Feedback

Vulgewicht van de wasmachine

Het vulgewicht van een wasmachine is een van de belangrijkste zaken om op te letten als je een wasmachine koopt. Het vulgewicht geeft aan hoeveel kg wasgoed in de wasmachine past. Door de jaren is sprake van een verschuiving naar wasmachines met een steeds groter vulgewicht. De standaard was vroeger 7 kg maar tegenwoordig is dit 8 of 9 kg. Een grotere trommel heeft een aantal voordelen, zo kan je meer wasgoed in een keer wassen en je kan ook makkelijker beddengoed of gordijnen te wassen in een 9 kg wasmachine. 

Zeer kleine wasmachine met een vulgewicht van 6 kg 

Voorladers van 6 kg worden niet of nauwelijks meer verkocht in Nederland. 6 kg is wel een gebruikelijke maat voor bovenlader wasmachines. Echter ook bovenladers worden nauwelijks meer verkocht in Nederland. Een wasmachine met een vulgewicht van 6 kg is vandaag de dag voornamelijk bedoeld voor mensen die alleen wonen en weinig de wasmachine gebruiken.

Kleine wasmachine met een vulgewicht van 7 kg

Wasmachine met een vulgewicht van 7 kg zijn met name geschikt voor kleine huishoudens van 1 of 2 personen. Nadeel van een wasmachine van 7 kg is dat het niet altijd mogelijk is beddengoed of gordijnen in de wasmachine te stoppen. Nu wassen de meeste mensen niet elke week hun beddengoed of gordijnen dus is dit probleem wel te overzien, en zou je als alternatief dit wasgoed met de hand kunnen wassen in de badkuip als je deze hebt of kan je ze bij de stomerij laten reinigen. Een machine van 7 kg is meestal niet of nauwelijks goedkoper dan een machine van 8 kg.

Gemiddelde wasmachine met een vulgewicht van 8 kg

Geschikt voor huishoudens van 1 tot 4 personen. Meestal is het mogelijk om het beddengoed in de wasmachine te wassen in een wasmachine van 8 kg. Ook is de trommel net wat groter dan bij 7 kg zodat je meer wasgoed in 1 keer kunt wassen. Een 8 kg wasmachine hoeft niet of nauwelijks te duurder zijn dan een 7 kg wasmachine.

Grote wasmachine met een vulgewicht van 9 kg

Geschikt voor huishoudens tot 6 personen. Een wasmachine van 9 kg is ideaal om beddengoed te wassen. Daarnaast kan je behoorlijk wat was draaien in 1 beurt. Veel wasmachine hebben ook wasprogramma's voor als de wasmachine maar half beladen is, zodat niet onnodig veel water of energie wordt verbruikt. Kies je voor een 9 kg wasmachine dan heb je de meeste keuze tussen modellen en fabrikanten. Een 9 kg wasmachine hoeft niet duurder te zijn dan een 7 of 8 kg wasmachine.

Grote wasmachine met een vulgewicht van 10 kg

Geschikt voor huishoudens vanaf 5 personen. Een 10 kg wasmachine is nog een slag groter dan een 9 kg wasmachine en heeft daardoor nog meer ruimte om grote hoeveelheden wasgoed in 1 keer te wassen. Op dit moment is het aanbod van 10 kg wasmachine nog beperkt en zijn deze apparaten duidelijk wat duurder geprijsd dan de alternatieven van 9 kg. Er is wel een toename te zien in het aanbod van 10 kg wasmachines.

Zeer grote wasmachine met een vulgewicht vanaf 11 kg

Geschikt voor grote gezinnen maar denk ook aan sportverenigingen of allerlei bedrijfsmatige instellingen die zelf de was doen. Er bestaan wasmachines die tot 11, 12, 13, 14, 15, 16 en zelfs 17 kg wasgoed kunnen draaien. Het gaat dan meestal om 1 individueel model dat een fabrikant aanbiedt met een dergelijke verhoogde wascapaciteit. Het totale aanbod van dit soort wasmachines voor de consument is nog zeer beperkt. Voor veel huishoudens zal een 8, 9 of 10 kg wasmachine voldoen.

Conclusie

Sta je voor de keuze welke nieuwe wasmachine je gaat kopen? Een 8 of 9 kg wasmachine is in veel gevallen een prima keuze. Er is een ruim aanbod van 8 of 9 kg wasmachines en je kan er ook grote items zoals beddengoed in wassen. Een machine van 9 kg geeft daarbij net wat meer ruimte. Daarnaast is een standaard 9 kg wasmachine niet of nauwelijks duurder dan een vergelijkbare kleinere 7 of 8 kg wasmachine en is in die categorie de keuze het grootst. Gebruik je maar weinig de wasmachine en draai je kleinere wasjes dan kan je ook prima kiezen voor een 7 kg wasmachine.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.