Feedback

Het wasmachine energielabel uitgelegd

Sinds 1 maart 2021 heeft elke wasmachine een nieuw energielabel. Tot 30 november 2021 mochten ook nog wasmachines verkochten worden met het oude energielabel. Vanaf 30 november 2021 mogen alleen nog maar wasmachines met een nieuw energielabel verkocht worden.

Het nieuwe energielabel voor wasmachines bevat 12 verschillende kenmerken. Deze kenmerken geven behoorlijk wat informatie over de prestaties van de wasmachine. Energiezuinigheid is belangrijk maar ook veel andere informatie is op het etiket te vinden. Op het huidige nieuwe energielabel voor wasmachines staan de volgende waardes:

 • QR-Code
 • Merk
 • Model
 • Schaal van de energieklasse
 • De energieklasse van de wasmachine
 • Het energieverbruik in kWh per 100 wasbeurten
 • Het vulgewicht 
 • Programmaduur
 • Waterverbruik
 • Centrifuge-efficiëntieklasse
 • Geluidsniveau 
 • Het EU-verordeningsnummer
  

QR-Code

Met je telefoon is kun je de QR-Code rechtsbovenin het energielabel te scannen. Je wordt doorgestuurd naar een de EPREL website van de Europese Unie. Eprel staat voor Europees productregister voor energie-etikettering. Dit register staat op https://eprel.ec.europa.eu.  Op deze website staat van elke wasmachine die in de EU verkocht wordt de eigenschappen en specificaties. Na het scannen van de QR-Code zie je de specificaties van de desbetreffende wasmachine.

Merk  

De naam van de leverancier of het handelsmerk van de wasmachine.  
 

Model

Het model of de typeaanduiding van de fabrikant. 
 

Schaal van de energieklasse

De schaal van de energie-efficiëntieklassen. De schaal loopt van A (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig). De energie-efficiëntieklasse van een wasmachine wordt bepaald aan de hand van de energie-efficiëntie-index (EEIW). De EEIW index is een berekening die gebruikt wordt om te bepalen hoe zuinig een wasmachine is. Hoe deze berekening precies werkt kun je hier terugvinden. De berekening is helaas te ingewikkeld om hier kort uit te leggen.

De energieklasse van de wasmachine

De letter geeft aan in welke schaal de wasmachine valt. De schaal loopt van A (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig). Voor schaal A en schaal G geldt dat er (theoretisch) behoorlijke verschillen kunnen zijn per wasmachine. Dit komt omdat er geen boven of ondergrens aan deze twee schalen zit. In de praktijk speelt dit nauwelijks een rol. Wasmachines met energielabel G worden niet (of zelden) verkocht in Nederland. Wasmachines met energielabel A verbruiken vrijwel allemaal tussen de 45 kWh en 50 kWh per 100 wasbeurten.

Het energieverbruik in kWh per 100 wasbeurten

Het gemiddelde energieverbruik van de wasmachine per 100 wasbeurten. Bij de berekening wordt gekeken naar het energieverbruik van het programma "eco 40-60" met een volle trommel, half volle trommel en een kwart gevulde trommel.

Het vulgewicht

De maximale capaciteit (of vulgewicht) voor het programma "eco 40-60", uitgedrukt in kg. De meeste wasmachine hebben een vulgewicht van 7, 8 of 9 kg.

Programmaduur

De duur van het programma "eco 40-60 " bij maximale belading. De tijdsduur wordt weergegeven in uur:minuten. Het aantal minuten wordt afgerond op de dichtstbijzijnde minuut.    

Waterverbruik

Het waterverbruik per wasbeurt, uitgedrukt in liters, afgerond op het hele liters. Bij de berekening wordt gekeken naar het waterverbruik van het programma "eco 40-60" met een volle trommel, een halfvolle trommel en een kwart gevulde trommel.

Centrifuge-efficiëntieklasse

De centrifuge-efficiëntieklasse van een wasmachine wordt uitgerekend aan de hand van het resterende vochtgehalte van het wasgoed na het centrifugeren. Met andere woorden hoe vochtig komt de was uit de trommel na het centrifugeren. Anders dan bij het bepalen van de energieklasse wordt bij het bepalen van de  centrifuge-efficiëntieklasse gebruik gemaakt van absolute getallen.

Centrifuge-efficiëntieklasse Resterend vochtgehalte (R) in %
AR < 45
B45 ≤ R < 54
C54 ≤ R < 63
D63 ≤ R < 72
E72 ≤ R < 81
F81 ≤ R < 90
GR ≥ 90

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van de wasmachine tijdens de centrifugefase, uitgedrukt in dB (A) re 1 pW. Afgerond op een heel getal. Het geluidsniveau is ingedeeld in vier klassen met de letters A, B, C en D.

Geluidsniveau klasse Geluidsniveau in dB (G)
AG < 73
B73 ≤ G < 77
C77 ≤ G < 81
DG ≥ 81

Het EU-verordeningsnummer

De Europese regelgeving op basis waarvan de fabrikant verplicht is het energielabel te maken en publiceren. Dit is een combinatie van het nummer van de verordening en het jaartal van de verordening.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.