Feedback

Is het verstandig een tweedehands vaatwasser te kopen?

Als je krap bij kas zit kan het verleidelijk zijn geld te besparen met een tweedehands vaatwasser. Maar is dit verstandig? Een aantal overwegingen bij aankoop van 2de hands vaatwasser.

Kosten

Een open deur is dat een tweedehands model veel goedkoper zal zijn dan een nieuw model. Dit is de besparing die je maakt. 

Garantie

Op de meeste nieuwe vaatwassers zit 2 jaar fabrieksgarantie. Koop je een 2de hands vaatwasser dan valt deze waarschijnlijk niet onder enige garantie. Dit betekent dat als er iets mis gaat met de vaatwasser, je zelf de eventuele reparatiekosten zult moeten betalen. Sommige bedrijven bieden tweedehands vaatwassers aan met een soort garantie. Meestal is een dergelijke garantie beperkt van omvang en kortlopend, bijvoorbeeld 3 of 6 maanden.

Levensduur

Uiteindelijk bepaalt vooral het aantal wasbeurten per jaar de verwachte levensduur van een vaatwasser. Bij normaal gebruik kun je uitgaan van een levensduur van ongeveer 11 jaar. Dit zijn dan ca. 3000 vaatwasbeurten (uitgerekend als 280 wasbeurten per jaar maal 11 jaar). De levensduur van een individueel apparaat kan sterk verschillen en ligt ook aan de kwaliteit en prijsklasse van het merk en hoe met het apparaat is omgegaan. Al die factoren maken het inschatten van de levensduur die nog resteert bij een tweedehands vaatwasser vrij onzeker. Je weet immers niet hoe vaak de vaatwasser gedraaid heeft. Vraag in ieder geval wanneer de vaatwasser is aangeschaft. Wellicht is er nog een aankoopbon. Zo heb je een idee hoe lang de vaatwasser al in gebruik is.

Energieverbruik bij normaal gebruik

Een ander punt om in gedachten te houden is dat een tweedehands vaatwasser vaak minder energiezuinig is dan een nieuwe. Nieuwere vaatwassers zijn ontworpen om efficiënter met energie om te gaan, waardoor je op lange termijn geld kunt besparen op je energierekening. Tweedehands vaatwassers zijn meestal veel oudere modellen. Een nieuwe energiezuinige vaatwasser verbruikt meestal rond de 0,55 kWh per wasbeurt. Een 10 jaar oude vaatwasser zal al snel rond de 1.15 kWh per wasbeurt gebruiken. Deze getallen verschillen uiteraard per model. Onderstaand een vergelijk tussen het energieverbruik en stroomkosten van beide (hypothetische) vaatwassers. In de berekening gaan we uit van normaal gebruik bij 280 vaatwasbeurten per jaar en een stroomprijs van EUR 0,50 per kWh.
280 wasbeurten2dehandsNieuwVerschil per jaar
Energieverbruik322 kWh154 kWh168 kWh
Stroomkosten per jaar€ 161€ 77€ 84
De tweedehands vaatwasser verbruikt per jaar 168 kWh meer aan stroom, wat neerkomt op ongeveer EUR 84 aan meerkosten per jaar aan stroom voor een tweedehands apparaat. Dit verschil is behoorlijk groot. SImpel gezegd als je de vaatwasser normaal (of veel) gebruikt dan heb je behoorlijk veel meerkosten aan een tweedehands energieslurpend apparaat.

Energieverbruik bij af en toe gebruik

Bovenstaand voorbeeld was bij normaal gebruik van 280 wasbeurten. Wat gebeurt er nu als je de vaatwasser maar weinig gebruikt? We rekenen met maar 100 wasbeurten per jaar (gemiddeld 2 per week) en verder met dezelfde gegevens.
100 wasbeurten2dehandsNieuwVerschil
Energieverbruik115 kWh55 kWh60 kWh
Stroomkosten per jaar€ 58€ 28€ 30
De meerkosten voor energie van het tweedehands apparaat worden dan veel kleiner. Als je de vaatwasser maar weinig nodig hebt is het minder een probleem dat deze niet energiezuinig is, en dus ook (vanuit energie oogpunt) niet zo erg om een ouder tweedehands model te hebben. De uitkomsten van deze vergelijking zijn volkomen afhankelijk van hoeveel vaatwasbeurten je per jaar draait en wat het verschil in energieverbruik is en ook hoeveel je betaalt per kWh.

Keuze en opties

De keuze in tweedehands vaatwassers is vaak beperkt. Je zult niet dezelfde keuzes hebben als bij het kopen van een nieuwe vaatwasser. Dit betekent dat je het aangeboden model moet accepteren zoals het is en niet het model krijgt met de opties die je misschien had willen hebben.

Milieu

Als je een tweedehands vaatwasser koopt, verminder je de hoeveelheid afval in het milieu. Dat apparaat krijgt immers een tweede leven. Daarnaast worden er geen grondstoffen en energie gebruikt om een nieuwe vaatwasser te maken. Of dit uiteindelijk gunstig is voor het milieu hangt mede af van het energieverbruik van de vaatwasser en de energie die het zou kosten om een nieuwe vaatwasser te maken. Een definitief antwoord op de vraag of het goed is voor het milieu durven we niet te geven. Waarschijnlijk is het blijven gebruiken van een tweedehands apparaat beter maar het verschil is wellicht kleiner dan je op het eerste gezicht zou denken. Naarmate het verschil in energieverbruik tussen de oude en nieuwe vaatwasser kleiner is, is er meer milieuvoordeel bij het blijven gebruiken van de oude vaatwasser.

Conclusie

Een tweedehands vaatwasser kopen lijkt een goede manier om geld te besparen. Deze zal veel goedkoper in aanschaf zijn. Nadelen zijn dat garantie meestal zal ontbreken en lastig in te schatten valt hoe lang het apparaat nog mee zal gaan. Je zult weinig of geen keuze hebben in modellen bij een tweedehands exemplaar. Nieuwe vaatwassers zijn meestal stukken energiezuiniger dan oudere modellen. De hogere energiekosten van een tweedehands machine kunnen maken dat het per saldo voordeliger is een nieuw model vaatwasser aan te schaffen. Het kan in ieder geval zeker de moeite lonen om na te gaan hoeveel wasbeurten je per jaar draait en te kijken wat de energiekosten zijn bij een tweedehands model en bij een nieuw model.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.