Feedback

Hoeveel energie verbruikt een oven

Wil je graag weten hoeveel energie jouw oven verbruikt? Het energielabel kan je hierbij helpen. Zit er geen energielabel op je oven, kun je het energieverbruik zelf inschatten. In dit artikel gaan we dieper in op het energieverbruik van een oven.

Energielabel oven

Een oven kent vaak veel verschillende programma’s. Meestal zit op een oven in ieder geval een stand op basis van conventionele verwarming, en een stand met een hetelucht programma. Voor deze twee programma’s bevat het Europese energielabel verplicht het energieverbruik. Dit energieverbruik is op basis van een zogenaamde standaardcyclus en wordt gemeten in het aantal kWh. Hieronder een voorbeeld van wat je op het energielabel zou kunnen aantreffen.
Conventioneel0,73 kWh
Hetelucht0,61 kWh
Zoals in het voorbeeld heeft een hetelucht programma meestal een iets gunstiger verbruik dan een programma met de conventionele stand. Bij een hetelucht programma wordt de warme lucht actief gecirculeerd met een ventilator in de oven. De lucht verspreid hierdoor beter. Deze ventilator zit meestal achterin. Bij een conventionele verwarming maakt de oven passief gebruik van bovenwarmte en onderwarmte die ontstaan door het heet maken van een warmte element. De warmte moet zichzelf in de oven verspreiden. Bij onderwarmte stijgt de warmte vanzelf tegen het te bereiden gerecht aan. Bij bovenwarmte drukt de warmte van bovenaf. Er zijn overigens ook ovens waarbij de conventionele stand juist iets zuiniger is dan de hetelucht stand.

Als je elke week van het jaar de oven een keer gebruikt op de conventionele stand, dan zal je in bovenstaand voorbeeld 52 x 0,73 kWh is gelijk aan ongeveer 38 kWh aan energie in een jaar verbruiken. Bij de meeste ovens ligt het verbruik voor zowel conventioneel als hetelucht ergens tussen de 0,50 kWh en 1,00 kWh per cyclus. Dit zijn dus de gebruikelijke waardes. 

Ovens zonder energielabel

Het energielabel geldt op basis van Europese regelgeving alleen voor een zogenaamde normale oven. Op het moment dat de oven een stoomfunctie heeft of een magnetronfunctie dan gelden de regels niet en hoef je geen energielabel te hebben. Ook bepaalde kleine of draagbare ovens hebben geen label. Nu zijn er ontzettend veel combi-magnetrons en combi-ovens, en daarnaast worden steeds meer ovens uitgerust met stoomfuncties: Ongeveer de helft van de ovens heeft dus geen verplichte opgave van het verbruik. Veel van deze combi apparaten hebben dezelfde hetelucht en conventionele verwarmingsfuncties. Het kan nog steeds zo zijn dat de fabrikant zo vriendelijk is om het energieverbruik in de handleiding of specificaties te vermelden.

Energieverbruik zelf bepalen

Je kunt zelf proberen het stroomverbruik van een oven te berekenen. Er zijn meerdere strategieën die je kunt gebruiken.
  • Eenvoudige energiemeter. Je kan het energieverbruik eenvoudig meten met een energiemeter, dit is een apparaat van enkele tientjes dat je tussen het stopcontact en de stekker van de oven plaatst. Op het display van de energiemeter kan je het exacte energieverbruik aflezen. Dit kan niet als de oven een perilex stekker heeft. Bij een inbouwoven zal het niet heel praktisch zijn om bij de stekker te komen.
  • Slimme energiemeter. Veel huishoudens hebben in de meterkast een slimme meter die je zelf ook via een app kunt benaderen. Je kunt proberen om zo veel mogelijk apparaten uit te zetten en alleen de oven aan te zetten en te kijken hoe groot de toename is in energieverbruik. Dan heb je het extra energieverbruik van de oven te pakken.
  • Opgegeven vermogen. Het vermogen van een oven staat meestal in de handleiding en in de specificaties. Dit heet ook wel de aansluitwaarde. Door het vermogen te vermenigvuldigen met de tijd die de oven wordt gebruikt, kan het maximale stroomverbruik worden geschat. Bijvoorbeeld: een oven met een vermogen van 2000 watt wordt 1 uur gebruikt. Het geschatte maximale verbruik is dan 2 kWh. DIt is wel een maximum omdat de oven niet de hele tijd op vol vermogen draait; het verwarmen kost veel meer energie dan het op temperatuur houden van een eenmaal warme oven. Het daadwerkelijke energieverbruik zal een stuk lager liggen, maar je hebt in ieder geval een bovengrens.

Energieklasse oven

Ovens met een energielabel hebben ook een energieklasse. Voor ovens zijn er zeven verschillende energieklassen, te weten van klasse A+++ (zeer energiezuinig) tot klasse D (zeer energieverspillend). Deze energieklasse geeft zeker een indicatie van de energiezuinigheid. Echter de energieklasse is een schaal die voor alle apparaten groot en klein geldt en ervoor zorgt dat apparaten die niet hetzelfde zijn toch met elkaar kunnen worden vergeleken op de mate van energiezuinigheid. Hierdoor kan een grote energiezuinige oven een betere energieklasse hebben dan een kleine minder energiezuinige oven, terwijl die grote oven in absolute zin wel veel meer energie verbruikt dan die kleine oven. Het is bij aankoop of oriëntatie praktischer om te kijken naar het energieverbruik per cyclus voor hetelucht en conventioneel en je niet blind te staren op de energieklasse. 

Conclusie

Meestal heeft een oven een energielabel met daarop het energieverbruik per cyclus. Zonder label kan het zijn dat de fabrikant toch het energieverbruik vermeldt en er zijn manieren om het energieverbruik van een oven zelf te berekenen.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.