Feedback

Wat betekenen de symbolen op de wasmachine display

Op vrijwel alle wasmachines staan symbolen die weergeven waar het apparaat mee bezig is. Dit gaat meestal om de fase van het wasprogramma maar ook voor andere functies zoals kinderslot of uitgestelde start worden vaak symbolen gebruikt. Hieronder staat een overzicht van veelvoorkomende symbolen die weergegeven kunnen worden op het display. Niet elk merk gebruikt dezelfde symbolen. De symbolen op jouw wasmachine kunnen afwijken van de symbolen hieronder. Meestal lijken de symbolen van verschillende merken wel erg op elkaar.
Voorwas
Dit symbool geeft aan dat dat de wasmachine zich in de voorwasfase bevind. Deze fase is bedoeld om extra hardnekkige vlekken die in je kleding zitten voor te behandelen. Dit zorgt ervoor dat tijdens de hoofdwasfase de vlekken beter verwijderd worden. Voor de voorwas gebruik je speciaal wasmiddel, bijvoorbeeld Biotex. Na het draaien van het voorwasprogramma, gaat de machine over op het hoofdwasprogramma.
Hoofdwas
Dit symbool geeft aan dat de wasmachine zich in de hoofdwasfase bevind. Dit is een standaardfase van een wasprogramma. Het wasmiddel wordt nu aan de was toegevoegd en wordt vermengd met het water en het wasgoed in de trommel.
Spoelen
Als dit icoontje brandt, dan is de wasmachine aan het spoelen. Er gaat nu alleen water door de machine. Deze fase is bedoeld om zeepresten uit het wasgoed weg te spoelen. Vrijwel alle wasmachines bieden de optie om wasgoed alleen te spoelen zonder het te wassen met wasmiddel.
Centrifugeren
Aan het einde van het wasprogramma gaat de wasmachines centrifugeren. Tijdens deze fase gaat de wastrommel heel snel rond draaien om het wasgoed droger te maken. De meeste wasmachines kunnen de trommel maximaal 1400 keer per minuut laten ronddraaien. Dit heet ook wel 1400 r.p.m. waarbij de afkorting r.p.m. staat voor rounds per minute. Per wasprogramma bepaalt de machine op welk toerental gecentrifugeerd wordt. Een wasprogramma voor delicate kleding draait op een veel lager toerental dan een standaard katoenwasprogramma. Hoe hoger het toerental hoe sneller de was droog wordt maar ook hoe sneller wasgoed kan beschadigen en slijten.
Toerental
Dit nummer geeft het aantal toeren aan waarop wordt gecentrifugeerd
Pompen
Tijdens de pompfase wordt het vuile water uit de trommel gepompt. Voordat het water via de afvoerslang naar de waterafvoer gaat, gaat het water eerst door een filter. Dit filter voorkomt dat de afvoerslang of de waterafvoer verstopt raken. Het filter moet af en toe worden schoongemaakt.
Overdosering
Dit symbool wordt aan het einde van het programma weergegeven als je te veel wasmiddel hebt gebruikt. Het gebruiken van te veel wasmiddel is zonde voor je wasgoed en je wasmachine. Probeer de volgende keer minder wasmiddel te gebruiken. Overdosering gaat dus niet over de hoeveelheid wasgoed die in de machine is gestopt.
Vlekken
Als je een programma met de vlekkenoptie gebruikt dan kan dit symbool worden getoond. Bij sommige wasmachine kan je zelf de vuilgraad van je was instellen. Het icoontje zal dan een t-shirt tonen met meer vlekken (erg vervuild) of minder vlekken (licht vervuild).
Behoedzaam
Dit icoontje gaat branden als je een programma kiest dat wasgoed extra voorzichtig wast. Bijvoorbeeld bij een wolwasprogramma.
 
Extra spoelen
Als dit symbool brandt dan doet de wasmachine een extra spoelbeurt. Eventueel achtergebleven zeepresten worden uit het wasgoed gespoeld.
Deurvergrendeling of kinderbeveiliging
Het symbool van een slotje of sleutel geeft aan dat ofwel de optie kinderbeveiliging is geactiveerd of / en dat de wasmachine deur niet geopend kan worden. Hoe dit symbool eruit ziet verschilt erg per merk.
Uitgestelde start of eindtijduitstel
Dit symbool of een soortgelijk symbool geeft aan dat de optie uitgestelde start of eindtijduitstel is ingeschakeld. Bij uitgestelde start zal de wasmachine starten na een vooraf ingesteld aantal uren (en soms minuten). Het verschilt per merk hoe nauwkeurig het uitstel kan worden ingesteld. Bij eindtijduitstel geef je op wanneer de wasmachine klaar moet zijn. De wasmachine rekent dan zelf uit wanneer hij gaat starten met het wasprogramma.
De temperatuur
De temperatuur wordt weergegeven als getal met daarachter het graden symbool. Dit geeft eenvoudigweg weer tot hoeveel graden het water in de wasmachine wordt verwarmd. In principe is dit een temperatuur ergens tussen de 30 en 90 graden.
Koud wassen
Dit symbool geeft aan dat er ‘koud’ gewassen wordt. De temperatuur van het water in de trommel zal rond de 15 a 20 graden liggen. Hoe lager de temperatuur van het water in de trommel, hoe minder energie je wasmachine verbruikt. Koud wassen is door het lage energieverbruik vele malen goedkoper dan wassen op op hoge temperaturen.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.