Feedback

Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine?

Ga je een nieuwe wasmachine kopen en kan je wel wat hulp gebruiken? Op zich is het allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Er is maar een klein aantal dingen waar je goed op moet letten, zoals het vulgewicht van de wasmachine, het geluidsniveau en het energieverbruik. Op deze pagina staan de meest belangrijke eigenschappen van een wasmachine waar je naar kunt kijken om zo een goede keuze te kunnen maken. Een compleet overzicht van alle nieuwe wasmachines kan je hier vinden: nieuwe wasmachine kopen.

Wat voor soort wasmachine zoek je?

Er worden in Nederland drie soorten wasmachine verkocht. De voorladers zijn de standaard wasmachines, en dan heb je ook het type bovenlader en het type was-droogcombinatie. In de meeste gevallen kun je het beste kiezen voor een voorlader wasmachine. Bovenladers worden in Nederland nauwelijks nog verkocht. Op zich werkt een bovenlader prima maar ze zijn niet erg zuinig. Bovendien kan er maar een beperkte hoeveelheid wasgoed in. Een was-droogcombinatie is een wasmachine en droger in één apparaat. In de meeste gevallen is het verstandiger voor een aparte droger en wasmachine te kiezen. Een was-droogcombinatie is voornamelijk geschikt voor kleine huishoudens.

Het merk wasmachine

Niet elk merk maakt even goede wasmachines. Het is daarom belangrijk goed uit te zoeken hoe goed een merk gewaardeerd wordt. Op Qasa staat bij elke wasmachine een score van het merk. Deze score geeft aan hoe goed wasmachines van dit merk bevallen. Het advies is voor een goed beoordeeld merk te gaan met een goede score. De volgende merken (in willekeurige volgorde) behoren tot deze groep: LG, Siemens, Bosch, Samsung, Miele en AEG. Maar het is helaas geen garantie op een degelijke wasmachine. Ook wasmachines van A-merken gaan weleens sneller stuk dan verwacht. 

Vulgewicht, 7 kg, 9 kg, of nog meer? 

Het volgende artikel geeft advies over de wasmachine geschikt voor je gezinssamenstelling: Welke wasmachine past bij mijn huishouden? In het kort komt het op het volgende neer. Voor vrijwel alle huishoudens is een 9 kg wasmachine een goede keuze. Je kan hierin aardig wat wasgoed kwijt, maar ook je beddengoed is geen probleem. Daarnaast worden 8 en 9 kg het meeste gemaakt dus heb je een ruime keuze aan wasmachines. Zo kan je precies die kiezen die aan je wensen voldoet.

Het geluidsniveau

Niemand zit erop te wachten dat de wasmachine door het hele huis te horen is. Gelukkig staat op het energielabel een geluidsklasse. Dit loopt van A (tot 72 dB) tot D (vanaf 81 dB). Dit is het geluid dat je hoort bij het centrifugeren van de was. Kies voor geluidsklasse A. Dit zijn wasmachines met een maximaal geluidsniveau van 72 decibel tijdens het centrifugeren. Meer over het geluidsniveau kan je hier lezen: Hoeveel lawaai maakt een wasmachine.

Energieklasse, hoe zuinig is de wasmachine

Veel wasmachines hebben energielabel A. Dit zijn de meest zuinige wasmachines. Ons advies is om voor een wasmachine met dit energielabel te kiezen. Een hele grove berekening is dat een wasmachine met energielabel A ongeveer 100 euro duurder mag zijn dan een wasmachine met energielabel B en zelfs 200 euro duurder dan een wasmachine met energielabel C. Dit verschil verdien je op termijn terug vanwege de lagere energiekosten. Als de prijsverschillen niet te groot zijn is het zowel beter voor je portemonnee als voor het milieu om een energiezuinig wasmachine te kiezen. Meer over het energielabel van je wasmachine lees je hier: Alles over het energielabel van je wasmachine.

Maximaal toerental, hoe hoger hoe droger  

Het is bijna altijd mogelijk de centrifugesnelheid van de wasmachines zelf in te stellen. Veel wasmachines zitten met hun maximum ergens tussen de 1.400 en 1.450 rotaties per minuut (rpm). De maximale centrifugesnelheid is momenteel 1.600 rotaties rpm. Bij veel standaardwasprogramma's zal 1.400 rpm uitstekend voldoen. Het grote voordeel van een hogere maximale centrifugesnelheid is dat de was nog droger uit de wasmachine komt. Dit kan handig zijn zoals bij het wassen van gordijnen. Wasmachine die een hogere centrifugesnelheid kunnen draaien zijn vaak iets duurder dan wasmachines met een gemiddelde centrifugesnelheid.  Meer over dit onderwerp kan je lezen op: Is een hoog toerental op je wasmachine belangrijk?

Functionaliteit

Wasmachine producenten proberen continu nieuwe functies toe te voegen aan de wasmachines. De laatste tijd is er bijvoorbeeld een behoorlijke toename aan wasmachines met wifi. Je kan zo de wasmachine aanzetten als je niet thuis bent. Brandweer Nederland en verzekeringsmaatschappijen als Univé en Interpolis raden af de wasmachine te gebruiken als je niet thuis bent.

Automatische doseersystemen kunnen op meer enthousiasme rekenen. Hierbij wordt de hoeveelheid waspoeder of vloeibaar wasmiddel afgestemd op het type en de hoeveelheid was. Vaak wordt te veel wasmiddel gebruikt, dit is eigenlijk heel slecht voor de machine en voor je wasgoed. Met  automatisch doseersystemen is dit probleem opgelost.

De mogelijkheid om was toe te voegen als de machine al draait is ook erg handig. De functie om het starten van de machine uit te stellen (startuitstel) is erg handig en zit op de veel wasmachines.

Conclusie

In ideale omstandigheden zouden wij kiezen voor een wasmachine van een goed merk met een vulgewicht van 8 of 9 kg. Het liefste met energieklasse A en geluidsklasse A. Een maximaal toerental van 1.600 rpm en met een automatisch doseersysteem. Hier zit helaas wel een hoger prijskaartje aan. Gaat dit een beetje boven je budget, kies dan voor een wasmachine met een lager maximaal toerental en zonder automatisch doseersysteem. Deze zijn een stuk goedkoper en voor de meeste mensen een prima keuze.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.