Feedback

Wat zijn de standaard afmetingen van een wasmachine?

Vrijwel alle (voorlader) wasmachines hebben een breedte van 60 cm en een hoogte van 85 cm. De diepte verschilt per wasmachine, de meeste machines zijn tussen de 54 cm en 66 cm diep. Je hebt wel ongeveer 5 cm extra ruimte nodig aan de achterkant van de wasmachine om hem aan te sluiten op de watertoevoer en waterafvoer. De weinig voorkomende bovenladers hebben ander soort maten.

Standaard afmetingen wasmachine


 VoorladerBovenlader
Breedte60 cm40 cm - 46 cm
Diepte54 cm - 66 cm plaatsing 60 cm - 70 cm60 cm plaatsing +/- 65 cm
Hoogte85 cm90 cm
Draairichting deurvoorkant naar links of naar rechtsbovenkant
Standaard vulgewichttussen de 7 kg en 11 kg6 kg of 7 kg

Breedte wasmachine

De standaardbreedte van een voorlader wasmachine is 60 centimeter. Dit geldt zowel voor voorladers met een kleine wastrommel als voor voorladers met een grote wastrommel. Meer dan 95% van alle voorlader wasmachines heeft een breedte van (afgerond) 60 centimeter. Er zijn enkele uitzonderingen, zo heeft LG een voorlader geschikt voor 17 kg (!) wasgoed, deze is maar liefst 77 cm breed.

Bovenladers zijn smaller met een standaardbreedte van 40 centimeter. Hierdoor is het mogelijk een bovenlader te plaatsen op een smalle plaats waar een standaard voorlader niet kan staan. Omdat bovenladers smaller zijn kan er ook minder wasgoed in de trommel. Bovenladers hebben een maximale capaciteit van 7 kg of minder.

Diepte wasmachine

De meeste voorlader wasmachines zijn tussen de 54 cm en 66 cm diep. Er is niet een bepaalde standaardmaat voor de diepte, van elke diepte (54 cm, 55 cm, 56 cm, etc. tot 66 cm) zijn wel een stuk of 10 machines te vinden. Er zit een verschil tussen de werkelijke diepte en de praktische diepte van een voorlader wasmachine. Je hebt ongeveer 5 cm extra ruimte nodig om de wasmachine aan te kunnen sluiten op de watertoevoer en waterafvoer. Bij de plaatsing van een voorlader kan je uitgaan van een diepte van tussen de 60 cm en 70 cm.

Bovenladers zijn standaard 60 cm diep. Ook hier geldt dat er tijdens het plaatsen extra ruimte aan de achterkant van de machine nodig is om onder meer de waterafvoerslang en watertoevoerslang aan te sluiten.

Hoogte wasmachine

Een normale voorlader wasmachine is 85 centimeter hoog. Dit is praktisch omdat een wasmachine met die hoogte onder een standaard werkbladhoogte past. Sommige wasmachine fabrikanten zoals Bosch vermelden ook bij de specificaties van hun wasmachines dat deze onderbouwbaar zijn onder een standaard werkblad van 85 cm. Andere producenten van wasmachines zoals Whirlpool zeggen niets over de onderbouwbaarheid, echter ook hier geldt dat de apparaten (vrijwel) altijd onder een standaard werkblad te plaatsen zijn.

Een bovenlader is meestal 90 centimeter hoog. Een bovenlader kan je niet vast onder een werkblad plaatsen omdat je de machine van bovenaf moet vullen. Mocht je een bovenlader gaan kopen hou er dan rekening mee dat je genoeg ruimte over hebt aan de bovenkant van de de machine om hem te vullen en weer te legen. Een deel van de bovenladers is ofwel verrijdbaar (komt voor bij Miele) of heeft een extra wieltje voor gemakkelijke verplaatsing (komt voor bij AEG). Je zou de wasdroger onder het werkblad kunnen schuiven op het moment dat de bovenlader niet gebruikt wordt, en iets uit kunnen schuiven als je de wasmachine gebruikt. In dat geval is een relatief hoger werkblad van ca. 95 cm noodzakelijk. Kijk hier goed naar de exacte maatvoeringen bij de fabrikant.

Draairichting deur

Bij het plaatsen van de wasmachine is het ook belangrijk te weten welke kant de deur opdraait. De deur van de meeste wasmachines draait naar links open. De deurscharnier zit dan aan de linkerkant en je opent de deur opent vanuit rechts. Miele wasmachines openen echter naar rechts.  In dat geval zit de deurscharnier aan de rechterkant en opent de deur vanuit links. Bij bovenladers opent de wasmachine, zoals de naam al aangeeft, aan de bovenkant.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.