Feedback

Zijn goedkope wasdrogers echt goedkoop?

Als je een wasdroger gaat kopen, zou je kunnen kiezen voor een goedkoop model. Alle drogers lijken immers dezelfde functionaliteit te vervullen, dus waarom zou je meer betalen? In dit artikel zullen we uitleggen hoe je zelf kunt uitrekenen of een wasdroger echt goedkoop is, of niet. 

Is goedkoop echt goedkoop

Het is belangrijk om een goed inzicht te hebben in de daadwerkelijke kosten van een droger. Deze stopt namelijk niet bij de aanschafprijs. Ook het energieverbruik speelt een belangrijke rol in de totale kosten van de droger over de gehele levensduur. Ter illustratie onderstaand een voorbeeld van drie wasdrogers. De eerste is een goedkope condensdroger met een relatief hoog stroomverbruik, de tweede is een warmtepompdroger met een laag energieverbruik en energielabel A++. De derde is een nog zuinigere warmtepompdroger met energielabel A+++. Alle drie de wasdrogers zijn van het merk Bosch en hebben een vulgewicht van 8 kg. Bij het berekenen van de kosten van het stroomverbruik zijn we uitgegaan van een stroomtarief van € 0,40 per kWh en het energieverbruik volgens het energielabel. Dit gaat uit van een gemiddeld gebruik van de droger.
  Condensdroger Warmtepompdroger Warmtepompdroger
  Bosch Bosch Bosch
  WTN83292NL WTH85209NL WQG235D9NL
  B A++ A+++
  € 549 € 739 € 899
  560 kWh 236 kWh 176 kWh
  € 224 € 94,40 € 70,40
  € 2690 € 1683 € 1603
Na 10 jaar zijn beide warmtepompdrogers veel goedkoper dan de in eerste instantie in aanschaf goedkopere condensdroger. Het is dus goed verder te kijken dan alleen de aanschafprijs en bij de aanschaf van de wasdroger rekening te houden met de kosten van de droger over de gehele levensduur. Bij de condensdroger geldt dat het goedkoop lijkt maar uiteindelijk een duurkoop wordt.

Vanwege het hoge energieverbruik van condensdrogers zijn op termijn warmtepompdrogers bij een standaard gebruik altijd goedkoper. Of het (financieel) verstandig een A++ warmtepompdroger of juist een A+++ warmtepompdroger te kopen is iets wat je echt moet uitrekenen. Het ligt aan hoe groot het verschil in aanschafprijs is en hoeveel zuiniger de A+++ droger is ten opzichte van de A++ droger. Die getallen liggen vaak bij elkaar in de buurt.

Hoe reken ik zelf de totale kosten van een wasdroger uit?

Om de totale kosten van een wasdroger uit te rekenen over een bepaalde periode kun je onderstaande formule gebruiken. Hiermee kun je de totale kosten van verschillende wasdrogers met elkaar vergelijken.

Totale kosten wasdroger na 10 jaar = a + (ev * ep * j)

a = Aanschafprijs in euro’s
ev = Energieverbruik per jaar in kWh
ep = Energieprijs per kWh
j = Verwachte levensduur van de wasdroger in jaren (bv 10 jaar)

Een voorbeeld op basis van bovenstaande formule

a = € 600
ev = 240 kWh
ep = € 0,40
j = 10

a + (ev * ep * j) = € 600 + (240 kWh * € 0,40 * 10) = € 1.560

De aanschafprijs van bovenstaande wasdroger is € 600. Op basis van een energieverbruik van 240 kWh per jaar en een stroomprijs van € 0,4 per kWh zijn na 10 jaar de totale kosten van de wasdroger € 1.560.

Conclusie

Staar je niet blind op de aanschafprijs. Over de gehele levensduur van de wasdroger is dit maar een beperkt onderdeel van de totale kosten. Het energieverbruik (en de daarbij behorende kosten) zijn minstens zo belangrijk. Het beste is om de totale kosten van de droger uit te rekenen. Dit kan je vrij simpel doen door bij de aanschafprijs de jaarlijkse energiekosten maal tien op te tellen. Zo krijg je een redelijke indicatie van de uiteindelijke kosten.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.