Feedback

Kookplaten

De belangrijkste type kookplaten zijn inductiekookplaten, gaskookplaten en keramische kookplaten. Inductiekookplaten bieden erg goede eigenschappen en zijn de meest gemaakte keuze bij een nieuwe keuken. Hier zit het meeste aanbod. Gaskookplaten lopen langzaamaan terug en keramische kookplaten zitten vooral aan de onderkant van de prijsrange. Veel kookplaten zijn tegenwoordig breder dan 60 cm en bieden 5, 6 of zelfs 7 kookzones. Inductiekookplaten hebben vaak een 2 of 3 fasen stroomaansluiting nodig. Bij een bestaande uitsparing in het werkblad zal een nieuwe vervangende kookplaat precies op de nis moeten passen. Sommige modellen combineren een kookplaat met een ingebouwde afzuiging.
Merken
Producten
Prijsklasse
9,4
Siemens
79 kookplaten
€ 236 - € 4499
9,1
Neff
13 kookplaten
€ 699 - € 2665
9,1
Bosch
65 kookplaten
€ 298 - € 2979
9,0
Miele
54 kookplaten
€ 669 - € 5419
8,9
Atag
12 kookplaten
€ 527 - € 3034
8,9
Bora
31 kookplaten
€ 1042 - € 3327
8,7
AEG
101 kookplaten
€ 269 - € 2675
8,6
Zanussi
11 kookplaten
€ 169 - € 750
8,5
Bauknecht
13 kookplaten
€ 529 - € 1949
8,3
Pelgrim
32 kookplaten
€ 437 - € 2439
8,2
Etna
58 kookplaten
€ 119 - € 1959
8,0
Exquisit
8 kookplaten
€ 209 - € 959
7,9
Inventum
25 kookplaten
€ 48 - € 1279
7,8
Beko
32 kookplaten
€ 119 - € 1479
7,6
Smeg
29 kookplaten
€ 379 - € 2746
7,4
Whirlpool
32 kookplaten
€ 201 - € 1660
7,3
Gaggenau
41 kookplaten
€ 1399 - € 7149
7,2
Samsung
5 kookplaten
€ 324 - € 2479
5 kookplaten
€ 278 - € 1999
6,9
Novy
26 kookplaten
€ 360 - € 5037
6,9
Indesit
7 kookplaten
€ 228 - € 491
6,0
Candy
1 kookplaten
€ 207 - € 207
4,7
Boretti
9 kookplaten
€ 346 - € 1979
40 kookplaten
€ 468 - € 4508
18 kookplaten
€ 247 - € 1979

Kookplaten met ingebouwde afzuiging

Een kookplaat met geïntegreerde afzuiging is doorgaans een combinatie van een inbouw inductiekookplaat en een downdraft afzuigsysteem. De afzuigfunctie bevindt zich over het algemeen centraal tussen de kookzones, maar kan ook aan de achterzijde of zijkant van de kookplaat geplaatst worden. De motor van de afzuigmodule en de afvoer zitten onder de kookplaat, verwerkt in een keukenkast. De meeste modellen zijn geschikt voor zowel recirculatie als luchtafvoer. Eén van de voordelen van de geïntegreerde afzuiging is dat de ruimte boven de kookplaat volledig vrij kan blijven. Kookplaten met geïntegreerde afzuiging zijn complex en vereisen expertise voor installatie. Meer kookplaten met ingebouwde afzuiging

Combi kookplaten

Een combi-kookplaat, ook wel bekend als een gemengde kookplaat, is een kookplaat dat over twee verschillende verwarmingstechnieken beschikt. Het standaard ontwerp van een combi-kookplaat bevat doorgaans vier inductiekookzones aan de ene zijde, aangevuld met een krachtige gaswokbrander aan de andere zijde. Dit stelt gebruikers in staat om hun pannen te verwarmen met behulp van inductietechnologie, terwijl ze tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om gerechten op hoge temperaturen te wokken met de wokbrander. Meer combi kookplaten

Keramische kookplaten

Keramische kookplaten werken net als inductiekookplaten op basis van elektriciteit. De warmteoverdracht is bij keramische kookplaten echter minder efficiënt dan bij inductiekookplaten. Het precies instellen van een kookzone is moeilijker bij keramische kookzones. Echter, een voordeel van een keramische kookplaat is dat alle soorten pannen erop gebruikt kunnen worden. Veel keramische kookplaten vereisen een 2- of 3-fasen elektrische aansluiting. Keramische kookplaten zijn goedkoper dan inductiekookplaten. Je kunt een keramische kookplaat vaak visueel identificeren omdat de geactiveerde kookzones rood gekleurd zijn. Meer keramische kookplaten

Gaskookplaten

Een gaskookplaat biedt je de mogelijkheid om de warmtetoevoer nauwkeurig te beheren. Vaak beschikt een gaskookplaat over een wokbrander, hiermee kun je op hoge temperaturen roerbakken. Een van de belangrijke voordelen van de gaskookplaat is dat ze relatief goedkoop zijn. Het reinigen van een gaskookplaat kan lastig zijn, omdat de gasbranders boven het oppervlak uitsteken en ook de pannenhouders vuil kunnen worden. Hoewel gaskookplaten nog steeds veel in gebruik zijn, neemt hun populariteit af ten gunste van inductiekookplaten. Meer gaskookplaten

Inductiekookplaten

Bij het kiezen van een nieuwe kookplaat wordt tegenwoordig meestal voor een inductiekookplaat gekozen. Deze technologie is uiterst effectief en zuinig qua energieverbruik en goed te reguleren. De kookzones worden pas actief als er een pan op wordt geplaatst en ze koelen vrijwel onmiddellijk af zodra deze wordt verwijderd. Het is wel belangrijk dat de pannen die je gebruikt compatibel zijn met inductiekoken. Als je nu een gaskookplaat en wil je overstappen op een inductiekookplaat, zal je al je pannen moet vervangen.. Het oppervlak van een inductiekookplaat is perfect vlak en eenvoudig te reinigen. De meeste inductiekookplaten worden aangesloten op een 2- of 3-fasenaansluiting. In vergelijking met gas- of keramische kookplaten zijn inductiekookplaten duurder. Meer inductiekookplaten

Veelgestelde vragen over kookplaten

 • Wat is een aankookautomaat?

  • De automatische opwarmfunctie zorgt ervoor dat een pan gedurende korte tijd op hoog vermogen verwarmd kan worden en dat daarna het vermogen naar een lager vooraf opgegeven niveau wordt teruggeschakeld.

 • Wat is een bridge zone?

  • Hiermee wordt bedoeld dat je twee of meer gewone kookzones kan transformeren tot één grote kookzone. Dit wordt ook wel een brugfunctie, brugzone of Bridge Induction genoemd.

 • Wat is een domino kookplaat?

  • Een domino kookplaat is een (smalle) kookplaat die gecombineerd kan worden met andere domino kookplaten. Het zijn als het ware losse units met hun eigen bediening en stroomtoevoer.

 • Wat is automatische panherkenning?

  • Als je een pan op een kookzone zet zal de bediening van de betreffende kookzone oplichten. De kookplaat herkent op welke kookzone(s) de pan zich bevindt. Dit wordt ook wel panwaarneming genoemd.

 • Wat is een flexzone?

  • Bij een FlexZone verhit de inductiekookplaat precies daar waar het bodemoppervlak van de pan de FlexZone raakt. Binnen de FlexZone kan een pan op elke plek worden gezet.

 • Wat is FlexInduction?

  • Bij FlexInduction is de inductie kookplaat verdeeld in meerdere zones die afzonderlijk kunnen worden gebruikt of kunnen worden gecombineerd tot een of meer "flex" gebieden voor een of meer grote pannen. De pannen kunnen overal op de inductieplaat worden geplaatst.

 • Wat wordt bedoeld met een dubbele wokbrander?

  • Dit betekent dat de wokbrander is voorzien van twee aparte vlammen in een binnenste een en buitenste ring. Hierdoor kan de wok zowel op zeer laag als op zeer hoog vermogen worden gebruikt. Dit wordt ook een wokbrander met een dubbele vlamring genoemd.

 • Wat wordt bedoeld met thermische beveiliging op een gaskookplaat?

  • De thermische beveiliging zorgt ervoor dat bij het ontsteken van de gasvlam een thermokoppel binnen enkele seconden wordt opgewarmd, zodat er een beveiligingsmechanisme in werking treedt dat controleert of de brander warm blijft. Als de vlam dooft dan wordt de gastoevoer naar deze brander onmiddellijk afgesloten. Dit wordt ook wel thermobeveiliging of thermokoppel beveiliging genoemd.

 • Wat doet de PowerBoost functie?

  • De PowerBoost functie zorgt ervoor dat de geselecteerde kookzone extra krachtig wordt. Dit is Handig wanneer er extra veel vermogen nodig is om een grote pan op te warmen. De powerboost functie wordt ook wel Power Booster genoemd.