Feedback

Is een nieuwe wasdroger echt zoveel zuiniger dan mijn oude?

Is een nieuwe wasdroger echt zoveel zuiniger dan mijn oude?

Er is steeds meer aandacht voor het energieverbruik van huishoudelijke apparaten. Dit komt door de klimaatverandering en de sterke fluctuaties van de energiekosten. Een vraag die met enige regelmaat opkomt is hoeveel zuiniger een nieuwe wasdroger is ten opzichte van een oude wasdroger. In dit artikel bespreken we hoe je het energieverbruik van je oude wasdroger kunt meten en hoe je weet hoeveel energie een nieuwe wasdroger verbruikt. En we berekenen wat het verschil is in energiekosten tussen een oude wasdroger en een nieuwe wasdroger. 

Hoe wordt het energieverbruik van een wasdroger gemeten?

Het energieverbruik van een wasdroger wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Voor nieuwe wasdrogers staat het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik op het energielabel. Veel oude wasdrogers hebben ook zo’n label. Wees erop bedacht dat het label het energieverbruik per jaar weergeeft op basis van 160 droogbeurten. Kun je het energielabel niet terugvinden of wil je precies het energieverbruik weten, dan kun je dit zelf meten. Je kunt dit doen met behulp van een stroommeter. Je stopt de stroommeter in het stopcontact en vervolgens plaats je de stekker van de wasdroger in de stroommeter. Op het display van de stroommeter kun je precies aflezen hoeveel stroom je wasdroger heeft verbruikt voor een droogbeurt.

Hoeveel energie verbruikt een oude wasdroger?

Er zijn verschillende factoren van invloed op het energieverbruik van je wasdroger, dit geldt zowel voor oude als voor nieuwe wasdrogers. De grootte van de lading, het type stof, de leeftijd van droger en de lengte van de droogcyclus spelen een belangrijke rol in het uiteindelijke energieverbruik. Een oude wasdroger zal heel vaak een condensdroger of luchtafvoerdroger zijn. We kunnen wel een aardige indicatie geven van het stroomverbruik van een oude condensdroger van rond de 10 jaar oud. Deze zal ergens tussen de 4 en 5 kWh per droogbeurt nodig hebben om je kleding te drogen. Een luchtafvoerdroger geeft ongeveer dezelfde getallen.

Hoeveel energie verbruikt een nieuwe wasdroger?

Sinds een aantal jaren wordt de warmtepompdroger steeds populairder. Warmtepompdrogers zijn veel energiezuiniger dan condensdrogers. Zuinige nieuwe warmtepompdrogers verbruiken ongeveer tussen de 1.0 kWh en 1.7 kWh aan energie per droogbeurt. Het precieze getal verschilt per apparaat. De apparaten hebben ook nog vaak functies zoals vochtsensoren, die de droger automatisch kunnen uitschakelen wanneer de kleren droog zijn, in plaats van de droger een bepaalde tijd te laten draaien. Dit helpt om het energieverbruik nog verder te verminderen. Er worden ook nog steeds condensdrogers en luchtafvoerdrogers nieuw gemaakt. Voor deze apparaten ligt het verbruik tussen de 3.1 en 3.8 kWh per droogbeurt.

De waardes van 1.0 kWh en 1.7 kWh aan energieverbruik per droogbeurt voor nieuwe warmtepompdrogers zijn gebaseerd op een analyse van het opgegeven energieverbruik op het energielabel van 324 verschillende warmtepompdrogers. De waardes van 3.1 kWh en 3.8 kWh aan energieverbruik per droogbeurt voor nieuwe condensdrogers en luchtafvoerdrogers zijn gebaseerd op een analyse van het opgegeven energieverbruik op het energielabel van 68 verschillende condensdrogers en luchtafvoerdrogers.  

Gemiddelde energieverbruik nieuwe warmtepompdroger vs oude condensdroger per jaar

Onderstaande grafiek vergelijkt het energieverbruik per jaar in kWh van een nieuwe warmtepompdroger (in het groen) met een oudere condensdroger (in het oranje).

Dus een nieuwe wasdroger is zuiniger, hoeveel scheelt dit dan op mijn energierekening?

De energiekosten van een oude condensdroger of luchtafvoerdroger kunnen hoog zijn in vergelijking met een nieuwe warmtepompdroger. We geven verschillende voorbeelden voor een gemiddeld huishouden, een klein huishouden en een groot huishouden om te laten zien wat dit betekent.
  • Gemiddeld huishouden
    Gaan we uit van een gemiddeld gezin dat ongeveer 3 keer per week de wasdroger gebruikt dan kom je uit op ca. 160 wasbeurten per jaar. Bij een oude condensdroger heb je dan een energieverbruik van ongeveer 640 kWh per jaar en zullen de energiekosten ergens rond de € 240 liggen. Een nieuwe warmtepompdroger bij hetzelfde gezin verbruikt veel minder energie. Als we voor de warmtepompdroger uitgaan van een energieverbruik van 160 kWh per jaar, komen we op ongeveer € 60 aan energiekosten. Een verschil van ongeveer € 180 per jaar in het voordeel van de warmtepompdroger.

  • Klein huishouden
    Ook als je de wasdroger maar weinig gebruikt, bijvoorbeeld slechts 1 keer per week, dan kom je nog steeds uit op een verschil van ongeveer € 60 per jaar in het voordeel van de nieuwe warmtepompdroger ten opzichte van een oude condensdroger.

  • Groot huishouden
    Tot slot als je de wasdroger vaker dan gemiddeld gebruikt, bijvoorbeeld 5 keer per week, dan wordt het voordeel van de nieuwe warmtepompdroger helemaal groot. We komen in die situatie uit op een verschil van ongeveer € 300 per jaar aan energiekosten in het voordeel van de warmtepompdroger.

Bij alle voorbeelden gaan we uit van energiekosten van 0,40 euro per kWh. Voor de nieuwe wasdroger gaan we uit van een energieverbruik van 1 kWh per droogbeurt en voor de oude wasdroger van een energieverbruik van 4 kWh per droogbeurt.

Conclusie

Een nieuwe (warmtepomp)droger is in de regel veel zuiniger dan een oude condens- of luchtafvoerdroger. De energiekosten zullen dan veel lager zijn bij de nieuwe warmtepompdroger. Nieuwe condensdrogers of luchtafvoerdrogers zijn vaak wel zuiniger dan oude condensdrogers of luchtafvoerdrogers, maar dit verschil is veel kleiner. Dit is de reden waarom de meeste wasdrogers die nu verkocht worden warmtepompdrogers zijn. Alhoewel warmtepompdrogers iets duurder zijn in aanschaf dan condensdrogers of luchtafvoerdrogers, verbruiken ze zoveel minder energie dat je dit verschil snel hebt terugverdiend via je energierekening.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.