Feedback

Voorlader en bovenlader wasmachines vergeleken

Wasmachinefabrikanten bieden voorlader wasmachines en bovenlader wasmachines aan. In Nederland worden tegenwoordig voornamelijk voorlader wasmachines verkocht.Bovenlader wasmachines worden hier maar beperkt aangeboden, maar in andere landen zoals de VS zijn bovenladers nog erg populair. Dit artikel geeft een vergelijking per onderwerp tussen voorladers en bovenladers. En het geeft per onderwerp aan welk type apparaat de meeste voordelen biedt.

Korte samenvatting

Voorlader wasmachines scoren een stuk beter dan bovenladers op kernzaken zoals wasresultaat, droogresultaat, energiezuinigheid, en hoeveelheid wasgoed. Ook qua aanbod, prijsstelling, programma's en functies zit je bij voorladers veel beter. De voordelen van bovenladers zitten vooral in de eenvoud van de apparaten. Ze zijn eenvoudig te bedienen, iets makkelijker in te laden en uit te laden, gemakkelijk in onderhoud en wat sneller klaar.
 VoorladerBovenlader
Wasresultaat  
Droogresultaat  
Snelheid  
Schoonmaken en onderhoud  
Bedieningsgemak  
Energiezuinigheid  
Hoeveelheid wasgoed  
Inladen en leeghalen  
Plaatsbaarheid  
Was toevoegen  
Nieuwste (was)technieken en functies  
Aanbod apparaten  

Wasresultaat

Voorlader wasmachine zijn in het algemeen beter in staat vlekken te verwijderen. Dit komt mede doordat voorladers gebruik maken van de zwaartekracht. Door het ronddraaien van de trommel valt de kleding als het ware tegen elkaar aan. Hierdoor gaat het heel licht schuren. In combinatie met het wasmiddel wordt de kleding schoon. Vanwege de manier waarop een bovenlader werkt is deze simpelweg minder goed in staat het wasgoed schoon te krijgen.

Droogresultaat

Een voorlader kan sneller en effectiever centrifugeren waardoor het wasgoed droger uit de machine komt dan bij een bovenlader. Voorladers hebben een lager restvochtpercentage dan bovenladers. Bovenladers hebben vrijwel altijd een lager toerental dan voorladers. Het droogresultaat van voorladers is simpelweg beter.


Snelheid

Een bovenlader zal sneller je wasgoed schoon hebben dan een voorlader. Het tijdverschil zit ergens rond de 20 minuten per wasbeurt.

Schoonmaken en onderhoud

Als je te veel wasmiddel gebruikt of vaak op lage temperaturen wast kan je last krijgen van vetluis. Vetluis is een samensmelting van wasmiddel en huidschilfers, het kan behoorlijk stinken. Vetluis is voornamelijk een probleem bij voorladers. Het is relatief eenvoudig op te lossen door 1 keer per maand op 60 graden te wassen. Bovenladers hebben nauwelijks last van schimmels die zich kunnen vormen in de wasmachine. Je zal een bovenlader daarom niet zo snel schoon hoeven te maken.

Bedieningsgemak

Bij een voorlader stop je het wasgoed via de vulopening aan de voorkant in de machine. Het bedieningspaneel zit aan de voorkant van de wasmachine boven de vulopening. Een bovenlader vul je via een opening aan de bovenkant van de machine. Het bedieningspaneel zit bij bovenladers ook aan de bovenzijde. Bovenladers zijn in de regel eenvoudiger in het gebruik. Dit komt mede doordat er minder mogelijkheden zijn wat de bediening makkelijker maakt.

Energiezuinigheid

Gemiddeld is een voorlader wasmachine zuiniger dan een bovenlader. Een bovenlader verbruikt als snel 56 kWh of meer per 100 wasbeurten. Zuinige (voorlader) wasmachines zitten vaak rond de 45 kWh per 100 wasbeurten. Daarnaast komt het wasgoed droger uit de machine na het centrifugeren. Dit betekent dat je de wasdroger minder en/of korter hoeft te gebruiken.  

Hoeveelheid wasgoed

Voorlader wasmachines krijgen een steeds grotere trommel. Waar vroeger een standaard voorlader wasmachine een capaciteit had van 6 of 7 kg is tegenwoordig een 8 kg of 9 kg wasmachine normaal. De prijsverschillen tussen een 7 kg wasmachine en een 9 kg wasmachine zijn minimaal. Een bovenlader heeft maar een beperkte capaciteit van 6 kg of 7 kg. Dit betekent dat beddengoed en gordijnen vaak niet gewassen kunnen worden in een bovenlader. Qua hoeveelheid wasgoed heeft een voorlader duidelijk de voorkeur boven een bovenlader.

Inladen en leeghalen

Om een voorlader te vullen zal je moeten bukken. Je kunt dit wel oplossen door de wasmachine op een verhoger te plaatsen of in een speciale wasmachinekast te plaatsen. Bij bovenladers kan je het wasgoed er van boven af in laten vallen waardoor je tijdens het vullen en leeghalen niet hoeft te bukken. Dit is iets gemakkelijker.
  

Plaatsbaarheid

Vrijwel alle voorladers kunnen onder een standaard werkblad worden geplaatst. Als je een combinatie hebt van een wasmachine en een wasdrogers dan kan je ze naast elkaar neerzetten. Bij ruimtegebrek kan je een voorlader wasdroger boven op een voorlader wasmachine zetten. Een bovenlader is iets hoger dan een voorlader en kan je sowieso niet vast onder een werkblad zetten omdat je van bovenaf bij moet kunnen. Ook het stapelen van apparaten is bij een bovenlader niet mogelijk.

Was toevoegen

Bij veel nieuwere modellen voorlader bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om was toe te voegen als de machine al aanstaat. Bij oudere modellen was dit niet mogelijk omdat er dan water uit de trommel zou stromen. Bij bovenladers is wasgoed toevoegen terwijl het programma al draait in principe altijd mogelijk omdat je de machine aan de bovenkant opent.

Wasprogramma's en functies

Voorladers bieden meestal een stuk meer wasprogramma's en functies dan bovenladers. Daarnaast zijn wasmachinefabrikanten continu bezig hun machines nog beter te maken en nieuwe technieken te ontwikkelen. Deze innovaties vinden voornamelijk plaats bij voorladers en komen niet of pas met vertraging van enkele jaren bij bovenladers terecht. Een voorlader biedt in de regel (veel) meer mogelijkheden dan een bovenlader.

Aanbod apparaten

Het aanbod aan voorlader wasmachines is groot. Bovenladers worden maar weinig verkocht en er zijn maar enkele modellen die worden aangeboden. Bovendien zijn bij een identiek vulgewicht van 6 kg of 7 kg zijn de meeste voorladers helemaal niet duurder dan de bovenladers. Er zullen ook meer acties en aanbiedingen zijn bij voorladers. Aanbod en prijsstelling zijn daarmee duidelijk in het voordeel van voorladers.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.