Feedback

Hoe verhuis je een wasmachine?

Verhuizen brengt altijd een hoop stress met zich mee. Kleding, boeken en fotolijstjes zijn redelijk makkelijk in te pakken. De echte uitdaging zit in het verhuizen van de grote en zware objecten, zoals een kast of wasmachine of droger. Een korte checklist voor hoe je het jezelf gemakkelijker maakt om je wasmachine te verhuizen in 5 stappen van de voorbereiding tot het opnieuw aansluiten.

Stap 1. Haal de stekker uit het stopcontact

Schakel de wasmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact. Het klinkt misschien een beetje flauw maar het is echt een belangrijke stap.  Als dit gedaan is kunnen we beginnen met de wasmachine watervrij te maken.

Stap 2: Maak de wasmachine watervrij

Het afkoppelen van de watertoevoerslang is de volgende stap. Als eerste draai je de waterkraan waarop de wasmachine is aangesloten dicht. Pak nu een emmer en koppel de waterslang af bij de kraan. Leeg de slang in de emmer. Daarna ga je verder met de afvoerslang. Haal de afvoerslang uit de waterafvoerbuis en laat ook hier het water wat nog in de slang zit weglopen in de emmer. Koppel nu de waterafvoerslang los van de wasmachine en laat het resterende water in de emmer lopen.

Er kan ook nog wat water in de wasmachine zelf zitten. Om ook dit water kwijt te raken moet je de wasmachine een stukje kantelen. Het kan handig zijn de wasmachine op een dikke houten plank te zetten. Aan de voorkant van de wasmachine (vrijwel altijd rechtsonderin) zit een klep. Achter deze klep zit een filter. Het filter kun je losdraaien. Als je het filter hebt losgedraaid loop er langzaam water uit. Dit kan je opvangen met een handdoek of theedoek. Het laatste restje water kun je weg laten lopen door de machine licht te kantelen. Stroopt er geen water meer uit? Draai dan het filter er weer op en sluit het klepje.    

Stap 3: De transportbouten

De trommel kan je tijdens het verhuizen vastzetten met transportbouten. Zo voorkom je dat de trommel te veel gaat schudden en de wasmachine beschadigd raakt. Hopelijk heb je de transportbouten bewaard. Je zal echter niet de eerste zijn die ze heeft weggegooid na installatie van de wasmachine. Als je de transportbouten echt niet meer kan vinden, kun je contact opnemen met de klanten serviceafdeling van het merk van je wasmachine. Als het goed is moeten zij je verder kunnen helpen welke transportbouten je precies nodig hebt en waar je ze kan kopen.

Je kunt de wasmachine ook verplaatsen zonder de transportbouten. Dit is echter af te raden. Zeker als de wasmachine gekanteld wordt als je bijvoorbeeld een trap op gaat of als de wasmachine over de weg wordt vervoerd kan de trommel gaan bewegen. Deze bewegingen kunnen de wasmachine blijvend beschadigen.

De waterafvoerslang, watertoevoerslang en het stekkersnoer zullen vaak aan de machine vastzitten. Als je ze niet verwijderd dan kan je meestal gebruik maken van houders die zich aan de achterkant van de wasmachine bevinden om ze vast te klemmen. Ook is een mogelijkheid om de slangen en het stekkersnoer met wat ducttape bovenop de machine vast te plakken voor tijdens het transport. 

Stap 4: Het transport

Er zijn verschillende manieren waarop je de wasmachine kunt vervoeren. In alle gevallen is het belangrijk de wasmachine zo veel mogelijk rechtop te houden. Een beetje schuin mag wel, maar leg hem niet horizontaal. Om het jezelf iets makkelijker te maken kun je gebruik maken van een steekwagen of trappensteekwagen. Als je nergens de trap op hoeft kan je ook kiezen voor een meubelroller of transporttrolley. Dit is een een plank met vier wielen waarop je meubels en ook wasmachines makkelijk kunt vervoeren. Je kan de wasmachines uiteraard ook gewoon tillen met twee sterke mannen of vrouwen. Houd er wel rekening mee dat een wasmachine tussen de 60 en 90 kg weegt. Om beschadigingen aan je wasmachine en aan de nieuwe muren in je huis te voorkomen kun je de machine wikkelen in een stevig doek of bubbeltjes plastic. Het doek of bubbeltjes plastic zorgt er ook voor dat tijdens het transport in de verhuiswagen de wasmachine nergens hard tegenaan kan botsen.

Stap 5: De wasmachine weer aansluiten

Heb je de wasmachine op zijn nieuwe plek staan? Mooi, dan ben je bijna klaar. Je hoeft de wasmachine alleen nog opnieuw aan te sluiten.Vergeet in ieder geval niet de transportbouten weer te verwijderen. De wasmachine kan zwaar beschadigd raken als je de wasmachine draait met de transportbouten nog vast in de trommel. Dan is al het zware werk van het verhuizen van de wasmachine voor niks geweest. Meer tips en een uitgebreide uitleg over het aansluiten van je wasmachine kun je vinden op de pagina hoe sluit je een wasmachine aan? 

Toch maar een nieuwe wasmachine?

De wasmachine verhuizen is best even een klus. Als je wasmachine al wat ouder is kan je overwegen een nieuwe wasmachine aan te schaffen. Oude wasmachines verbruiken vaak veel energie. Wasmachines zijn de afgelopen jaren vele malen zuiniger geworden. Het kan dus gek genoeg wel eens goedkoper zijn een nieuwe wasmachine te kopen dan nog een paar jaar de oude te gebruiken. Een compleet overzicht van alle nieuwe wasmachine vind je op de volgende pagina: alle nieuwe wasmachines. Op deze pagina staat ook een indicatie van de verwachte energiekosten per jaar voor elke wasmachine.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.