Feedback

Wat is zuiniger, afwassen met de hand of met de vaatwasser?

Wat is zuiniger, afwassen met de hand of met de vaatwasser

Afwassen is voor sommige mensen een aangename bezigheid, terwijl anderen het liefst voor de gemakkelijkere optie gaan en hun vaat in de vaatwasser zetten. Voor veel mensen is duurzaamheid belangrijk, dus is het de vraag welke methode het meest milieuvriendelijk is: afwassen met de hand of met de vaatwasser. We vergelijken zowel het water- als het energieverbruik.

Het waterverbruik

Wat betreft het watergebruik, is het een gelijkspel. Een gemiddelde handwas verbruikt 6 tot 15 liter warm water, terwijl moderne vaatwassers tussen de 7 en 12 liter water gebruiken voor een vaatwasbeurt. Het watergebruik van een vaatwasser is afhankelijk van het type machine. Zuinige vaatwassers hergebruiken het water meerdere keren, waardoor het watergebruik laag blijft. Het vooraf afspoelen van de vaat is niet meegenomen in deze cijfers. In ieder geval lijken de cijfers voor waterverbruik erg op elkaar.

Energieverbruik per vaatwasbeurt

Het energiegebruik van de afwas heeft de grootste milieubelasting. Met de hand de vaat wassen is iets energiezuiniger dan met de vaatwasser. Bij de handwas komt het warme water direct uit de cv-ketel, elektrische boiler of in een duurzame situatie uit een zonneboiler. Per saldo zal je tussen de 0,25 kWh en 0,35 kWh energie verbruiken om het water warm te maken dat je gebruikt met de handwas. Een zuinige vaatwasser verbruikt per wasbeurt ongeveer rond de 0,8 kWh. Deze energie wordt onder meer gebruikt om het water op te warmen. Een vaatwasser warmt water minder efficiënt op dan een cv-ketel. Daarnaast wordt energie gebruikt om onder meer de sproeiarmen te laten draaien. Deze energieverbruik cijfers gaan uit van het ECO-programma van de vaatwasser. Gebruik je het intensieve programma zal het energieverbruik hoger liggen.

Energieverbruik algemeen

Naast het energieverbruik per beurt moet je ook nog rekening houden met het feit dat een vaatwasser een keer geproduceerd moet worden, getransporteerd, en ook weer afgevoerd gaat worden na het einde van de levensduur. Dit kost allemaal energie. Je zou alle energie die gebruikt is voor de productie en transport van de vaatwasser kunnen delen over alle vaatwasbeurten over de gehele levensduur van het apparaat. En dan kom je op een extra getal aan energie die het kost om de vaatwasser te draaien. Alhoewel we hier zeker geen exacte getallen op kunnen plakken, is duidelijk dat hiermee energieverbruik die het daadwerkelijk kost om een vaatwasbeurt te kunnen draaien een stuk hoger zal liggen dan de 0,8 kWh per beurt die op het energielabel staat voor het Eco-programma. Meer over het energieverbruik van vaatwassers kun je lezen in het artikel over hoeveel energie een vaatwasser verbruikt.

Effect warmwateraansluiting

Er bestaan vaatwassers die zijn voorzien van een warmwateraansluiting. Dit verschilt per merk. Hiermee kan warm water uit bijvoorbeeld een ernaast geplaatst boiler direct de vaatwasser in. Dit wordt ook wel een hot fill genoemd. Water wordt in de boiler efficiënter warm gemaakt dan de vaatwasser zelf kan, en het energieverbruik van de vaatwasser gaat omlaag. Een voorbeeld betreft Miele vaatwassers. Miele vermeldt een stroombesparing tot 50% bij verschillende apparaten met warmwateraansluiting. Alhoewel het lastig is om exact de impact van een dergelijke combinatie van apparaten te bepalen, is duidelijk dat het energieverbruik van een vaatwasser met warmwateraansluiting de efficiëntie van met de hand wassen beter kan benaderen dan een vaatwasser zonder  warmwateraansluiting. Maar het zal nooit net zo efficiënt worden.

Wat is duurzamer

Dus, welke methode is nu het meest duurzaam? Met de hand de vaat doen verbruikt ongeveer even veel water en kost een stuk minder energie dan met de vaatwasser. Hoe groot het verschil in energieverbruik is hangt van allerlei factoren af. Aan de ene kant helpt het om op de vaatwasser het eco-programma te gebruiken en een vaatwasser alleen vol te draaien. In het volgende artikel staan overigens nog meer tips voor efficiënt gebruik van je vaatwasser. Aan de andere kant hangt ook veel af van hoe efficiënt je cv-ketel of energie installatie in je huis is, hoe energie-efficiënt je vaatwasser is en of je een warmwateraansluiting op de vaatwasser gebruikt.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.