Feedback

Welke voordelen biedt een wasmachine met stoomfunctie

Tegenwoordig zijn er wasmachines met een stoomfunctie. Stoom kan op diverse manieren worden toegepast tijdens het wassen. Zo kan stoom bacteriën verwijderen uit wasgoed. Stoom kan je kleding opfrissen en stoom kan kreukvorming tegengaan. Over welke mogelijkheden een wasmachine met stoom beschikt verschilt per apparaat. Het is dus niet zo dat elke wasmachine met stoomfunctie zowel het wasgoed minder kan laten kreuken en het wasgoed kan opfrissen.

De voordelen van wassen met stoom

Het wassen met stoom heeft verschillende voordelen. Het verschilt per wasmachine of alle voordelen van toepassing zijn. Controleer voordat je de wasmachine aanschaft goed over welke stoomfuncties deze beschikt.

 • Minder gekreukelde was en minder strijkwerk
  Belangrijk voordeel van een wasmachine met stoom is dat je minder hoeft te strijken. Doordat de wasmachine aan het einde van het wasprogramma stoom toevoegt, worden kreukels glad getrokken. Dit is vooral een fijne functie bij het wassen van overhemden, maar het kan in principe bij elk type wasgoed gebruikt worden. Minder kreukels betekent overigens niet kreukvrij. Een overhemd zal nog steeds gestreken moeten worden, met of zonder stoomfunctie aan het einde van het wasprogramma.
 • Makkelijk en snel opfrissen van je kleding
  Soms wil je kleding snel opfrissen maar hoeft het niet gewassen te worden. Bijvoorbeeld een t-shirt dat lang in de kast heeft gelegen en een beetje muf ruikt. Of maar heel kort gedragen is. Speciaal voor deze situatie hebben sommige wasmachine met stoom een speciaal programma waarmee kleding alleen opgefrist kan worden in een kort programma. De stoom verwijdert de muffe geur en frist je kleren weer op zonder dat het gewassen hoeft te worden. Hierdoor slijt je kleding minder snel.
 • Je kleding hygiënisch wassen
  Als je veel last hebt van allergieën of regelmatig baybkleding wast, is een wasmachine met een stoomfunctie om extra hygiënisch te wassen het overwegen waard. Door stoom toe te voegen tijdens het wasproces verdwijnen bacteriën en allergenen extra goed. Ook huisstofmijt of pollen kunnen op deze manier effectief aangepakt worden. Doordat stomen huisstofmijt zo goed aanpakt is de stoomfunctie ook een handige optie voor je beddengoed.
 • Vlekken verwijderen
  De stoomfuncties wordt ook wel gebruikt om vlekken beter in te weken waarna ze gemakkelijker in de was verwijderd kunnen worden.

Verschillende benamingen

Er zijn verschillende benamingen die aangeven of een wasmachine met stoom kan wassen. Deze benamingen verschillen van fabrikant tot fabrikant. De overeenkomst in al die benamingen is dat er altijd wel het woord steam of stoom in te ontdekken valt. Helaas is niet altijd direct duidelijk welke mogelijkheden een stoomfunctie biedt. Om het iets overzichtelijker te maken, onderstaand een overzicht van benamingen die op dit moment gebruikt worden voor de stoomfuncties van diverse wasmachine producenten. Deze stoomfuncties zitten meestal maar op een beperkt aantal apparaten van de betreffende producent. Dit zijn in de regel duurder geprijsde machines. Verschillende grote fabrikanten bieden op dit moment (nog) geen stoomfunctionaliteit aan op hun wasmachines.

AEG
Prosteam (kleding opfrissen en verminderen kreukvorming)
Plussteam (afsluiten wascyclus met stoom)
Stoomprogramma (wasprogramma met stoom)
Steam refresh (verminderen geuren en kreukvorming)

Asko
Steam refresh (opfrissen)

Beko
Steamcure  (verminderen vlekken)

Candy
Stoomfunctie (korter strijken)

Inventum
Stoomprogramma (wasprogramma met stoom)

LG

Steam refresh (opfrissen van textiel met stoom)
Steam softener (verzachten kleding met stoom)
Steam + (hygiënisch wassen)  
Truesteam (combinatie met allergy care, steam fresh en steam softener)

Miele

Steamcare  (opgefriste textiel kan met steamcare wordt gladgestreken in de machine)

Samsung

Hygiene Steam (hygienisch wassen met stoom)

Whirlpool

Freshcare+ (houdt was fris in trommel na wasbeurt)
SteamCare (verwijderen geuren en verminderen kreukels)
SteamHygiene (hygiënisch wassen met stoom)

Zanussi

Cleanboost programma (hygiënisch wassen van kleding)

Checken waslabel

Kijk vooraf op het waslabel van de kledingstukken die je wilt stomen. Sommige kledingstukken mogen niet gestoomd worden. Je ziet dan een circkel met een kruis erdoorheen op het waslabel. Staat dit symbool op een van de kledingstukken, gebruik de stoomfunctie van de wasmachine dan niet voor dit kledingstuk.

Alternatief wasdroger met stoomfunctie

Gebruik je veel de droger en heb je geen last van allergieën dan zou je in plaats van een wasmachine met stoomfunctie, ook een droger met stoomfunctie kunnen overwegen. Een droger met stoomfunctie zorgt er ook voor dat je sneller klaar bent met het strijken van je kleding.

Conclusie

Heb je een hekel aan strijken of heb je veel last van allergieën, dan valt het kopen van een wasmachine met extra stoomfunctionaliteit te overwegen. Controleer goed of de machine over de juiste (stoom)functionaliteiten beschikt voor jouw wensen. En maak een afweging of de extra stoomfunctie op de wasmachine voor jou de meerprijs waard is. Op wasmachine kopen kun je alle wasmachines met stoomfunctie bekijken.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.