Feedback

Hoe kies je het juiste laadvermogen van je wasdroger?

Het laadvermogen of de capaciteit van de wasdroger geeft aan hoeveel wasgoed de wasdroger in één keer kan drogen. Het laadvermogen wordt uitgedrukt in kilogrammen en varieert meestal tussen de 7 en 9 kg. Bij het kiezen van het juiste laadvermogen voor jouw huishouden moet je rekening houden met de grootte van je huishouden, het aantal keer dat je de was doet en de grootte van je wasmachine. Je wilt een wasdroger die groot genoeg is om al jouw wasgoed in één keer te drogen. Maar een wasdroger met een grote capaciteit is ook weer duurder. Je wilt daarom niet een onnodig grote wasdroger in huis hebben. In dit artikel bespreken we enkele factoren die je kan meenemen bij het kiezen van het juiste laadvermogen. Zoek je een overzicht van alle wasdrogers met verschillende laadvermogens, kijk dan op: nieuwe wasdroger kopen.

Omvang huishouden

Als je een groot huishouden hebt met veel was, dan is het waarschijnlijk verstandig om een wasdroger te kiezen met een droogcapaciteit van 9 kg. Hiermee kun je grotere hoeveelheden wasgoed in één keer drogen, wat je tijd bespaart. Als je een klein huishouden van een of twee personen hebt met minder was kun je waarschijnlijk toe met een droger met een laadvermogen van 7 kg. Bij een huishouden van 3 of 4 personen zit je waarschijnlijk het beste bij de middenmotor van 8 kg.

De wasmachine

Een ander belangrijk punt om te overwegen bij het kiezen van het juiste laadvermogen is het laadvermogen van je wasmachine. Praktisch advies is om te gaan voor een wasdroger met een laadvermogen dat gelijk is aan het vermogen van je wasmachine. Vrijwel alle wasdrogerfabrikanten raden dit aan. Aangezien bijna alle wasdrogers 7, 8 of 9 kg laadvermogen hebben, komt dit op het volgende neer. Je matcht een 7 kg wasmachine aan een 7 kg wasdroger, een 8 kg wasmachine aan een 8 kg wasdroger, en een 9 of 10 kg wasmachine aan een 9 kg wasdroger.

Het wasgoed

Als je van plan bent ook je beddengoed in de wasdroger te stoppen, kun je het beste kiezen voor een wasdroger met een laadvermogen van 9 kg. Ook als je veel wasgoed hebt is dit een verstandige keuze. Gebruik je de wasdroger alleen voor klein wasgoed zoals t-shirts, dan kun je ook kiezen voor een wasdroger met een beperkter laadvermogen.

Frequentie

Het aantal keer dat je de droger gebruikt is ook een factor bij het kiezen van de juiste wasdroger. Als je maar af en toe de wasdroger gebruikt, kun je waarschijnlijk af met een wasdroger met een gering laadvermogen van 7 kg. Als je (zeer) regelmatig de wasdroger gebruikt, kun je waarschijnlijk beter een droger kiezen met een groter laadvermogen van 8 of 9 kg.

Aanschafkosten

De prijs van de wasdroger is mede afhankelijk van het laadvermogen. Een wasdroger met een groter vermogen is gemiddeld genomen net iets duurder. Het prijsverschil tussen twee wasdrogers ligt overigens ook erg aan de opties die op het apparaat zitten, het merk en de energiezuinigheid. Dus alhoewel een kleinere wasdroger meestal net iets goedkoper is, raden we aan naar de totale kosten van het apparaat te kijken en je niet blind te staren op de aanschafprijs maar vooral ook te kijken naar het energieverbruik.

Energieverbruik

Anders dan je wellicht zou vermoeden, zien we bij wasdrogers niet een heel duidelijk verschil in energieverbruik tussen apparaten van 7, 8 en 9 kg. Met andere woorden een kleinere capaciteit bij een wasdroger betekent niet dat de droger duidelijk energiezuiniger is. We merken wel op dat het hier alleen gaat om machines van 7, 8 en 9 kg laadcapaciteit. De energiezuinigheid ligt aan heel veel andere factoren. 

Conclusie

Het kiezen van het juiste laadvermogen van je nieuwe wasdroger is belangrijk. Je kunt immers achteraf het laadvermogen niet wijzigen. Bij het kiezen van het juiste laadvermogen zijn de meest belangrijke factoren de grootte van je (toekomstige) huishouden en het laadvermogen van je huidige wasmachine. Verder kan je ook kijken naar het type was dat je wil drogen, hoe vaak je de droger wilt gebruiken en de aanschafkosten. Kom je er niet uit, kies dan een wasdroger met een laadvermogen van 8 of 9kg. Voor de meeste huishoudens zijn wasdrogers met dit laadvermogen prima.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.