Feedback

Wasmachines en zonnepanelen

De afgelopen jaren is er een enorme hoeveelheid zonnepanelen op de daken van huiseigenaren komen te liggen. Hierdoor beschikken veel huishoudens (vooral in de zomermaanden) over hun eigen opgewekte groene stroom. Is het dan interessant om je wasmachine te draaien op het moment dat de zon schijnt en je panelen stroom aan het opwekken zijn?

Salderingsregeling

Momenteel is er in Nederland een salderingsregeling van toepassing waardoor overtollig opgewekt stroom aan het stroomnet kan worden geleverd. De teruggeleverde stroom mag je aan het einde van het jaar wegstrepen tegen de stroom die je hebt afgenomen. Dit noemen we salderen. Zolang je kan salderen maakt het voor je portemonnee niet uit wanneer je je opgewekte stroom gebruikt. De salderingsregeling wordt in de toekomst afgebouwd en zal op een gegeven moment verdwijnen. Op dat moment wordt het financieel veel interessanter je eigen stroom te gebruiken. Daarnaast is het voor het milieu veel beter als je je eigen opgewekte stroom verbruikt. 

Waarom is het beter voor het milieu om je direct eigen stroom te gebruiken

In de zomer is er mede vanwege de vele zonnepanelen en windmolens die ons land rijk is er regelmatig een overschot aan stroomproductie. Helaas is het nog niet mogelijk deze elektriciteit op grote schaal op te slaan om later te gebruiken. Feitelijk gaat een deel van de energie verloren. Als we de stroom op een later moment, bijvoorbeeld 's avonds opvragen komt de stroom zeer waarschijnlijk uit een een kolen, gas-,biomassa- of kerncentrale. Als je je stroom direct gebruikt als het opgewekt is gaat de stroom niet verloren en hoeft er geen grijze stroom opgewekt te worden.

Hoe kan ik mijn eigen opgewekte zonnestroom gebruiken voor de wasmachine?

Er zijn verschillende manieren om je eigen opgewekte zonnestroom te gebruiken om je was te draaien. De meest simpele oplossing is de wasmachine aan te zetten in een periode dat de zon schijnt. Je gebruikt zo direct de stroom van je zonnepanelen. Het komt erop neer dat je de was in ieder geval overdag draait. 
De tweede mogelijkheid is gebruik te maken van een smart home systeem (domotica). Een smart home systeem is een systeem waarmee je meerdere 'slimme' apparaten in je huis kunt aansturen. Slimme apparaten zijn apparaten die zijn verbonden met je Wifi netwerk en die je via een app kan aansturen. Als je beschikt over smart home systeem en over een 'slimme' wasmachine dan kan je deze koppelen. De slimme wasmachines moet in dat geval in ieder geval de optie hebben om het programma op afstand te starten. Er zijn inmiddels smart home systemen die doorhebben wanneer je zonnepanelen stroom aan het opwekken zijn. Beschikt jouw smart home systeem over deze functionaliteit dan kan het smart home systeem de wasmachine opdracht geven de was te gaan draaien zodra de zon schijnt. Je hoeft dit zelf dan niet meer in de gaten te houden en je hoeft zelfs niet thuis te zijn. Het Belgische bedrijf Niko heeft bijvoorbeeld het systeem Niko Home Control ontwikkeld dat over een dergelijke functionaliteit beschikt.  
Een andere mogelijkheid is om over te gaan tot de aanschaf van een thuisbatterij waarmee je de overdag opgewekte stroom opslaat en in de avond gebruikt. Het gaat dus om kortdurende opslag van energie. In België worden deze inmiddels veel verkocht, in Nederland is er nog weinig vraag naar. Dit is mede vanwege de hoge aanschafprijs en de bestaande salderingsregeling. Groot voordeel van de thuisbatterij is dat je de opgewekte zonnestroom niet direct hoeft te gebruiken en je de wasmachine kunt draaien wanneer het uitkomt. Je kan bijvoorbeeld 's avonds de was draaien op de 's middags opgewekte zonnestroom. Op het moment van het schrijven van dit artikel is de thuisbatterij in Nederland financieel nog niet interessant voor huiseigenaren. De kosten zijn dermate hoog dat je de thuisbatterij niet terug gaat verdienen.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.