Feedback

Waar moet je op letten bij het kopen van een wasdroger?

Het kan bij de aanschaf van een nieuwe wasdroger lastig zijn een goede keuze te maken. Wat zijn de belangrijkste factoren bij het kopen van een wasdroger. Door op allerlei factoren te vergelijken kan je uit de ruime keuze voor jezelf op het juiste apparaat komen. 

Keuze warmtepompdroger of condensdroger

De belangrijkste keuze die je moet maken is het type droger. Je kunt praktisch kiezen tussen een warmtepompdroger of een condensdroger. Warmtepompdrogers zijn stukken energiezuiniger en verbruiken veel minder energie dan condensdrogers. Warmtepompdrogers drogen op een lagere temperatuur dan condensdrogers. Dit is veiliger voor je kleding. Het nadeel hiervan is wel dat het droogproces langer duurt. Condensdrogers zijn in de regel goedkoper dan warmtepompdrogers. Echter over de gehele levensduur zijn warmtepompdrogers meestal (veel) goedkoper dan condensdrogers door het veel lagere energieverbruik. Dit is mede de reden dat er voornamelijk warmtepompdrogers verkocht worden in Nederland. Lees ook: Condensdroger vs. warmtepompdroger. We benoemen dat er af en toe nog een derde type droger wordt aangeboden, namelijk de luchtafvoerdroger. De luchtafvoerdroger lijkt qua eigenschappen sterk op de condensdroger.

Keuze laadvermogen

Een andere belangrijke factor om te overwegen bij het kopen van een wasdroger is het laadvermogen. Een droger met een groot laadvermogen is voornamelijk handig als je grote stukken wasgoed zoals beddengoed of handdoeken moet drogen. Ook als je een groot huishouden hebt is een groot laadvermogen prettig. Het laadvermogen wordt gemeten in kilo's, en de meeste drogers hebben een laadvermogen van 7 kg, 8 kg of 9 kg. Praktisch kun je het beste een wasdroger kiezen met hetzelfde laadvermogen als je wasmachine.

Droogprogramma's

De meeste wasdrogers hebben een reeks standaard droogprogramma's waaruit je kunt kiezen. Gebruikelijke droogprogramma's zijn katoen en fijne was. Sommige drogers hebben ook speciale programma's voor bijvoorbeeld wol, sportkleding, beddengoed en handdoeken. Bedenk vooraf of je bijzondere droogprogramma’s op de wasdroger wilt hebben en welke dat zijn. Controleer of je gewenste wasdroger deze heeft. 

Geluidsniveau

Als je gevoelig bent voor geluid of als je droger zich vlak in de buurt van je woonruimte bevindt, zoek dan een droger met een lager geluidsniveau.Ook het geluidsniveau staat op het energielabel. De meeste wasdrogers hebben een geluidsniveau dat ligt tussen de 60 dB en 70 dB. Een wasdroger van 70 dB maakt ongeveer 2x zoveel lawaai als een wasdroger van 60 dB. Meer over het geluidsniveau lees je hier: Het geluidsniveau van wasdrogers

Uitgestelde start

Met deze functie kunt u instellen dat de droger op een bepaalde tijd start, wat handig kan zijn als u wilt profiteren van de lagere energiekosten in de daluren.

Kinderslot

Als je jonge kinderen in huis hebt, zoek dan een droger met een kinderslot om te voorkomen dat ze per ongeluk het apparaat starten.

Energieverbruik

Het energieverbruik van een wasdroger is een belangrijke factor om rekening mee te houden omdat je uiteindelijk net zoveel uitgeeft aan energiekosten als aan de aankoopprijs. Het energieverbruik van de wasdroger wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Het gemiddeld jaarlijks energieverbruik staat op het energielabel van de wasdroger. Hoe lager het getal, hoe energie-efficiënter de droger is. Meer over het energieverbruik van een wasdroger op: Het energieverbruik van een wasdroger

Prijsklasse

De prijsklasse van wasdrogers kan sterk variëren, afhankelijk van het merk, het model en de meegeleverde functies. Over het algemeen zijn warmtepompdrogers duurder dan condensdrogers, en zijn drogers met een groter laadvermogen en meer functies duurder. Voor een bedrag tussen de EUR 700 en EUR 900 heb je een prima middenklasse warmtepomp wasdroger. Het kan de moeite zijn om te letten op aanbiedingen en promoties, we zien bij veel modellen de prijzen in de loop van de tijd vaak wat heen en weer bewegen. Meer informatie over de gemiddelde prijsklasse van een wasdroger vind je op: wat kost een wasdroger gemiddeld.

Merken en beoordelingen van klanten

Ten slotte is een goede manier om de kwaliteit en betrouwbaarheid van een wasdroger te beoordelen het lezen van klantbeoordelingen en kijken naar hoe een merk bekend staat. Merken als Siemens, Bosch, Miele, Samsung, AEG, LG en Zanussi hebben allemaal redelijk goede feedback. Daarbinnen is een merk als Miele wat duurder. Merken als Whirlpool en Beko richten zich meer op het lagere segment.  

Conclusie

Het kopen van een wasdroger kan een behoorlijke investering zijn. Door rekening te houden met de bovenstaande factoren kun je een weloverwogen beslissing nemen en het beste apparaat voor jouw behoeften kiezen.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.