Feedback

Wasmachine de trap op tillen

Soms moet een wasmachine de trap op worden verhuisd. Een wasmachine weegt meestal ergens tussen de 65 en 80 kilogram en dat til je niet zomaar even zelf op. Een wasmachine heeft geen handvatten waaraan je hem makkelijk beet kunt pakken. Als de wasmachine de trap op moet is dit dus een behoorlijke klus. Er zijn verschillende manieren om je wasmachine de trap op te tillen. Welke manier je ook kiest doe het wel voorzichtig en neem de tijd. Twijfel je, doe het dan niet en schakel desnoods een professioneel verhuisbedrijf in. 

Voorzorgsmaatregelen en tips


  • Vastzetten transportbouten. Belangrijk is de trommel voor het verplaatsen vast te zetten met transportbouten. Raadpleeg de handleiding van je wasmachine om te controleren waar je de transportbouten moet plaatsen. Zeker als je met de wasmachine de trap op gaat is het belangrijk de trommel goed vast te zetten. Betreft het een nieuwe ongebruikte wasmachine dan zullen de transportbouten al vast in de machine zitten.
  • Hou de wasmachine rechtop. Ga je de wasmachine verplaatsen hou er dan rekening mee dat je de wasmachine zoveel mogelijk rechtop houdt. Een beetje schuin mag (tot +/- 45 graden) wel maar leg hem niet horizontaal neer. De wasmachine kan daarvan beschadigd raken.
  • Bescherm je huis en de wasmachine. Om beschadigingen aan je wasmachine, trap, vloer of muur te voorkomen kan je de wasmachine wikkelen in bubbeltjes plastic of in een stevig doek. Zorg er wel voor dat dit niet ten koste gaat van je grip op de wasmachine.
  • Zorg ervoor dat de weg naar de trap vrij is. Loop voordat je de wasmachine gaat verplaatsen eerst zelf langs de route en check dat er niets in de weg ligt.
  • Schuif de wasmachine naar een vrije plek. Zorg ervoor dat de wasmachine op een vrije plek staat waar je gemakkelijk om de machine heen kunt lopen.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om je wasmachine de trap op te krijgen. Zoals een trappensteekwagen of een tilband. Welke het meeste geschikt is hangt af van de situatie en de vorm van de trap.

  • Trappensteekwagen. Een trappensteekwagen is een steekwagen met 3 roterende wielen aan beide zijde zodat de wagen over de treden van een trap geduwd of getrokken kan worden. Heb je een rechte trap dan is dit een ideaal hulpmiddel. Zit er een hoek in de trap dan heb je kans dat je de steekwagen er niet langs krijgt en kun je hem dus niet gebruiken. In veel gevallen kan je een trappensteekwagen huren bij de lokale doe-het-zelf winkel.
  • Tilbanden  / draagriem / transportriem.  Dit is een vrij eenvoudig systeem waarmee je makkelijker zware meubelen of huishoudelijke apparaten met twee personen kan tillen. De tilbanden, draagriem of transportriem gaat onder de wasmachine door en je tilt de machine met twee personen op vanaf de zijkant. Zorg wel voor goede kwaliteit tilbanden en controleer vooraf of ze het gewicht van de wasmachine mogen dragen.
  • Werkhandschoenen. Als je de wasmachine de trap op gaat tillen, draag dan werkhandschoenen met extra grip. Zo voorkom je dat de wasmachine uit je handen glijdt. Werkhandschoenen maken het tillen van de wasmachine niet lichter maar wel veiliger.

Tillen zonder hulpmiddelen

Is een trappensteekwagen geen optie en wil je geen tilbanden gebruiken dan zal je de wasmachine met de hand moeten tillen. Zorg ervoor dat je met twee sterke personen bent en dat er nog iemand bij aanwezig is die eventueel kan helpen indien nodig. Er zijn verschillende manieren om de wasmachine op te tillen. Je kan de wasmachine in 1 keer van de grond op tillen. Til in dit geval vanuit je  knieën  en niet vanuit je rug. Je kan de wasmachine ook eerst een stukje kantelen en hem dan samen op tillen. Als je de trap opgaat zorg dan dat de sterkste persoon onder staat. Deze draagt het meeste gewicht.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.