Feedback

Energielabel wasdrogers

Elke nieuwe wasdroger die verkocht wordt in Nederland moet een energielabel hebben. Het energielabel bevat 10 verschillende kenmerken die informatie geven over de wasdroger. Op het label kun je onder meer terugvinden hoe energiezuinig de wasdroger is. Maar je kunt ook informatie vinden over het laadvermogen van de droger of het geluidsniveau.  De volgende eigenschappen van de droger worden op het energielabel vermeld:
  • Het merk
  • Het modelnummer
  • De schaal van de energieklasse
  • De energieklasse van de wasdroger
  • Het gemiddelde energieverbruik per jaar
  • Het type wasdroger
  • De programmaduur
  • Het laadvermogen
  • Het geluidsniveau 
  • De condensatie-efficiëntieklasse
  • Het EU-verordeningsnummer

Het merk

De naam van de leverancier of het handelsmerk. Denk hierbij aan Miele, Bosch, Beko, Samsung etc. 

Het modelnummer

Dit is de typeaanduiding van de leverancier. Alle wasdroger hebben een typenummer bedacht door de leverancier. Meestal is dit een combinatie van cijfer en letters. Voorbeelden van model nummers zijn: DV80T5220TW, WQ33G2D0NL,RH80T2AP6RM of FFT M11 8X3 BE.

De schaal van de energieklasse

De schaal van de energie-efficiëntieklassen. De schaal loopt bij wasdrogers van A+++ (meest zuinig) tot en met D (minst zuinig). Wasdroger met energieklasse D worden vrijwel niet meer verkocht. De huidige condensdrogers hebben meestal energieklasse B of energieklasse C. Warmtepompdrogers zijn veel zuiniger en hebben vrijwel altijd een energieklasse van A++ of A+++.  De energie-efficiëntieklasse van een wasmachine wordt uitgerekend op basis van een energie-efficiëntie-index (EEI). Kort samengevat wordt een berekening hoeveel energie de wasdroger verbruikt bij 160 droogbeurten met een volle en een halfvolle lading. Ook het laadvermogen van de wasdroger speelt een belangrijke rol.

De energieklasse van de wasdroger

De zwarte pijl wijst naar de energie-efficiëntieklasse die van toepassing is op de betreffende wasdroger.

Het gemiddelde energieverbruik per jaar

Het gewogen jaarlijkse energieverbruik in kWh per jaar, afgerond tot op het dichtstbijzijnde gehele getal. Bij de berekening wordt uitgegaan van 160 droogbeurten per jaar. Bij 3/7 van deze droogbeurten wordt uitgegaan het energieverbruik bij een volle belading.  Bij 4/7 van deze droogbeurten wordt uitgegaan het energieverbruik bij een halfvolle belading. Daarnaast wordt ook nog gekeken naar het energieverbruik van de wasdroger in stand-by stand en in uit stand. Een zuinige warmtepompdroger heeft in de regel een jaarlijks energieverbruik ruim onder de 200 kWh. Condensdroger zitten hebben vaak een jaarlijks energieverbruik rondom de 500 kWh.

Het type wasdroger

Informatie over het type huishoudelijke droogtrommel. Dit symbool geeft aan of het een elektrische droger of een gasdroger betreft. Gasdrogers worden niet of nauwelijks verkocht in Nederland. In vrijwel alle gevallen zal het om een elektrische droger gaan. Het symbool ziet er uit als een wasdroger met een duidelijke stekker op de voorgrond.

De programmaduur

De duur van een droogcyclus. Er wordt uitgegaan van het standaard katoenprogramma met volledige lading. Het getal geeft de tijdsduur aan in minuten. Warmtepompdrogers zijn in de regel wat langzamer. Condensdrogers zijn iets sneller in het drogen van de kleding.

Het laadvermogen

Het laadvermogen van de wasdroger bij een standaard katoenprogramma met volledige lading. Bij de meeste drogers is dit 7, 8 of 9 kg.

Het geluidsniveau

Het geluidsvermogensniveau gedurende de droogfase van het standaard katoenprogramma bij volledige lading. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in dB wat staat voor decibel. De meeste wasdrogers hebben een geluidsniveau tussen de 62 dB en 69 dB. De decibel is een zogenaamde logaritmische schaal waardoor het vergelijken van waardes wat lastiger is. Een verschil van 10 dB is technisch gezien een vertienvoudiging van de geluidsdruk. Voor het menselijke gehoor komt een verschil van 10 dB erop neer dat iets ongeveer twee keer zo hard klinkt oftewel het lijkt een verdubbeling van het geluidsniveau.

De condensatie-efficiëntieklasse

De condensatie-efficiëntieklasse gaat om de vochtuitstoot van de wasdroger. Het gaat erom hoe goed de wasdroger het vocht uit het wasgoed afvoert naar de waterafvoer of naar het condensreservoir. Des te minder vocht een wasdroger uitstoot in de lucht des te beter is de waarde op het label. De condensatie-efficiëntieklasse wordt weergegeven op een schaal van A oplopend tot G. Wasdrogers met condensatie-efficiëntieklasse A stoten het minste vocht uit. Wasdrogers met condensatie-efficiëntieklasse G stoten het meeste vocht uit. Moderne wasdrogers hebben meestal label A of B.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.