Feedback

Kan een wasmachine een jaar stil staan?

Het komt voor dat een wasmachine langere tijd niet wordt gebruikt. Bijvoorbeeld omdat je in het buitenland bent geweest. Je twijfelt waarschijnlijk of je de wasmachine gelijk weer kunt gebruiken of dat je eerst bepaalde zaken moet controleren.

In het algemeen geldt dat of je de wasmachine gelijk weer in gebruik kunt nemen voor een belangrijk deel afhangt van waar de wasmachine heeft gestaan. Deze plek moet droog zijn en het mag er niet niet gevroren hebben. Bij bevriezing zet water uit en als het water ergens in de machine of in de slangen zit dan kan bevriezing door het uitzetten tot schade leiden. Ook is het fijn als de wasmachinedeur op een kier heeft gestaan en het wasmiddelbakje open heeft gestaan. In de meeste situaties zal de wasmachine thuis hebben gestaan in een ruimte waar het droog en altijd voldoende verwarmd is geweest. De wasmachine zal dan waarschijnlijk zonder problemen opnieuw in gebruik genomen moeten kunnen worden. Je kunt de volgende stappen langslopen of gebruiken als checklist.

1. Visuele controle
2. Draai de trommel
3. Schoonmaken
4. Aanzetten en aansluiten
5. Spoelen/Pompen/Centrifugeren
6. Kort wasprogramma
7. Machine reinigen wasprogramma of wassen op 90 graden

Visuele controle

Controleer of de waterafvoerslang en watertoevoerslang er goed uitzien. Belangrijk is dat de slangen nog enigszins flexibel zijn en dat je geen scheuren ziet. Controleer verder of je geen gekke dingen ziet aan de machine.

Draai de trommel

Open de deur. Als sprake is geweest van een verhuizing en er zijn transportbouten gebruikt om de trommel vast te zetten, verwijder deze dan. Draai nu de trommel van de wasmachine rustig met de hand rond. Dit zou soepel moeten gaan en je zou geen geluiden moeten horen. Een piepend of gierend geluid wijst op een probleem met de lagers. Een tikkend geluid kan te maken hebben met een object dat vast zit tussen de kuip en de trommel. Meer over hoe je dit oplost op mijn wasmachine maakt herrie.

Schoonmaken

Voordat je de wasmachine gaat gebruiken kan je het beste het wasmiddelbakje, het rubber en het filter schoonmaken.
  • Het wasmiddelbakje is meestal los uit de wasmachine te halen door het uit te trekken. Je kunt het bakje afspoelen onder de kraan met warm water, afnemen en daarna droog weer in de machine plaatsen.
  • Het rubber bij de trommelopening kan je schoonmaken met warm water en een microvezeldoekje.
  • Het filter zit meestal rechts onderin de machine achter een klep. Normaal gesproken loopt er water uit de wasmachine als je het filter schoonmaakt. Omdat de wasmachine lang heeft stilgestaan zal er waarschijnlijk geen of heel weinig water meer uitlopen. Voor de zekerheid kun je wel beter een teiltje of een flinke handdoek neerleggen onder de klep. Je kunt bij het filter komen door de de klep te openen en het filter los te draaien. Het water wat nog achter is gebleven in de machine loopt nu in de teil. Als je het filter helemaal los hebt gedraaid kan je het filter schoonspoelen onder de kraan. Maak ook de ruimte achter het filter schoon met de hand. Hier kan rommel zijn achtergebleven. Als alles weer schoon is kan je het filter terugplaatsen.

Aanzetten en aansluiten

Als de wasmachine nog niet aangesloten is dan vind je op de pagina wasmachine aansluiten alle informatie over hoe je een wasmachine veilig kunt aansluiten. De wasmachine moet onder meer waterpas staan. Doorloop de stappen op deze pagina maar draai nog GEEN wasprogramma. Het is uiteraard ook mogelijk dat de wasmachine al aangesloten is.

Spoelen/Pompen/Centrifugeren

Voor de zekerheid kan je starten met een kort programma met alleen spoelen, pompen en centrifugeren. Er zit geen wasgoed in de trommel. Je draait dit programma puur om te checken of het apparaat nog goed werkt. Kijk achter de machine of er geen lekkage is.

Kort wasprogramma

Draai nu een kort wasprogramma, weer om te controleren of alles goed werkt. Controleer wederom ook achter de machine of er geen lekkage is.

Machine reinigen wasprogramma of wassen op 90 graden

Werkt nog steeds alles goed draai dan een machine reinigen wasprogramma of was op 90 graden met een lege trommel. Al het vuil wat is achtergebleven in de trommel zou nu weggespoeld moeten worden. Als het wasprogramma klaar is kun je de wasmachine in gebruik nemen.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.