Feedback

Hoe werkt een condensdroger?

Hoe maakt een wasdroger je kleren droog? Wellicht heb je je dit weleens afgevraagd. Dit hangt mede af van het type droger dat je hebt. Hieronder leggen we de werking van een condensdroger uit. Het kenmerk van een condensdroger is het verwarmingselement. Als je een warmtepompdroger hebt en je wilt weten hoe die werkt, lees dan ons artikel: Hoe werkt een warmtepompdroger? 

De werking van een condensdroger

Condensdrogers drogen het wasgoed met warme lucht. De lucht wordt warm gemaakt door ze te laten stromen langs een verwarmingselement. Dit heet ook wel een warmte element. Het verwarmingselement is een weerstand die warm wordt als er stroom doorheen gaat. Met andere woorden de weerstand zet de stroom die er doorheen vloeit om in warmte. De lucht wordt vervolgens warm doordat ze met het oppervlak van de weerstand in aanraking komt. De opgewarmde lucht wordt de trommel in geblazen. De warme lucht circuleert in de trommel. Doordat de temperatuur in de trommel stijgt gaat het vocht in je wasgoed verdampen. Het vocht dat vrijkomt tijdens het verdampen wordt opgevangen in een condensreservoir of het wordt direct afgevoerd via de waterafvoer. Hoe langer de droger draait hoe droger het wasgoed wordt. De warme lucht komt ook nog langs een pluizenfilter. Het pluizenfilter vangt pluizen en stof op dat vrijkomt van je wasgoed tijdens het droogproces. 

Hoge droogtemperatuur

Bij condensdrogers zal de droogtemperatuur in de regel instelbaar zijn. Een kenmerk van het warmte element is dat het heel goed heet kan worden en dat je de droogtemperatuur dus hoog kunt instellen. Een verwarmingselement is ook heel snel warm. Alles bij elkaar genomen kan de lucht in de trommel hierdoor op een relatief hoge temperatuur komen. Een voordeel daarvan is dat bij een hoge luchttemperatuur de droogtijd korter is en het droogprogramma sneller is afgelopen. Dit geldt zeker in vergelijking met een warmtepompdroger. Een nadeel van een hogere droogtemperatuur is dat wasgoed sneller kan slijten en beschadigen.

Draairichting van de trommel

Niet alleen de hoge temperatuur in de trommel zorgt ervoor dat je kleren snel gedroogd worden. Ook de wijze waarop de trommel ronddraait speelt een belangrijke rol. Vrijwel alle moderne (condens)drogers hebben een reverserende trommel. Dit betekent dat de trommel afwisselend linksom en rechtsom draait. Als de trommel alleen maar linksom of alleen maar rechtsom zou draaien, zou kleding gemakkelijk kunnen gaan samenklonteren. De warme lucht kan dan niet goed langs alle kledingstukken stromen. De reverserende trommel lost dit probleem grotendeels op en zorgt ervoor dat de lucht elke keer langs andere delen van het wasgoed kan stromen. Hierdoor droogt het wasgoed gelijkmatiger. 

Hoog energieverbruik

Condensdrogers hebben een verwarmingselement dat opwarmt als je de droger gebruikt. Het principe van het warmte element is vrij eenvoudig en het is ook gemakkelijk om te produceren. Het grote nadeel van een warmte element om hitte te creëren is dat het veel stroom verbruikt. Condensdrogers verbruiken bij een gemiddeld droogbeurt tussen de 3 en 4 kWh aan energie. Per jaar komt dit neer op een energieverbruik van tussen de 500 kWh tot soms zelfs meer dan 600 kWh. Dit energieverbruik per jaar staat ook vermeld op het energielabel van een condensdroger. De condensdroger is daarmee één van de meest energieverslindende apparaten in een gemiddeld huishouden. 

Conclusie

Condensdrogers zijn relatief eenvoudige machines waarmee je op een snelle en effectieve manier je kleding kan drogen. Het kenmerkende onderscheid van een condensdroger en dat ze je wasgoed verwarmt door hitte te creëren met een warmte element. Vervolgens wordt de warme lucht in de droger geblazen waardoor het vocht uit je wasgoed verdampt. Een condensdroger verbruikt veel energie.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.