Feedback

De voor- en nadelen van het gebruik van een wasdroger

De was doen kan veel tijd kosten, vooral als het gaat om het drogen van kleding. De was in de buitenlucht laten drogen kan lang duren. Bij bepaalde weersomstandigheden is buiten droger helemaal geen optie. Een wasdroger lost veel van deze problemen op. Je kan hem in principe altijd gebruiken, ongeacht de weersomstandigheden. Daarnaast werkt hij ook lekker snel. Maar een wasdroger heeft ook nadelen, zoals het energieverbruik en de aanschafkosten. We nemen de verschillende voor- en nadelen door.
Voordelen Nadelen
Snelheid
Combineren
Gemak
Altijd beschikbaar
Behoud van kleuren
 
Aanschafkosten
Gebruikskosten
Energieverbruik
Beschadigen/krimpen kledingKrimpen kleding
Brandgevaarlijk
Milieueffecten

Voordelen van een wasdroger

 • Snelheid: Een van de belangrijkste voordelen van een wasdroger is de snelheid waarmee hij kleding kan drogen. Een wasdroger kan je kleren in minder dan een uur droog maken. De droogtijd is wel afhankelijk van de grootte van de lading en van andere factoren zoals het type droger dat je hebt. Je kleding in de buitenlucht drogen kan ook snel gaan, zeker als het zonnetje schijnt en het waait. In de herfst en winter is het meestal niet mogelijk je kleding buiten te drogen. Binnenshuis drogen duurt meestal veel langer dan de droger.

 • Combineren: Het gebruik van een wasdroger is heel praktisch te combineren met de wasmachine. Terwijl de droger het wasgoed van de eerste was droog maakt draait, kan de wasmachine ondertussen de tweede was doen, en vervolgens kan die was weer in de droger.

 • Gemak: Een wasdroger is gemakkelijk in gebruik. Je kan de kleding er gewoon in stoppen. Als je je kleren aan een wasrek ophangt zal dit meer tijd kosten.

 • Altijd beschikbaar: Een ander voordeel is dat je de droger op elk moment kunt gebruiken. Ongeacht de weersomstandigheden, ook in de winter en herfst. Je hoeft je ook geen zorgen te maken of het misschien gaat regenen waardoor je kleding weer nat zou worden.

 • Behoud van kleuren: Een laatste voordeel bij het gebruik van een wasdroger is dat het kan helpen de kleuren van je kleding te behouden. Buiten je kleren drogen lijkt misschien de meest vriendelijke manier om je kleren te drogen maar dit is niet helemaal waar. Wanneer gekleurde kleding te lang wordt blootgesteld aan de stralingen van de zon, kunnen kleuren gaan vervagen. Witte kleren hebben dit probleem gelukkig niet.

Nadelen van een wasdroger

 • Aanschafkosten: Je zal de portemonnee moeten trekken voor de aanschaf van een wasdroger.

 • Gebruikskosten: De grootste kostenpost van een wasdroger vormen de gebruikskosten. De kosten van het gebruik van een zuinige warmtepompdroger liggen ergens tussen de EUR 150 en EUR 250 per jaar. De gebruikskosten van een condensdroger liggen hoger, de kosten zijn dan ergens rond de EUR 300 per jaar.

 • Energieverbruik: Een ander nadeel van de wasdroger is het hoge energieverbruik. De energie is nodig om warme lucht te creëren waarmee de kleding gedroogd wordt. Warmtepompdrogers zijn wel een stuk zuiniger dan condensdrogers en luchtafvoerdrogers. Het energieverbruik is ook de reden dat gebruikskosten vrij hoog zijn.

 • Beschadigen en krimpen van je kleding: Een ander nadeel van een wasdroger is dat deze je kleding kan beschadigen. Wasdrogers maken zoals gezegd gebruik van warme lucht om je kleding te drogen. Helaas kan deze warme lucht ook kleding laten krimpen. Delicate stoffen zoals wol en zijde zijn meestal niet geschikt om in de wasdroger te drogen. Moderne wasdrogers zijn wel steeds beter in staat om ook deze delicate stoffen te drogen. Op sommige wasdrogers zitten inmiddels programma’s waarmee zelfs een wollen trui gedroogd kan worden, zonder dat deze beschadigt of krimpt.

 • Brandgevaarlijk: Van alle elektrische apparaten behoort de wasdroger tot de meest brandgevaarlijke. Verschillende onderdelen van de wasdroger kunnen vervuild raken met pluizen en ander vuil. Door de warmte die de droger genereert kan dit stof ontvlammen. Goed onderhoud van de wasdroger vermindert wel het risico op brand aanzienlijk.

 • Milieueffecten: Naast het energieverbruik heeft ook de productie en de afvalverwerking van een wasdroger een negatieve impact op het milieu.

Conclusie

Hoewel een wasdroger tijd en energie kan besparen en gemak en efficiëntie kan bieden bij het drogen van kleding, kan het ook duur zijn in aanschaf en gebruik. Het heeft ook een behoorlijke impact op het milieu. Uiteindelijk kiezen veel mensen voor de aanschaf van een wasdroger, mede door het gemak dat dit huishoudelijke apparaat biedt. 
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.