Feedback

Wasdrogers met stoomfunctie: werking en voordelen

Wasdrogers hebben een lange weg afgelegd sinds de uitvinding van de eerste elektrische wasdroger in de jaren 40. Moderne wasdrogers zijn niet alleen efficiënter, maar ze zijn ook uitgerust met handige functies die het droogproces gemakkelijker maken. Een van deze functies is de stoomfunctie. Hoe werkt een wasdroger met stoomfunctie en wat zijn de voordelen hiervan? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen. Ook geven we een overzicht van hoe de stoomfuncties heten bij verschillende fabrikanten van wasdrogers.

Hoe werkt een wasdroger met stoomfunctie?

Een wasdroger met stoomfunctie genereert stoom. In de wasdroger wordt water opgeslagen in een condenswaterreservoir. Het water uit dit reservoir wordt verwarmd om stoom te produceren. De stoom wordt vervolgens door een buizensysteem in de trommel gepompt, waar het de kleding bevochtigt. Dit gebeurt meestal nadat de kleren zijn gedroogd en de droogcyclus is afgelopen.

Voordelen van een wasdroger met stoomfunctie

 • Vermindert kreuken en vouwen in kleding
  Een van de belangrijkste voordelen van een wasdroger met stoomfunctie is dat het kreuken en vouwen in kleding vermindert. De stoom helpt om de vezels van je kleding te verzachten, waardoor het gemakkelijker wordt om kreuken en vouwen te verwijderen. Hierdoor hoef je minder tijd te besteden aan het strijken van kleding.
 • Verwijdert geuren en bacteriën
  Stoom kan helpen om geuren en bacteriën uit kleding te verwijderen. Dit is vooral handig voor kleding die moeilijk schoon te maken is, zoals jassen, dekbedden en kussens. Ook kun je kleding die alleen een beetje muf ruikt opfrissen met de stoomfunctie van je wasdroger. De stoom dringt door in de vezels van de kleding en verwijdert zo geuren en bacteriën die zich hebben opgehoopt.
 • Vermindert slijtage
  Door gebruik te maken van stoom om kleding op te frissen, wordt de kleding niet onnodig gewassen. Hierdoor gaat de kleding langer mee en blijft deze er beter uitzien.
 • Geschikt voor delicate stoffen
  Stomen is zachter voor kleding dan wassen, waardoor het geschikt is om delicate stoffen die gevoelig zijn voor krimpen of slijtage op te frissen. Het gebruik van stoom zorgt ervoor dat deze stoffen niet blootgesteld worden aan te hoge temperaturen, waardoor ze langer mooi blijven.

Wasdrogermerken met stoomfunctie

De benaming en functionaliteit van de stoomfunctie verschilt per merk. De meeste functies komen ongeveer op hetzelfde neer. Bij het Scandinavische Asko wordt de stoomfunctie op dit moment simpelweg stoom anti-kreuk of stoom opfrissen genoemd. AEG gaat voor de stoomfunctie uit van de term ProSteam. Beko gebruikt de termen Steam Refresh en Steam Cure, waarbij het ene een apart opfrisprogramma is en het andere een stoomfunctie die op verschillende bestaande programma’s kan worden gebruikt. Miele gebruikt de terminologie Powerfresh voor het opfrissen van kleding en Steamfinish om het strijken te vergemakkelijken. Siemens en Bosch kennen de benaming iron assist oftwel strijkassistent om het strijken te vergemakkelijken. Siemens kent daarnaast ook nog de benaming SmartFinish om droogprogramma’s af te sluiten met een stoomcyclus. Whirlpool tot slot duidt sommige apparaten aan met 3Dry Air Care. Dit is niet een aparte stoomprogramma maar betekent meer in het algemeen dat stoomstralen de trommel ingaan en goed zorgen voor het wasgoed.

Conclusie

Een wasdroger met stoomfunctie biedt tal van voordelen. Het gebruik van stoom vermindert kreuken en vouwen. Dit scheelt in het strijkwerk. Bovendien kun je door het gebruik van stoom kleding snel opfrissen zonder dat je het hoeft te wassen. Een wasdroger met stoomfunctie is meestal duurder dan een zonder stoomfunctie. Of de extra kosten van deze functie opwegen tegen de baten is een afweging die je alleen zelf kunt maken. De ervaringen van mensen met een wasdroger met stoomfunctie zijn in de regel positief.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.