Feedback

Wasmachine in de kast? De wasmachinekast

De meeste wasmachines in Nederland staan los in de bijkeuken of in de badkamer. Er bestaan mogelijkheden om de wasmachine (en droger) in een kast te plaatsen. Een wasmachine kan in een kast. Vaak worden deze kasten op maat gemaakt maar je kunt ook een standaard wasmachinekast kopen. Er zijn verschillende redenen om je wasmachine in een kast te plaatsen. Kopers van een wasmachinekast kiezen hier vaak voor omdat ze de wasmachine zo mooier in het interieur van hun huis hebben verwerkt. Bij een hogere kast is een groot voordeel dat je de wasmachine en wasdroger op ooghoogte kunt plaatsen, zo hoef je niet meer te bukken om de wasmachine en droger te vullen en leeg te halen.

De mogelijkheden


 • Nisplaatsing
  De meest eenvoudige manier om de wasmachine weg te werken is deze te plaatsen in een nis (van tenminste 60 cm) tussen twee kasten onder een werkblad. De wasmachine staat los op de grond en ook vrij van de eventuele kastjes ter linkerzijde en ter rechterzijde en ook los van het werkblad. Maar op het oog lijkt de wasmachine geïntegreerd in de nis en onder het werkblad.  
 • Standaard wasmachinekast
  Verschillende bedrijven zoals Ikea (NYSJÖN wasmachinekast), V&D (ECD Germany wasmachinekast) en Leenbakker (wasmachinekast Olbia) verkopen standaard wasmachinekasten. Dit zijn relatief goedkope kasten waarin de wasmachine geplaatst kan worden. Bij de meeste van deze systemen staat de wasmachine gewoon op de grond. De kast biedt ruimte naar boven om allerlei spullen in op te bergen. Je kan ze het beste omschrijven als een ombouw voor de wasmachine met een kast erboven. De kosten van een dergelijke kast bedragen tussen de € 100 en € 200.
 • Hoge kast
  Wil je de wasmachine van de grond hebben zal je meer moeten betalen. Deze kasten zijn een stuk steviger omdat ze het gewicht van de wasmachine moeten kunnen dragen. Ook moeten ze stabiel blijven staan. Er zijn bedrijven die dit type kast als standaardmodel aanbieden of die een modulair systeem aanbieden waarbij je zelf de positie van de kasten, laden en wasmachine en of wasdroger kunt bepalen.
 • Meubelbouw
  Wil je nog meer vrijheid dan kan je de wasmachinekast laten maken door een meubelmaker. In dit laatste geval heb je de volledige vrijheid om het ontwerp helemaal naar je eigen wensen in te richten. Ook heb je dan meer vrijheid voor het kiezen van de kleur en het materiaal van de kast. De kosten variëren van +/- € 600 voor een kleine standaard kast tot duizenden euro's voor een op maat gemaakt wandmeubel.
 • Inbouwwasmachines
  Sommige wasmachines zijn letterlijk voorzien van het predicaat inbouw. De wasmachine wordt geplaatst in een standaard nisruimte van 60 cm en er zit een extra frontdeur (van 60 cm breed) op de machine gemonteerd. De extra frontdeur zal meestal een keukenfront zijn. Zolang de frontdeur gesloten is, is niet zichtbaar dat er zich een wasmachine achter de deur bevindt. Inbouw wasmachines maken het mogelijk de keuken helemaal uniform te laten doorlopen. Dit is enigszins vergelijkbaar met hoe een vaatwasser wordt ingebouwd in een nis van 60 cm tussen 2 keukenkasten. Een verschil is dat bij een vaatwasser de frontdeur naar beneden opent en dat je dan gelijk in de vaatwasser zit, en bij een wasmachinedeur de frontdeur naar de zijkant opent en je dan pas bij de buitenkant van het apparaat bent. Het aanbod aan inbouwmodellen van wasmachine van de verschillende merken is beperkt.

Zelf maken

Op internet kan je best veel instructies terugvinden hoe je zelf een wasmachinekast kan maken. Van een simpele kast met werkblad boven de wasmachine, tot bouwtekeningen van een heel wandmeubel met verschillende kasten en laden. Een punt van aandacht is de stabiliteit en draagkracht van een zelfgebouwde kast. Zeker als je de wasmachine en of droger 60 cm boven de grond in een kast zet is het belangrijk dat de kast sterk genoeg is om het gewicht van de machines te dragen. Daarnaast kan een wasmachine gaan trillen, en zou door een verkeerde constructie uit de kast kunnen vallen. Als je dus beslist zelf een wasmachinekast te maken zorg er dan voor dat je er zeker van bent dat je een gedegen constructie tekening hebt gemaakt en dat het materiaal dat je gebruikt voor de kast geschikt is. Afhankelijk van het ontwerp kan er aardig wat werk en (voorbereidings)tijd in het zelf bouwen van een kast zitten. Het is wel een stuk goedkoper dan een wasmachinekast kopen bij een meubelmaker.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.