Feedback

Welke vloer voor de wasmachine

Welke vloer is geschikt om de wasmachine op te plaatsen? En welke eigenschappen moet een vloer dan hebben? In dit artikel komen de meest gangbare vloeren langs en worden ook oplossingen aangereikt om een vloer geschikt te maken voor de wasmachine.

Welke eigenschappen maken een vloer geschikt voor een wasmachine?

 • Vlak. Een belangrijk punt is dat de vloer goed vlak en egaal moet zijn van structuur. De vloer hoeft niet volledig geëgaliseerd te zijn in de zin dat deze 100% waterpas loopt, dit kan je oplossen via de stelpoten van de wasmachine.
 • Stroef. De vloer moet voldoende stroef zijn omdat een wasmachine bij het centrifugeren erg trilt en de neiging heeft om te gaan schuiven. Een stroeve vloer biedt veel meer weerstand tegen het wiebelen en houdt de machine op zijn plaats.
 • Stug. Het centrifugeren van de wasmachine leidt ertoe dat de wasmachine continue tegen de vloer aan trilt, de vloer moet voldoende stug zijn om weerstand te bieden tegen beschadiging.
 • Waterbestendig. Verder dient de vloer tegen water te kunnen. Een wasmachine kan immers lekkage hebben. Maar daarnaast komt er water uit de machine bij het schoonmaken van het filter. Ook kan hij het uithalen van wasgoed de vloer nat worden.

Diverse vloertypes en de wasmachine

 • Stenen vloer. Een stenen vloer is prima geschikt voor een wasmachineplaatsing. Deze zal vlak, stroef en stug zijn en goed tegen water kunnen.
 • Tegelvloer. Een tegelvloer is bijzonder geschikt op het punt van vlak zijn en waterbestendigheid. Punt van aandacht is de stroefheid van de tegels. Een stugge tegelvoer is prima. Een heel gladde tegelvloer is minder praktisch omdat de wasmachine aan de wandel kan gaan.
 • Betonnen vloer. Beton is bijzonder stug en stroef en dat is een erg geschikte eigenschap. Het is ook voldoende vlak. Beton is enigszins poreus en niet geschikt om water op te laten liggen, dat zal langzaam in het beton trekken en kan vlekvorming geven.
 • Pvc-vloer. Pvc is waterbestendig en van nature een redelijk stug materiaal. Een pvc-vloer zal ook goed vlak zijn. Pvc-vloeren voelen vrij zacht aan. De wasmachine zal zeer waarschijnlijk pootafdrukken in het pvc geven op de plaats waar deze staat opgesteld.
 • Gietvloer. Een gietvloer zal volkomen egaal zijn en ook waterdicht zijn. Een gietvloer zal meestal vrij stroef zijn. Gietvloeren zijn wel gevoelig voor beschadigingen zoals putjes en butsen. Een centrifugerende wasmachine kan slijtage veroorzaken.
 • Laminaatvloer. Een laminaatvloer zal vlak genoeg zijn. Laminaat kan enigszins tegen water maar is niet geschikt voor hele waterpartijen. Een laminaatvloer is meestal vrij glad en zeker niet stroef te noemen. Het risico bestaat dat de wasmachine zich gaat verplaatsen bij het centrifugeren.
 • Houten vloer of parketvloer. Een houten of parketvloer valt niet aan te raden. Een houten vloer is in ieder geval niet waterbestendig. Het hout zal ook gevoelig zijn voor beschadiging bij het centrifugeren.
 • Tapijt. Tapijt is geen goede optie voor de wasmachine. Tapijt is totaal niet vlak of egaal te noemen, kan niet tegen water en is ook niet stroef.
Alle vloertypes zijn beschreven met hun meest gangbare eigenschappen.

Oplossingen om de wasmachine op de vloer te plaatsen

Bij een vloer die onvoldoende stroef is blijft het altijd mogelijk een betontegel onder de wasmachine te leggen. Het gaat hier om een standaardtegel van 60 x 60 cm die je kunt kopen bij een doe het zelf zaak. Op een betontegel zal de wasmachine stabiel staan. De tegel is buitengewoon stroef. Een betontegel biedt geen beveiliging voor watergevoeligheid van een vloer. Voor die watergevoeligheid biedt een lekbak soelaas. Dit is een eenvoudige plastic bak die je onder de wasmachine plaatst. Als er water uit de machine lekt dan komt dit in de bak terecht en blijft daarin liggen.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.