Heb je zojuist je eerste wasdroger gekocht en ben je overweldigd door alle instellingen en opties? Begrijpen hoe je de wasdroger moet gebruiken kan in het begin ingewikkeld lijken. Maar zodra je de wasdroger een aantal keer hebt gebruikt gaat het allemaal redelijk vanzelf. Om je op weg te helpen nemen we hier de belangrijkste eigenschappen van de wasdroger door. Daarnaast kun je lezen welke stoffen juist wel of juist niet in de droger mogen. Tot slot besteden we nog wat aandacht aan het onderhoud van je nieuwe wasdroger.
Installeren en plaatsen
Voordat je de droger in gebruik kan nemen, moet hij eerst een plek in je huis krijgen en geïnstalleerd worden. Kies een ruimte die je goed kan ventileren en het liefste een ruimte met een waterafvoer zodat je de droger hierop kunt aansluiten. Check of het stopcontact waar je de stekker van de droger in wilt steken een geaard stopcontact is. Een geaard stopcontact is veel veiliger dan een niet geaard stopcontact. Meer over het installeren van een wasdroger kun je lezen op: Waar plaats je een wasdroger en hoe installeer je hem.Instellingen, opties en programma’s
Als de wasdroger is geïnstalleerd kun je hem in gebruik gaan nemen. De meeste wasdrogers hebben verschillende instellingen en opties om uit te kiezen, zoals type wasgoed, cyclusduur en droogtegraad. Dit kan in het begin wat verwarrend zijn daarom hier een beknopt overzicht van de meest gebruikte instellingen:- Type programma
Het gekozen programma bepaalt het warmteniveau, de duur en het aantal omwentelingen van de trommel per minuut. Handdoeken mogen bijvoorbeeld op een veel hogere temperatuur worden gedroogd dan delicate stoffen zoals polyester of nylon. Veel gebruikte droogprogramma’s zijn strijkdroog en kastdroog. Bij strijkdroog blijft de kleding nog enigszins vochtig en is het de bedoeling dat je de kleding gaat strijken na het droogproces. Kastdroog haalt veel meer vocht uit de kleding en je kan de kleding direct opbergen in je kledingkast. - Droogtegraad
Deze instelling bepaalt hoe droog je kleding moet zijn. Over het algemeen stopt de droger wanneer de kleren droog zijn, maar je kan het droogheidsniveau aanpassen als je liever hebt dat je kleren nog een beetje vochtig zijn of juist droger. - Anti-kreukfase
Veel wasdrogers hebben een optie om aan het einde van de droogbeurt de trommel nog langzaam te laten draaien. Dit voorkomt dat kleding kreukt.
Kleding sorteren en de droger beladen
Om de beste resultaten uit je droger te halen, is het belangrijk om kleding goed te sorteren en de droger goed te beladen. Hier zijn enkele tips:- Sorteer kleding op gewicht en soort stof. Zwaar wasgoed zoals handdoeken en jeans kunnen beter apart van lichtere artikelen zoals T-shirts en sokken worden gedroogd.
- Schud je kleren uit voordat u ze in de droger stopt om kreukels te voorkomen.
- Overlaad de droger niet. Je kleren hebben ruimte nodig om te bewegen en goed te drogen en om de lucht erlangs te laten.
- Als je verschillende soorten kleding samen droogt, gebruik dan de laagste gemeenschappelijke instelling om schade aan delicate items te voorkomen.
Welke stoffen kunnen wel en welke kunnen niet in de droger?
De meeste stoffen kunnen in de droogtrommel, maar sommige kun je beter in de lucht drogen. Onderstaand welke stoffen wel en welke niet in de droger mogen:Wel
- Katoen
- Jeans
- Synthetisch, alleen op lage temperaturen
- Polyester, alleen op lage temperaturen
- Linnen, alleen op lage temperaturen
- Kleding die met wasverzachter is gewassen
- Wol, echter sommige drogers hebben een speciaal wolprogramma.
- Zijde
- Badkleding zoals zwembroeken, badpakken en bikini's
- Beha's Panty's
- Kleding met versieringen zoals kraaltjes
- Rubber
Hoe voorkom ik dat kleding krimpt of beschadigd raakt in de droger?
Een van de grootste problemen bij het gebruik van een wasdroger is het krimpen of beschadigen van kleding. Hier zijn enkele tips om dit te voorkomen:- Overlaad de droger niet. Je kleren hebben ruimte nodig om te bewegen en goed te drogen.
- Hoge warmte kan krimp en schade aan kwetsbare stoffen veroorzaken. Kies bij voorkeur een droogprogramma met een lage temperatuur.
- Kies het programma dat past bij de kleding in de droger.
- Haal kleren uit de droger zodra ze droog zijn om kreukels te voorkomen.
- Droog geen kleding met ritsen, knopen en versieringen zoals kraaltjes. Deze kunnen andere kleding beschadigen.
Onderhoud en reiniging van de wasdroger
Om je droger soepel te laten werken, is het belangrijk hem regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Hier volgen enkele tips:- Reinig het pluizenfilter zeer regelmatig. Het pluizenfilter raakt snel verstopt. Veel drogers geven een signaal of indicatie als het pluizenfilter moet worden gereinigd.
- Maak de ventilatieopening van de droger regelmatig schoon om verstopping en oververhitting te voorkomen.
- De condensor van de wasdroger moet ook periodiek schoongemaakt worden. In de handleiding van je droger staat hoe je dit het beste kunt doen. Veel wasdrogers hebben een zelfreinigende condensor.
Energiebesparende tips voor het gebruik van een wasdroger
Het gebruik van een wasdroger kan duur zijn, zeker als je een condensdroger hebt. De reden hiervoor is het hoge energieverbruik. Er zijn verschillende manieren om energie en geld te besparen tijdens het gebruik van de droger:- Gebruik de droogtegraad-instelling op je droger. Deze instelling stopt de droger automatisch als de kleren de gewenste droogtegraad hebben bereikt.
- Reinig na elke droogbeurt het pluizenfilter.
- Als het wasgoed het toelaat, gebruik dan een hoge centrifuge stand op de wasmachine. Het wasgoed gaat dan minder vochtig de droger in. Uiteindelijk bespaar je hierdoor energie.
- Gebruik de droger alleen als deze nodig is. Zeker in de zomer is het verstandig je wasgoed buiten in de zon te laten drogen. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee maar ook voor je kleding.
Conclusie
Als je voor het eerst een wasdroger gaat gebruiken kan dit best een beetje eng zijn. Maar met deze tips op deze pagina komt het goed. Denk eraan dat je de kleding goed sorteert en laadt, stel de wasdroger in op de juiste instelling voor het type kleding dat je wilt drogen en reinig regelmatig het pluizenfilter van je wasdroger. Moet je de wasdroger nog kopen? Kijk dan op onze pagina met alle wasdrogers.De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.