Feedback

Echte handwas of handwasprogramma van de wasmachine

Niet alle kledingstukken mogen zomaar gewassen worden in de wasmachine. Op het waslabel van je kleding staat aangegeven hoe je het kledingstuk mag wassen. Voor wollen truien en zogenaamde delicate kledingstukken gelden vaak beperkingen. Op het waslabel van de kleding zal zeer waarschijnlijk staan dat je ze met de hand moet wassen. Dit betekent niet dat de kleding niet in de wasmachine mag. Veel machines hebben namelijk een handwasprogramma. Dit programma is speciaal bedoeld voor kleding die je normaal gesproken met de hand zou wassen. De wasmachine wast je kleding met dit programma op een lage temperatuur en gaat op een heel laag toerental centrifugeren. Wat zijn de verschillen tussen een handwas en een handwasprogramma via de machine. En heeft een van de twee de voorkeur.

Voordelen handwas

  • Goedkoper. Een handwas draaien is goedkoper dan een was draaien in de wasmachine. Je verbruikt geen stroom en minder water dan je met een wasmachine zou doen. Het is daardoor beter voor je portemonnee en voor het milieu.
  • Sneller bij een los kledingstuk. Je bent bij een individueel kledingstuk veel sneller klaar. Een handwasje is binnen 10 minuten gebeurt, de wasmachine zal hier veel langer over doen om het hele programma te draaien.

Nadelen handwas

  • Duurt langer bij meer kledingstukken. Een wollen trui dompelen in een teiltje is niet zoveel werk maar als je al je wasgoed met de hand wilt doen ben je wel even bezig. Een wasmachine is in zo'n geval praktischer. Terwijl de wasmachine draait kun je zelf andere dingen doen.
  • Was wordt niet gedroogd. Ook het drogen van je kleding kost veel meer tijd als je het met de hand wast. Wasmachines gaan aan het einde van het wasprogramma centrifugeren, ook bij een handwasprogramma zal de wasmachine meestal op lage toeren centrifugeren. Het centrifugeren zorgt ervoor dat het wasgoed veel droger uit de trommel komt dan bij een handwas.
  • Minder veilig. Als laatste nadeel loop je bij een handwas het risico per ongeluk te warm water te gebruiken. Hierdoor zou je favoriete wollen trui toch kunnen krimpen terwijl je het juist voorzichtig met de hand wilde doen. Een wasmachine stel je in en zal zich altijd aan de opgegeven instellingen houden.

Voorkeur voor wasmachine met handwasprogramma

In veel gevallen is het meest praktisch om voor kleding die met de hand gewassen moet worden toch de wasmachine te gebruiken. Moderne wasmachines met een handwasprogramma zijn zeer goed in staat delicate kleding te wassen. Soms zelfs beter en veiliger dan we dat zelf met de hand kunnen doen. Daarnaast gebruiken handwasprogramma's relatief weinig stroom omdat ze water op lage temperatuur gebruiken en omdat ze veel minder snel centrifugeren. 

Met de hand wassen

Heb je geen handwasprogramma op je wasmachine zitten of durf je het niet aan deze te gebruiken voor je delicate kleding? Dan zal je de kleren met de hand moeten wassen. Het makkelijkste kan je je kleding wassen in een wasteil, maar je kunt de kleding ook wassen in de badkuip of in een grote (schone) gootsteen. Een handwas draaien is niet heel ingewikkeld, onderstaande stappen geven je alvast een handvat voor als je het nog nooit gedaan hebt.

Stap 1: Vul de wasteil met lauw water. Controleer dat het water niet te warm is. Veel delicate kledingstukken of wollen truien mogen op maximaal 30 graden gewassen worden. Omdat 30 graden al vrij koud aanvoelt ben je snel geneigd te warm water te gebruiken.

Stap 2: Voeg wasmiddel aan het water toe dat geschikt is voor het doen van een handwas. Biotex is het bekendste merk handwasmiddel maar er zijn veel verschillende merken. Gebruik maar heel weinig wasmiddel, beter iets te weinig dan iets te veel. Roer het water net zolang tot het wasmiddel goed is opgelost.

Stap 3: Laat je kleding even weken in het water. Ga vooral niet niet boenen of schrobben, daarmee kan je de kleding beschadigen. Nadat de kleding goed is ingeweekt kun je de kledingstukken dompelen in het water en licht kneden. Hou dit ongeveer een minuutje vol. Hierna laat je het water weglopen en vul je de wasteil opnieuw met water. Probeer door de kleding te dompelen en te kneden zachtjes het sop eruit te halen. Zodra er geen zeepbelletjes meer uit je kleren komen ben je klaar en kan je de kleding uit de wasteil halen. Je kunt de kleding nog even licht kneden boven de wasteil om alvast een deel van het water eruit te krijgen.

Stap 4: Het beste kan je de kleding horizontaal drogen, bijvoorbeeld door de kleding op een handdoek te leggen of over een wasrek. Als je het wasgoed verticaal ophangt aan een wasrek heb je kans dat je kleren uitgerekt worden.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.