Feedback

Oplossingen als de wasdroger een onaangename geur verspreidt

Wat kun je doen als de wasdroger een onaangename geur verspreidt? In dit artikel bespreken we enkele oplossingen voor dit probleem voor allerlei mogelijke oorzaken bij een stinkende wasdroger. In de meeste gevallen zal de oplossing neerkomen op een flinke schoonmaakbeurt van de wasdroger.

Wasverzachter

Een veelvoorkomende oorzaak van een stinkende wasdroger is het gebruik van wasverzachter. Hoewel wasverzachter je kleding lekker zacht kan maken, laat het een dun vetlaagje achter overal in de machine, zoals de sensor, trommel en het pluizenfilter. Op den duur zal dit gaan stikken. Omdat dit dunne laagje overal een beetje op gaat zitten zal je alle onderdelen van de wasdroger zo goed als mogelijk moeten schoonmaken om de geur er weer uit te krijgen. Algemeen advies is om geen wasverzachter te gebruiken als je het wasgoed naderhand in de wasdroger gaat stoppen.

Het pluizenfilter

Het pluizenfilter vangt stof en vuil op dat tijdens het droogproces vrij komt. Warme lucht wordt gerecirculeerd in de trommel en langs het pluizenfilter geleid. Als er vuil resten op het pluizenfilter zitten wordt de geur hiervan in de trommel geblazen. Het pluizenfilter moet je na elke droogbeurt schoonmaken. Maar het kan verstandig zijn het pluizenfilter een keertje echt goed schoon te maken onder de kraan of met een vochtige doek. Zorg ervoor dat het pluizenfilter volledig droog is voordat je deze weer terug plaatst in de wasdroger.

De luchtroosters

Een andere oorzaak van onaangename geuren kan zijn dat de luchtroosters van de droger vuil zijn. Deze kunnen worden schoongemaakt met behulp van een stofzuiger en een zachte, licht vochtige doek. Vergeet niet om de achterkant van de droger schoon te maken, aangezien stof en vuil zich ook daar kunnen ophopen.

De trommel

Ook de trommel kan vervuild raken. Je kan de trommel schoonmaken met een licht vochtige doek. Maak de trommel weer droog met een schone, zachte doek. In veel drogers zit ook een vochtigheidssensor in de trommel. Houd hier rekening mee als je de trommel schoonmaakt. Je mag deze sensor overigens ook schoonmaken, maar doe dit wel voorzichtig, om te voorkomen dat je de sensor beschadigt.

Afvoerslang en condensreservoir

Er kan ook vuil achter zijn gebleven in het condensreservoir of de afvoerslang. Het vuil kan gaan stinken en zich verspreiden in de droger. Controleer het condensreservoir en de afvoerslang en maak ze goed schoon.

Condensor

Er kan ook stof achter zijn gebleven rond de condensor. Alhoewel niet de meest voorkomende oorzaak, kan dit ook gaan stinken. Heb je een condensdroger dan kan je de condensor meestal uit de droger halen en schoonmaken onder de kraan. Zorg wel dat hij goed droog is voordat je hem terug plaatst. Heb je een warmtepompdroger, dan zit de condensator vast in de machine. Je kan hem schoonmaken met behulp van je stofzuiger. Haal voordat je met de stofzuiger aan de slag gaat wel eerst de stekker uit het stopcontact van de wasdroger.

De monteur

Als bovenstaande oplossingen niet hebben geholpen kun je als laatste redmiddel een monteur inschakelen. Deze kan de wasdroger openmaken en op zoek gaan naar de oorzaak van de onaangename geur. Het is een dure oplossing, maar kan wel de enige manier zijn om van de stank af te komen.

Preventieve maatregelen

Naast deze oplossingen zijn er ook enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat de wasdroger gaat stinken. Het belangrijkste is dat je niet achteraf gaat schoonmaken als je iets geks ruikt, maar het apparaat bij elke droogbeurt goed bijhoudt en regelmatig het pluizenfilter, de condensor en de luchtroosters schoonmaakt. Verder is de algemene tip om geen wasverzachter te gebruiken in de wasmachine als het wasgoed later de droger ingaat.

Conclusie

Een stinkende wasdroger kan een vervelend probleem zijn, maar er zijn verschillende oplossingen die je kunt proberen. Reinig regelmatig de filters en de luchtstroom van de droger, controleer de afvoerslang en vermijd het gebruik van wasverzachter. Door deze maatregelen op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je wasdroger efficiënt blijft werken en je kleding fris blijft ruiken. Als de stank aanhoudt, overweeg dan een monteur in te schakelen.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.