Feedback

10 oplossingen als de wasdroger niet goed droogt

Een droger is een bijzonder handig apparaat in elk huishouden. Maar het kan behoorlijk frustrerend zijn als de droger je kledingstukken niet goed meer droogt of erg lang over het droogprogramma doet. Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen om te proberen om de droger zijn werk weer te laten doen.

Tip 1: Stop minder wasgoed in de droger

Een van de meest voorkomende oorzaken waarom een droger kleding niet goed droogt is omdat deze te zwaar beladen is. Het is belangrijk om je aan het vulgewicht van de droger te houden. De reden dat een wasdroger niet goed droogt bij een te zware belading is dat er geen ruimte meer is voor de warme lucht om rondom je kledingstukken te circuleren. Meestal staat op de droger het maximale vulgewicht aangegeven. Als dit er niet staat kijk dan in de handleiding van de droger. Als je niet zeker bent of de droger te zwaar beladen is weeg dan het wasgoed voordat je het in de wasdroger stopt. Als je te veel wasgoed hebt voor in de droger kan je het te drogen wasgoed ook in twee ladingen verdelen.

Tip 2: Kies een geschikt droogprogramma

Het kiezen van het juiste droogprogramma bepaalt voor een groot deel of je kleren droog uit de wasdroger komen. De meeste drogers hebben verschillende droogprogramma's om uit te kiezen, waaronder programma’s met hoge warmte en lage warmte. Gevoelige stoffen kun je het beste drogen met de lage warmte-instelling. Stoffen zoals handdoeken of jeans droog je het beste op de hoge warmte-instelling. Als je niet zeker weet welk droogprogramma je moet kiezen, kijk dan op het wasetiket van je kleding. Het wasetiket geeft de aanbevolen droogtemperatuur en het droogprogramma aan. Volg het wasetiket om beschadiging van je kleding of droger te voorkomen.

Tip 3: Reinig het pluizenfilter

Een andere reden waarom een droger kleding niet goed droogt, is dat het pluizenfilter verstopt zit. Het pluizenfilter verzamelt pluizen en ander vuil van de kleding tijdens de droogcyclus. Het pluizenfilter kan het beste na elke droogbeurt schoongemaakt worden. Doe je dit niet dan zal het pluizenfilter snel verstopt raken, waardoor de warme lucht niet goed kan circuleren. Hierdoor kan de droger er langer over doen om kleding te drogen.

Tip 4: Controleer de afvoerslang

Als de droger een afvoerslang heeft, is het verstandig om deze 1 keer per jaar te controleren of hij niet verstopt zit. Via de afvoerslang wordt het water/vocht afgevoerd naar de waterafvoer. Als de afvoerslang verstopt zit kan de droger het water niet goed meer afvoeren.

Tip 5: Reinig de condensor

Als je droger een condensor heeft dan moet je deze 1 keer per jaar schoonmaken. De condensor kan na verloop van tijd vervuild raken. Als je een condensdroger hebt kan je meestal de condensor uit de droger halen en hem schoon spoelen onder de kraan. Heb je een warmtepomp droger dan zit de condensor vast in de droger en kun je deze meestal met behulp van een stofzuiger schoonmaken.

Tip 6: Reinig de vochtigheidssensor

De meeste moderne drogers hebben een vochtsensor die het vochtgehalte in de kleding controleert. De droger stopt zodra de gewenste droogtegraad is bereikt. Als de vochtsensor vuil of beschadigd is, kan hij het vocht niet meer goed detecteren. De droger zal dan niet meer goed werken. Meestal zit de vochtsensor ergens in de trommel. De sensor kan echter ook op een andere plek zitten. Kun je de vochtsensor niet vinden, kijk dan even in de handleiding waar deze precies zit. De vochtsensor kan je schoonmaken met een vochtige doek.

Tip 7: Centrifugeer je kleding extra vooraf

Wanneer je erg vochtige kleding in de droger stopt zal de droger er langer over doen om de kleren helemaal te drogen. Een optie is om je kleren extra te centrifugeren in de wasmachine voordat je ze in de droger stopt. Centrifugeren verwijdert overtollig water uit de kleren, waardoor de droger ze sneller kan drogen. Centrifugeren is energiezuiniger dan het gebruik van de droger, maar je kleding wordt nooit helemaal droog. Let wel op dat niet alle kledingstukken even geschikt zijn om te centrifugeren.

Tip 8: Gebruik droogballen

Droogballen zijn een effectieve manier om je kleren sneller te drogen. Ze zorgen voor een iets kortere droogtijd, daarmee voor minder kreukels en scheiden op een natuurlijke wijze het wasgoed van elkaar. Droogballen zijn heel makkelijk in gebruik. Voordat je de droger aanzet doe je 1 of meerdere droogballen in de trommel en zet je de droger aan. Doordat droogballen de droogtijd verkorten zijn ze ook goed voor het milieu en de portemonnee. Voor droogballen worden ook wel tennisballen gebruikt.

Tip 9: Gebruik het extra droog programma

Als je moeite hebt om bepaalde kledingstukken droog te krijgen kun je overwegen een extra droog programma te kiezen. De meeste drogers hebben een extra droog programma dat een hogere warmte en een langere cyclus gebruikt om kleding extra goed te drogen. Niet alle kleding is even geschikt voor een extra droog programma.

Tip 10: De expert

Werkt dit allemaal niet, schakel dan een expert in om de wasdroger te laten controleren. Bij een oud model kan je ook een nieuwe wasdroger overwegen.

Conclusie

Een droger die je kleren niet droogt kan frustrerend zijn, maar er zijn verschillende eenvoudige oplossingen die je kunt proberen. Houd je aan het vulgewicht en kies het juiste droogprogramma. Reinig elke keer het pluizenfilter. Controleer ongeveer eens per jaar de afvoerslang en maak de condensor en vochtsensor af en toe schoon. Centrifugeer je wasgoed vooraf en maak gebruik van droogballen. Kies indien nodig voor een extra droog programma.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.