Feedback

Hoeveel energie verbruikt een wasdroger?

Heb je je weleens afgevraagd hoeveel elektriciteit je wasdroger verbruikt?  De droger is één van de huishoudelijke apparaten die jaarlijks het meeste stroom verbruikt. Het is daarom niet onverstandig stil te staan bij het energieverbruik op het moment dat je hem aanzet. In dit artikel beschrijven we hoeveel energie een droger nodig heeft en welke factoren van invloed zijn op het energieverbruik? We kijken onder meer naar het type droger, de grootte van de lading en de instellingen.

Type wasdroger is bepalend

Het energieverbruik hangt met name af van het type wasdroger. Daarbij is een warmtepompdroger een stuk zuiniger dan een condensdroger of een luchtafvoerdroger. Volgens Milieu Centraal verbruikt een A+++ warmtepompdroger ongeveer 0.85 kWh per droogbeurt. Met onze eigen gegevens komen we voor een warmtepompdroger met het hoogste energielabel A+++ wat hoger uit, gemiddeld rond de 1,1 kWh per beurt. Bij een minder zuinige energielabel A++ warmtepompdroger ligt het gemiddelde energieverbruik iets boven de 1,4 kWh per beurt. Condensdrogers en luchtafvoerdrogers verbruiken per beurt een stuk meer energie, zo rond de 3.5 kWh per droogbeurt.

Onderstaand een tabel waarin verschillende type wasdrogers worden vergeleken. Alle wasdrogers in de tabel hebben een vulgewicht van 8 kg. Bij de energiekosten is uitgegaan van 0,40 cent per kWh. Het energieverbruik per jaar staat ook op het energielabel en gaat uit van 160 droogbeurten.  
Type Referentiemodel Energieverbruik Energiekosten
    Per beurt Per jaar Per jaar
Luchtafvoerdroger label C Beko DA8012GA 3.6 kWh 577 kWh € 231
Condensdroger label B Bosch WPG23172NL 3.5 kWh 560 kWh € 224
Warmtepompdrogers label A++ AEG TR8TRIER 1.47 kWh 235 kWh € 94
Warmtepompdroger label A+++ Siemens WQ33G2D9NL 1.1 kWh 176 kWh € 70
Wat direct opvalt is het hoge energieverbruik van de condensdroger en van de luchtafvoerdroger. Dit type drogers wordt ook nog maar weinig verkocht. Alleen als je sporadisch de droger gebruikt kan het (financieel) interessant zijn een condensdroger of luchtafvoerdroger te kopen.

Hoewel duurder in aanschaf zijn warmtepompdrogers vrijwel altijd goedkoper op de lange termijn. 

Welke factoren hebben verder invloed op het energieverbruik

  • De belading van de wasdroger: Hoe vol je de wasdroger stopt heeft een grote invloed op het energieverbruik van de droger. Een volle belading duurt langer om te drogen en vergt veel meer energie om te drogen dan een halve belading. Het verschil in energieverbruik kan oplopen tot een factor 2, wat betekent dat het drogen van een volle belading tot twee keer zo veel energie kost als een halve lading. In de praktijk zal je waarschijnlijk zowel volle als halfvolle droogbeurten draaien. Op het energielabel wordt uitgegaan van een gemiddelde gebruiker waarbij wordt gerekend met een mix van 3 droogbeurten op een volle belading en 4 droogbeurten op een halfvolle belading.
  • Vochtigheid wasgoed: Hoe natter je wasgoed de droger ingaat hoe langer het duurt voordat het wasgoed de gewenste droogte bereikt heeft. De centrifugestand van je wasmachine heeft hierop grote invloed. Op een hoger toerental centrifugeren in de wasmachine zorgt ervoor dat kleding minder vochtig de wasdroger in gaat. Hierdoor wordt de droogtijd korter en verbruikt de wasdroger minder energie.
  • Ingestelde droogtegraad: Op de meeste drogers kun je instellen hoe droog de kleding eruit moet komen. Dit noem je de droogtegraad. Hoe droger je de kleding wilt hebben, hoe meer energie de machine nodig heeft om dit niveau te bereiken. Een hogere droogtegraad leidt automatisch tot een hoger energieverbruik.
  • Type droogprogramma: Ook het type programma maakt uit. Bij het berekenen van het energieverbruik van de wasdroger op het EU energielabel wordt uitgegaan van het standaard katoenprogramma. Vaak zit er op de droger ook een programma voor de fijne was. Dit programma is zuiniger dan het standaard katoen programma. Een extra droog programma zal juist weer meer energie vergen.

Conclusie

Drogers verbruiken veel energie. Met de komst van warmtepompdrogers zijn wasdrogers wel veel zuiniger geworden. Warmtepompdrogers verbruiken meestal tussen de 1 kWh en 1.5 kWh per droogbeurt. Bij condensdrogers of luchtafvoerdrogers zal het verbruik rond de 3.5 kWh of meer per beurt liggen. Hoeveel wasgoed je in de wasdroger stopt en of je werkt met een volle belading of een halfvolle belading bepaalt in grote mate hoeveel energie het apparaat feitelijk nodig heeft voor een droogbeurt. De hoeveelheid vocht die in het wasgoed zit bij de start en hoe droog het wasgoed uiteindelijk weer uit de wasdroger moet komen spelen een grote rol bij het uiteindelijke energieverbruik van de droger.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.