Feedback

Op elkaar zetten van wasmachine en wasdroger: hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om je wasdroger bovenop je wasmachine te plaatsen. De meest gebruikte methode is de stapelkit. Waarom zou je een wasdroger en een wasmachine op elkaar stapelen? Het belangrijkste voordeel is ruimtebesparing. Een ander voordeel is dat de wasdroger op werkbladhoogte kan worden gevuld en uitgehaald. Er zitten geen grote nadelen aan het stapelen, welke enkele praktische minpunten. De bovenkant van de wasdroger en de wasmachine zit erg hoog (waarschijnlijk minimaal op 1 meter 70) en zal niet meer gebruikt worden om tijdelijk spullen op te leggen, bijvoorbeeld de wasmand of het wasmiddel. Als de wasmachine of wasdroger kapot gaat dan is het onhandig dat ze bovenop elkaar staan.

Wasmachine onder - wasdroger boven

Vanwege het veel grotere gewicht van de wasmachine ten opzichte van de wasdroger is het het meest praktisch de wasmachine onder te plaatsen en de wasdroger boven. Daarnaast is de wasmachine het apparaat dat het meeste trilt, namelijk bij het centrifugeren. Het is veel beter dat dat trillen onder gebeurt dan boven. De voorkeur voor plaatsing van de wasmachine onder en de wasdroger boven geldt altijd en is onafhankelijk van de manier waarop je de wasdroger boven de wasmachine plaatst.

Wasdroger niet direct op de wasmachine

Het is af te raden om de wasdroger direct bovenop de wasmachine plaatsen. De wasdroger staat dan niet vast gezekerd en kan gaan schuiven en van de wasmachine af trillen. De oplossing voor het schuiven of lopen van de wasdroger is vrijwel altijd een stapelkit. Een soms gebruikt alternatief is nog een stevige inbouwkast met twee nissen boven elkaar, de onderste nis is voor de wasmachine en de nis daarboven is voor de wasdroger. De wasmachine en wasdroger zijn in dat geval niet gestapeld.

Stapelkit

Een stapelkit zorgt ervoor dat de wasdroger niet van de wasmachine kan vallen. Sommige stapelkits houden de wasmachine en droger bij elkaar met schroeven. Er zijn ook stapelkits die werken met een riem. Grote merken zoals Miele en AEG verkopen hun eigen stapelkits. De kosten voor een (universele) stapelkit zijn vanaf ongeveer € 50. 

Voorbereiding voor gebruik van stapelkit

Zet als eerste de wasmachine op de plek waar je beide machines op elkaar wilt plaatsen. Nogmaals belangrijk: De wasmachine moet altijd onder! Als de wasmachine op zijn plek staat dan dien je deze waterpas te zetten. Om de wasmachine waterpas te zetten kan je het volgende doen. Leg een waterpas een keer horizontaal en een keer verticaal bovenop de wasmachine. Controleer of de luchtbel van de waterpas in beide gevallen precies in het midden zit. Zo niet dan kun je de wasmachine waterpas krijgen met behulp van de stelpoten onderaan de wasmachine. Houd bij plaatsing rekening met de vraag of je de achterkant van de wasmachine kunt blijven bereiken om bij de stekker, de watertoevoer en waterafvoer te komen.

De stapelkit

Het is nu tijd om de stapelkit in elkaar te zetten. Volg hiervoor de instructies van de stapelkit. De montage van de stapelkit verschilt per model. Sommige modellen moet je met een riem/spanband vastbinden om de wasmachine en wasdroger, andere modellen schroef je vast op de bovenkant van de wasmachine. Een populaire universele stapelkit is de Wpro SKS101. Dit model werkt met een riem/spanband om de wasmachine en droger bij elkaar te houden. De meeste ervaringen met deze stapelkit zijn prima. Er zijn op youtube meerdere fimpjes te vinden hoe je deze stapelkit kan monteren, zie https://www.youtube.com/results?search_query=Wpro+SKS101

De droger plaatsen

De onderstaande beschrijving gaat van de Wpro SKS101. Voordat je de droger op de stapelkit kunt plaatsen moet je naar de voeten van de droger kijken. Zitten de voetjes in de hoeken van de wasdroger dan kan je de droger gelijk op de stapelkit plaatsen. Zitten de voetjes op een andere plek dan moet je de voetjes eruit schroeven en zelfklevend tape op de zijkanten van de stapelkit plakken. Daarna kan je de droger bovenop de stapelkit te plaatsen. Staat de droger stabiel op de de wasmachine dan haal je de spanriem door de riemspanner. Vervolgens kan je de spanriem strak trekken door de hendel van de riemspanner heen en weer te bewegen. Staat de riem helemaal strak dan ben je bijna klaar. Over de riemspanner moet je alleen nog een afdichtkap plaatsen. Bij de Wpro SKS101 kan dit met de safe-in-lock kap, hiermee vergrendel je ook gelijk de riemspanner.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.