Feedback

Wasmachine maakt herrie

Je wasmachine maakt het meeste herrie en trilt het hardste tijdens het centrifugeren. Dit is het moment waarop je wasmachine het hardste aan het werk is. Als een machine te hard trilt of beweegt dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Je kunt vaak het trillen en de herrie verminderen. Aan de hand van het soort geluid hieronder een kort stappenplan om de oorzaak te achterhalen en wat je eraan kunt doen.

1. Wasmachine trilt
2. Wasmachine wiebelt
3. Een piepend of gierend geluid
4. Tikkend of ratelend geluid uit wasmachine
5. Een bonkend geluid

1. De wasmachine trilt

Een wasmachine kan erg trillen tijden het centrifugeren. Daarom is niet elke ondergrond geschikt om de wasmachine op te plaatsen. Het beste kun je de wasmachine plaatsen op een ondergrond van steen, tegels (stroef) of beton. Op deze ondergronden staat de wasmachine heel stabiel en gaat hij minder trillen en wiebelen. Als je wasmachine op een laminaatvloer of een vloer van gladde tegels staat kan je overwegen een betontegel bij de lokale doe-het-zelf winkel te kopen. Hierop plaats je vervolgende de wasmachine. Er zijn ook zogenaamde trillingsdempers voor onder de poten van de wasmachine. Deze kan je in de meeste gevallen beter niet gebruiken.

Je wasmachine kan ook gaan trillen en herrie maken als hij niet helemaal waterpas staat. Heb je last van een trillende wasmachine controleer dan met een waterpas of hij, zowel in de diepte als in de breedte, nog waterpas staat. Zo niet draai dan aan de stelpootje van de wasmachine tot deze wel waterpas staat. Als het goed is zal de wasmachine nu een stuk minder trillen en minder herrie maken.  

2. De wasmachine wiebelt

Als het wasgoed niet goed verdeeld zit in de trommel kan de wasmachine meer gaan trillen en wiebelen tijdens het centrifugeren. Dit is voornamelijk een probleem als er te weinig wasgoed in de trommel zit. Als de onbalans te groot is zal de wasmachine voortijdig stoppen met centrifugeren. Dit gebeurt om de wasmachine te beschermen tegen eventuele beschadigingen. Je kan dit het best oplossen door niet met een te lege trommel een was te draaien, eventueel kan je een aantal extra kleding stukken toevoegen zodat de trommel vol genoeg is.

Er kan ook onbalans ontstaan als grote stukken textiel zoals dekbedden en slaapzakken worden gewassen. Een dekbed van textiel zuigt zich vol met water waardoor de trommel uit balans kan raken.

3. Een piepend of gierend geluid uit de wasmachine

Als de wasmachine een ander geluid maakt dan normaal kan het ook aan de lagers van de wasmachine liggen. Het geluid valt het best te omschrijven als een soort piepend geluid. Je kan zelf makkelijk controleren of er wat mis is met de lagers van je wasmachine.  Zet de wasmachine uit, maak de trommel leeg en draai de trommel rond met de hand. Als alles goed is dan draait de trommel soepel rond en hoor je niks. De lagers moeten vervangen worden als de trommel hobbelig ronddraait of als je piepgeluiden hoort tijdens het ronddraaien. Het is onwaarschijnlijk dat de lagers binnen de garantietermijn van je wasmachine kapot gaan, is dit toch het geval neem dan contact op met de verkoper van je wasmachine en doe een verzoek tot reparatie. Zijn de lagers kapot gegaan buiten de garantietermijn kun je je een reparateur bellen, bespreek wel goed vooraf de kosten. Bij een oudere machine met een beperkte resterende levensduur en een paar honderd euro reparatiekosten zal reparatie (helaas) vaak economisch niet rendabel zijn.

4. Tikkend of ratelend geluid uit wasmachine

Een zeer veel voorkomende oorzaak van een tikkend of ratelend geluid uit de wasmachine is een losgekomen behabeugel die vast zit in de wasmachine. De wasmachine trommel bevat allemaal kleine gaatjes. Als een bh-beugel zich door een van deze gaatjes heeft gewurmd kan het vast komen te zitten tussen de trommel en de kuip. Verwijder direct het voorwerp. Op Youtube staan verschillende filmpjes hoe je een voorwerp tussen de trommel en de kuip kan verwijderen. Durf je dit niet zelf aan bel dan een monteur.  

5. Bonkend geluid uit wasmachine

Hoor je een bonkend geluid uit je wasmachine? Dit zou kunnen wijzen op een probleem met de schokbrekers of de vering. Naarmate de wasmachine vaker gebruikt wordt zullen schokbrekers en vering langzaam gaan slijten. Er komt dan een moment waarop ze niet meer goed in staat zijn de schokken van het centrifugeren van de wasmachine op te vangen. Het gevolg is dat de trommel van de wasmachine vrij kan gaan bewegen tijden het centrifugeren en veel lawaai zal maken. Net als bij de lagers is het onwaarschijnlijk dat de schokbrekers en vering binnen de de garantietermijn van de wasmachine kapot gaan. Je zal zeer waarschijnlijk reparatiekosten moeten betalen om het probleem te verhelpen. Net als bij de lagers zal bij een ouder model en een paar honderd euro aan reparatie kosten het maken van de machine vaak niet rendabel zijn.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.