Feedback

Water blijft staan in de wasmachine: wat te doen

Soms lukt het de wasmachine niet goed om het water weg te pompen via de waterafvoer. Je merkt dit doordat het water in de wasmachine blijft staan nadat het wasprogramma is afgelopen. In veel gevallen zal je ook een melding krijgen op je wasmachine dat er iets mis is. Het probleem zit vaak in een verstopte afvoer of een verstopt filter. Dit kan je relatief eenvoudig zelf oplossen. Het kan ook zijn dat de afvoerpomp kapot is. In dat geval kun je zelf weinig doen en zal je een monteur moeten bellen. Je kunt onderstaande stappen doorlopen om te proberen het probleem met het niet weg pompen van het water zelf op te lossen. 

Stap 1. Controleer of er een knik in de afvoerslang zit.

De afvoerslang kan geknikt zijn waardoor het water niet meer weggepompt kan worden uit de machine. Dit los je eenvoudig op door de afvoerslang knikvrij te maken. 

Stap 2. Controleer of de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zit.

De afvoerslang kan te diep in de afvoerbuis zitten waardoor het water niet weg kan lopen. Dit kan je oplossen door een steunbeugel aan de afvoerslang te monteren. De steunbeugel voorkomt dat de de afvoerslang te diep in de afvoerbuis zakt. Een steunbeugel kan je online bestellen of bij de lokale doe-het-zelf zaak kopen.

Stap 3. Maak het filter van de wasmachine schoon

Als het filter vervuild is geraakt kan het zijn dat de waterafvoerpomp zijn werk niet meer goed doet. Doorloop de volgende stappen om het filter schoon te maken.

1. Haal de stekker van de wasmachine uit het stopcontact.
2. Kijk waar het filter zit. Meestal zit deze aan de voorkant van de wasmachine rechts onderin achter een klepje.
3. Plaats een teiltje onder het filter of leg een flinke handdoek neer.
4. Open het klepje.
5. Veel wasmachine hebben een afvoerslangetje dat afgedicht zit met een dopje. Draai het dopje van de afvoerslang en laat het water in het teiltje lopen of op de handdoek terechtkomen.
6. Als er geen water meer uit het afvoerslangetje komt draai dan het filter los en haal dit uit de wasmachine.
7. Maak het filter schoon onder de kraan en verwijder alle viezigheid.
8. Maak ook de ruimte achter het filter en de schoep (het roterende deel van de motor achter het filter) schoon.
9. Plaatst het filter terug in de wasmachine en sluit het klepje.

Als het goed is het filter nu weer helemaal schoon. Als het probleem in het filter zat dan zou dit nu opgelost moeten zijn.

Stap 4. Controleer de waterafvoer

De afvoerbuis van de waterleiding kan verstopt zijn geraakt. Dit kan je makkelijk controleren. Vul een grote gieter met water. Haal de afvoerslang uit de afvoerbuis. Giet het water uit de gieter in de afvoerbuis. Als het water makkelijk weg loopt er is er geen blokkade. Komt het water omhoog dan is de afvoer verstopt. Dit kan je proberen op te lossen met kokend water en soda, ontstoppingsmiddelen of met een ontstoppingsveer.

Stap 5. Controleer de afvoerslang

De afvoerslang zelf kan ook verstopt raken raken. Je kan de waterafvoerslang schoonmaken met kokend water en soda. Ga dan als volgt te werk. Zet de wasmachine uit en ontkoppel de waterafvoerslang van de wasmachine en haal hem uit de afvoerbuis. Vul een wasbak met kokend water en wat soda. Laat de slang een tijdje weken in de wasbak. Na een tijdje spoel je de slang schoon met warm water.

Stap 6. De monteur

Als bovenstaande stappen niet helpen dan is het tijd om een monteur in te schakelen. De afvoerpomp zelf kan kapot zijn of er kan een probleem zijn met de aansturing van de afvoerpomp. Dit is niet iets wat je zelf makkelijk kunt oplossen en vereist de expertise van een ervaren monteur.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.