Feedback

De condensatie-efficiëntieklasse van wasdrogers

De condensatie-efficiëntieklasse staat op het energielabel van de wasdroger. Dit geeft aan hoe goed de droger vocht uit kleding kan afvoeren naar het condensreservoir of de waterafvoerslang en hoeveel (rest)vocht er vrijkomt in de ruimte waar de droger staat. Het zegt overigens niets over hoe droog kleren uit de droger komen. In dit artikel leggen we uit welke klassen er zijn en hoe deze berekend worden.

Welke klassen zijn er

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de condensatie-efficiëntieklassen en hun daarbij behorende waardes. Ct staat voor gewogen condensatie-efficiëntie en geeft aan hoeveel vocht uit de kleding in het condensreservoir of via de waterafvoer wordt afgevoerd. Hoe hoger dit getal hoe beter. Het getal van 90 betekent dat 90% van het verwijderde vocht wordt afgevoerd naar het condensreservoir of de waterafvoer, en 10% van het verwijderde vocht verdwijnt in de lucht.

Condensatie-efficiëntieklasseGewogen condensatie-efficiëntie
ACt > 90
B80 < Ct ≤ 90
C70 < Ct ≤ 80
D60 < Ct ≤ 70
E50 < Ct ≤ 60
F40 < Ct ≤ 50
GCt ≤ 40

Vrijwel alle moderne wasdrogers hebben een condensatie-efficiëntieklasse van A of B. Daarbij hebben warmtepompdrogers label A of label B. Condensdrogers hebben meestal label B. De andere letters C, D, E, F en G zijn technisch mogelijke uitkomsten maar in de praktijk komen ze niet meer of nog maar nauwelijks voor.

De berekening

De condensatie-efficiëntie (Ct) van een wasdroger kan worden berekend door het gewicht van het vocht dat in het reservoir van de droogtrommel terecht is gekomen te delen door het gewicht van het vocht dat uit het wasgoed is verwijderd. Dit laatste is het verschil tussen de massa van de vochtige testlading voor het drogen en de gedroogde testlading na het drogen. Om de condensatie-efficiëntie te bepalen, wordt de gemiddelde condensatie-efficiëntie van het standaard katoenprogramma berekend voor zowel 3 volledige ladingen als 4 halve beladingen.  De officiële berekening ziet er als volgt uit:

De uitkomst van deze berekening wordt afgerond op gehele procentpunten.

Cdry = gemiddelde condensatie-efficiëntie van het standaard katoenprogramma bij volledige lading; en
Cdry½ = gemiddelde condensatie-efficiëntie van het standaard katoenprogramma bij gedeeltelijke lading.

De gemiddelde condensatie-efficiëntie wordt als volgt gemeten:

waarbij:

n = het aantal tests, minimaal vier geldige tests voor het geselecteerde programma;
j = het nummer van de test;
Wwj = de massa van het water dat is verzameld in het condensreservoir gedurende test j;
Wi = de massa van de vochtige testlading vóór het drogen;
Wf = de massa van de testlading na het drogen.

Zelf uitrekenen

Bovenstaande berekening lijkt complex door de wiskundige notatie maar is niet ingewikkeld. Je zou zelf de condensatie-efficiëntie klasse als volgt kunnen meten. Stel je hebt een wasdroger met een maximaal laadvermogen van 8 kg. Pak dan een stapel (oude) t-shirts van exact 7,5 kg. Maak ze nat door er 0,5 liter water aan toe te voegen. Dit weegt samen 8 kg. Maak het condensreservoir leeg. Indien je droger direct is aangesloten op de waterafvoer zal je deze weer moeten aansluiten op het condensreservoir. Zet de droger aan en laat het droogprogramma draaien. Aan het einde van het programma haal je de kleding eruit en weeg je de kleding opnieuw. Als de kleding goed droog is wegen de t-shirts weer 7,5 kg. Oftewel de droger heeft 0,5 liter water verwijderd. De vraag is waar dit water naartoe is gegaan en of dit allemaal in het condensreservoir terecht is gekomen. Meet daarom de hoeveelheid water in het condensreservoir. Dit is bijvoorbeeld 0,45 liter. Je ziet al dat er 0,05 liter water verdwenen is. Voor de berekening van de condensatie-efficiëntie delen we nu het aantal liters water in het condensreservoir door het aantal liters water dat de droger uit de kleding heeft verwijderd. De uitkomst vermenigvuldigingen we met 100. In dit geval komt de berekening neer op (0,45 / 0,5) x 100 = 90. 90% van het verwijderde vocht is in het condensreservoir terecht gekomen. De condensatie-efficiëntieklasse van deze droger zou A moeten zijn.

Dit is een versimpelde methode om de condensatie-efficiëntie uit te rekenen. De daadwerkelijke berekening gaat uit meerdere metingen waarbij de droger zowel volledig beladen als half beladen wordt.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.