wasgoed je hebt.
3) Pas het doseeradvies aan richting het aantal kg wasgoed dat je wilt wassen.

Voorbeeld 1: meer wasmiddel nodig
Op het doseeradvies op je wasmiddel staat een doseeradvies van 40 ml per 5 kg. Je hebt echter een grotere was. Je weegt je wasgoed en stelt vast dat het ongeveer 7 kg is.
  • Je kunt uit de losse pols schatten. Dit werkt als volgt: 7 kg wasgoed is wat meer dan 5 kg wasgoed. Je wilt dus wat meer hebben dan 40 ml wasmiddel. Een beetje schattend kom je dan ergens tussen de 55 ml en 60 ml.
  • De hoeveelheid wasmiddel komt uitgerekend neer op 7/5 x 40 ml = 56 ml.
  • Het kan ook met percentages. 7 kg is 2 kg meer dan 5 kg. Dat verschil is 40%. Dus je wilt 40% meer wasmiddel. Je hebt 40 ml, 40% erbij is 56 ml.

Voorbeeld 2: minder wasmiddel nodig
Op het doseeradvies op je wasmiddel staat een doseeradvies van 40 ml per 5 kg. Het gaat nu om een kleine was van slechts 3 kg.
  • Uit de losse pols: 3 kg wasgoed is een stuk minder dan 5 kg wasgoed. Je wilt dus een stuk minder hebben dan 40 ml wasmiddel. Een beetje schattend kom je dan ergens tussen de 20 ml en 25 ml.
  • De hoeveelheid wasmiddel is precies uitgerekend 3/5 x 40 ml = 24 ml.
  • Het kan ook met percentages. 3 kg is 2 kg minder dan 5 kg. Dat verschil is 40%. Dus je wilt deze keer 40% minder wasmiddel. Je hebt 40 ml, 40% minder is 24 ml.

Overdosering en onderdosering

Overdosering leidt ertoe dat het wasmiddel onvoldoende in staat is zich te mengen met het water in de trommel. Het wasmiddel zal gaan samenklonteren met vuil in de wasmachine. Dit veroorzaakt een onaangename geur en leidt tot vetluis in de wasmachine. Ook zorg te veel wasmiddel voor meer energieverbruik. De wasmachine zal namelijk langer moeten spoelen totdat al het schuim uit de trommel is verdwenen. Sommige wasmachines geven een waarschuwing of foutmelding als sprake is van overdosering. Je weet dan zeker dat je te veel wasmiddel hebt gebruikt. Een onaangename geur is ook een aanwijzing dat je te veel wasmiddel gebruikt.

Al je echt te weinig wasmiddel gebruikt wordt je wasgoed niet goed schoon. Vlekken kunnen hierdoor in je kleren gaan trekken waardoor het steeds lastiger wordt je kleding schoon te krijgen. Bij twijfel geldt dat je er beter aan doet om iets te weinig wasmiddel gebruiken in plaats van iets te veel wasmiddel.

Automatische doseersystemen

Vrijwel alle merken hebben wasmachines met een systeem waarbij de wasmachine zelfstandig bepaalt en doseert hoeveel wasmiddel wordt gebruikt. Je vult periodiek de wasmiddellade met wasmiddel voor een groot aantal beurten. De wasmachine regelt helemaal zelfstandig hoeveel wasmiddel er bij een individuele beurt in de machine wordt gebruikt. Je bent dan van het doseerprobleem verlost. Meer over deze systemen op: Hoe werkt automatisch doseren van wasmiddel
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.