Feedback

Hoe lang duurt het drogen van de was in een wasdroger?

De droogtijd van de wasdroger is sterk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de lading, het type stof en het type droger. De tijd die het kost een was te drogen ligt ergens tussen de 30 minuten en drie uur. Dit is nogal een ruime marge, daarom zullen we onderstaand de factoren die de droogtijd beïnvloeden omschrijven en aangeven wat je zelf kunt doen om de droogtijd te versnellen.  

Factoren die de droogtijd beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de droogtijd van je wasgoed in een wasdroger. Onderstaand de factoren die een grote rol spelen in de uiteindelijke droogtijd.
 • Grootte van de lading
  De belangrijkste factor is de hoeveelheid wasgoed die je in de droger stopt. Hoe meer wasgoed, hoe langer het duurt om te drogen. Dit komt doordat meer wasgoed in de droger minder luchtcirculatie betekent. Dit vertraagt het droogproces. Een goede vuistregel is om de droger slechts voor de helft te vullen, zodat de warme lucht goed kan circuleren. Dit is een belangrijke reden waarom de droogtijd van wasdrogers wordt aangegeven zowel bij volle belading als bij halve belading. Een volle wasdroger is overigens net wat energiezuiniger (per kilo wasgoed) dan een half beladen wasdroger.
 • Het type droger
  Het type droger kan ook invloed hebben op de droogtijd. Een warmtepompdroger is meestal iets langzamer dan een condensdroger (of luchtafvoerdroger). Dit komt vooral doordat een warmtepompdroger minder warm wordt dan een condensdroger. In hoeverre hier verschillen zitten ligt wel aan het precieze typenummer dat je bekijkt en wat voor beladingsgraad je vergelijkt. Bij een half beladen machine is er veel ruimte voor de warme lucht die aan het circuleren is in de trommel en heb je echt wat tijdwinst bij een condensdroger. Bij een vol beladen machine kan de lucht veel minder circuleren en zien we meestal geen duidelijke tijdsverschillen meer tussen condensdrogers en warmtepompdrogers.
 • Het type wasgoed (de stof)
  Een andere factor die de droogtijd beïnvloedt, is het type stof dat je wilt drogen. Sommige stoffen, zoals katoen, absorberen meer water en hebben daarom een langere droogtijd dan andere stoffen zoals synthetische kleding. Bovendien hebben zwaardere stoffen, zoals jeans en handdoeken, meer tijd nodig om te drogen dan lichtere stoffen, zoals t-shirts en ondergoed.
 • Ouderdom van de droger
  Daarnaast kan ook de ouderdom van de droger een rol spelen. Naarmate drogers ouder worden, kunnen de verwarmingselementen minder efficiënt worden, wat ertoe kan leiden dat de wasdroger langer of harder moet werken en dat het drogen langer duurt.

Hoe kan je de droogtijd versnellen

Je kan de droogtijd versnellen door een onderstaande tips op te volgen:
 • Kleine lading in de wasdroger
  Als je de wasdroger te vol stopt dan zal dit leiden tot flink langere droogtijden. Het omgekeerde geldt ook. Bij een kleine belading zal het wasgoed sneller droog worden. Heb je haast om bepaalde kleding droog te krijgen dan vul je de droger maar beperkt. Dit is de beste manier om de droogtijd te verkorten.
 • Vooraf centrifugeren
  Voordat je je kleding in de droger doet, kun je de kleding op een extra hoog toerental centrifugeren in de wasmachine. Dit zal veel vocht uit de kleding verwijderen, wat minder droogtijd in de droger betekent. Daarnaast verbruik je op deze manier minder energie omdat de wasmachine goedkoper centrifugeert dan de wasdroger kan drogen. Let wel dat niet alle kleding even goed bestand is tegen het hard centrifugeren.
 • Gebruik drogerballen (of tennisballen)
  Drogerballen kunnen de droogtijd iets verkorten. Ze zorgen ook ervoor dat kleding iets minder kreukt.
 • Maak het pluizenfilter schoon
  Een verstopt pluizenfilter kan de luchtcirculatie in je droger verminderen, wat leidt tot langere droogtijden. Zorg ervoor dat je het pluizenfilter na elke droogbeurt schoonmaakt.
 • Drogen op hoge temperatuur
  Hoe hoger de temperatuur in de droger hoe sneller je kleding zal drogen. Nadeel van het gebruik van hoge temperaturen is dat je kleding hierdoor kan beschadigen en krimpen. Daarnaast verbruik je op deze manier veel energie.
 • Gebruik het juiste programma
  Sommige drogers bieden de keuze bij programma’s om extra snel te drogen met een hoger energieverbruik of juist op de eco stand te drogen met een langere droogtijd.

Een concreet voorbeeld

Door de beladingsgraad te combineren met het type wasdroger krijgen we inzicht in wat ongeveer de verhoudingsgetallen zijn tussen de verschillende type drogers en de verschillende beladingsgraden. In de meeste gevallen zal je onderstaand soort verschillen gaan zien, waarbij het drogen van een halve belading veel sneller gaat dan een volle belading, en verder dat condensdrogers meestal iets sneller zijn dan warmtepompdrogers bij een halve belading.
 Condensdroger
Bosch WPG23100NL
Warmtepompdroger
Bosch WTU87665NL
Halve belading1 uur en 23 minuten1 uur en 35 minuten
Gemengde belading1 uur en 52 minuten1 uur en 58 minuten
Volle belading2 uur en 30 minuten2 uur en 28 minuten
In dit voorbeeld hebben we twee Bosch 8 kg machines genomen, allebei Serie 6 met condensatieklasse B, waarbij de condensdroger de WPG23100NL is en de warmtepompdroger de WTU87665NL. De programmaduur is voor het standaard katoenprogramma bij volledige en bij gedeeltelijke (halve) lading.

Conclusie

Het drogen van wasgoed in een wasdroger kan 30 minuten tot meer dan 3 uur duren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waarbij de grootte van de lading in verhouding tot de inhoud van de trommel verreweg de belangrijkste factor is. Om je kleding zo snel mogelijk droog te krijgen kun je de kleding ook nog extra centrifugeren in de wasmachine. Andere mogelijkheden om de droogtijd te versnellen is gebruik te maken van eventuele snelle programma’s of de temperatuur van de droger iets hoger te zetten. Het gebruik van drogerballen kan ook iets helpen en in het algemeen is het altijd verstandig het pluizenfilter elke keer te reinigen.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.