Feedback

Hoe werkt waterbeveiliging bij een wasmachine

Niemand zit te wachten op lekkage of waterschade. Daarom zijn (vrijwel) alle wasmachines tegenwoordig op één of meerdere manieren beveiligd tegen waterlekkage. Voor de beste beveiliging is een combinatie nodig van meerdere systemen. Het verschilt per wasmachine welke beveiligingssystemen erop zitten. Sommige systemen kun je achteraf nog monteren zoals een mechanisch waterslot of een dubbelwandige toevoerslang. Andere systemen zoals een elektromechanisch waterslot, een bodemsensor of overloopbeveiliging moeten vanaf de fabriek op het apparaat zitten en kun je niet naderhand monteren. 

De verschillende systemen

  • Dubbelwandige toevoerslang 
    Een dubbelwandige toevoerslang heeft twee slangen. Door de binnenste slang loopt het water van de kraan naar de wasmachine. Mocht om welke reden dan ook de binnenste slang water lekken dan wordt dit opgevangen door de buitenste slang. Zodra dit gebeurt wordt de watertoevoer afgesloten met behulp van het waterslot. Een dubbelwandige toevoerslang is onderdeel van een waterslot.  
  • Mechanisch waterslot / aquastop
    Een mechanisch waterslot werkt door de watertoevoer af te sluiten als er teveel water door het mechaniek gaat. Je stelt zelf vooraf de hoeveelheid water in dat door het waterslot mag lopen. Nadeel van dit systeem is dat de watertoevoer pas afgesloten wordt als dit punt bereikt is. Een deel van de lekkage kan worden gemist.  
  • Elektromechanisch waterslot / aquastop
    Een elektromechanisch waterslot werkt met een bodemsensor in de kuip van de wasmachine. Als de watertoevoerslang water lekt dan  zal dit water in de kuip van de wasmachine lopen. De sensor in de kuip detecteert dit en zal een signaal naar het waterslot sturen met de instructie om de watertoevoer af te sluiten. Het volgende youtube filmpje legt precies uit hoe dit werkt https://www.youtube.com/watch?v=d60BJo8fzpA .
  • Bodemsensor 
    Een wasmachine met bodemsensor heeft binnenin het apparaat zijn eigen lekbak. Zodra er water in de lekbak komt detecteert de bodemsensor dit. In principe zal het wasprogramma gestopt worden en krijg je een melding op het display van wasmachine of schakelt de machine zichzelf uit. Zit er een elektromechanisch waterslot op de wasmachine dan zal ook de watertoevoer afgesloten worden om verdere waterschade te voorkomen.
  • Overloopbeveiliging 
    Een overloopbeveiliging voorkomt dat er teveel water in de trommel staat. Dit kan gebeuren bij een storing in de wasmachine. Zodra de sensor in de trommel een te veel aan water detecteert wordt het overtollige water weggepompt.
  • Lekbak 
    Een lekbak is een kuip waarin je de wasmachine plaatst. Mocht de wasmachine water lekken dan loopt het water in de kuip. Een lekbak zorgt er niet voor dat de waterafvoer wordt afgesloten bij lekkage. Heb je een wasmachine met een bodemsensor dan heeft deze al zijn eigen kuip en is een lekbak overbodig.

Optimale beveiliging

Wil je een optimale beveiliging tegen waterschade heb je de volgende systemen nodig op je wasmachine. Een elektromechanisch waterslot icm een dubbelwandige toevoerslang, een bodemsensor, en een overloopbeveiliging. De combinatie van deze systemen zorgt voor een optimale bescherming. Een losse lekbak beschermt alleen de vloer tegen waterschade. Het sluit de waterafvoer niet af en schakelt ook de wasmachine niet uit in geval van lekkage. Een mechanisch waterslot heeft ook zijn beperkingen. Het sluit alleen de watertoevoer af als er meer water door de slang gaat dan vooraf ingesteld.

Zelf waterbeveiliging aanschaffen

Zit er geen waterslot op de toevoerslang van de wasmachine dan kan je zelf een mechanisch waterslot kopen. Deze plaats je tussen de (toevoer)slang en waterkraan. Vervolgens stel je de maximale hoeveelheid water in die door de slang mag stromen. Stroomt er te veel water door de slang dan wordt de watertoevoer afgesloten. Veelal worden deze systemen geleverd met een dubbelwandige slang. Je kan echter ook een los waterslot kopen. Een elektromechanisch waterslot bied in principe meer bescherming. Echter een elektromechanisch waterslot is niet (of lastig) naderhand in te bouwen is en werkt alleen als de stroomtoevoer werkt.

Een lekbak kun je los onder de wasmachine plaatsen. Heeft je wasmachine een bodemsensor dan is dit echter overbodig. In deze wasmachine zit een ingebouwde lekbak en een systeem dat de watertoevoer afsluit en/of de wasmachine uitschakelt. Een losse lekbak kan niet communiceren met de wasmachine en het waterslot. Het kan alleen waterschade voorkomen aan je vloer.

Verschillende namen en verschillende systemen

Wasmachinefabrikanten gebruiken verschillende namen voor het type waterbeveiliging dat op de wasmachine zit. Helaas staat niet altijd goed aangegeven bij een wasmachine welk waterbeveiligingssysteem de wasmachine heeft. Daarnaast staat ook niet altijd duidelijk aangegeven wat het waterbeveiligingssysteem precies doet. Dit maakt het soms nogal onduidelijk.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.