Feedback

Vreemde geluiden uit de droger? De meest voorkomende oorzaken.

Een droger kan soms een vreemd geluid maken, de oorzaak hiervan is meestal niet ernstig en kun je zelf eenvoudig oplossen. Zo kan je de trommel te zwaar beladen hebben of kan er een los muntstuk in de trommel zijn gekomen. In dit artikel lees je over de meest voorkomende oorzaken, hoe je deze kunt oplossen en wanneer het verstandig is om een monteur in te schakelen.

Losse muntstukken

Een van de meest voorkomende oorzaken van een vreemd geluid uit de droger zijn rondvliegende muntstukken of aanstekers. Dit kan gebeuren als je vergeten bent je broeken te legen voordat je ze in de wasdroger hebt gestopt. Zet de wasdroger uit en verwijder de muntstukken en/of aanstekers uit de trommel. Hierna kan je de droogcyclus weer hervatten.

Verkeerde belading

Als de wasdroger te zwaar of verkeerd beladen is, kan hij extra lawaai gaan maken. Dit komt doordat het wasgoed van de ene naar de andere kant van de trommel wordt geslingerd. Pas in dat geval de belading aan door wat kleding uit de trommel te halen.

Verstopte pluizenfilter of ventilator

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een vreemd geluid in een droger is een verstopt pluizenfilter of een verstopte ventilatieopening. Pluizen kunnen zich snel ophopen in de droger. Als de ventilatie verstopt raakt, kan de droger een fluitend of ratelend geluid maken, omdat hij moeite heeft om genoeg lucht door de machine heen te krijgen. Als je een vreemd geluid uit je droger hoort komen, controleer dan het pluizenfilter en de ventilatieopening. Door het pluizenfilter en de ventilatieopening regelmatig schoon te maken voorkom je problemen met de droger.

Andere losse of beschadigde onderdelen

Ook losse of beschadigde onderdelen kunnen vreemde geluiden in de droger veroorzaken. Na verloop van tijd kunnen schroeven, moeren en bouten loskomen door de constante trillingen van de droger. Bovendien kunnen de trommel, riem en andere onderdelen versleten raken, wat leidt tot rammelende, piepende of knarsende geluiden. In deze gevallen kun je het beste een monteur laten langskomen om het probleem te verhelpen.

Wanneer kun je beter een professional bellen?

Als je de trommel hebt nagekeken, en het pluizenfilter, het ventilatierooster en de condensor hebt schoongemaakt en je blijft vreemde geluiden horen, kun je beter een monteur inschakelen. Een monteur kan een diagnose stellen en de nodige reparaties of vervangingen uitvoeren. Een monteur heeft als het goed is jarenlange ervaring en kan de eventuele reparatie veilig en correct uitvoeren.

Conclusie

In veel gevallen kun je de droger zelf ‘repareren’ als hij een vreemd geluid maakt. Meestal is de oorzaak een rondvliegend voorwerp in de trommel zoals een muntstuk of aansteker, een verkeerd of overbeladen trommel of een verstopte pluizenfilter. Al deze problemen kun je simpel zelf oplossen. Heb je bovenstaande punten gecontroleerd en maakt de droger nog steeds een vreemd geluid? Schakel dan een monteur in.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.