Feedback

Voordelen van een wasdroger met anti-kreuk functie

Je kleding komt soms helemaal gekreukeld uit de droger na het draaien van het droogprogramma. Je zal dan flink moeten strijken voordat je ze kan dragen of opbergen. Gelukkig beschikken veel wasdrogers over een anti-kreuk functie om het kreuken van kleding te beperken. Hoe werkt een anti-kreuk functie en wat zijn de voordelen hiervan.

Waarom kreukt kleding in de droger

Allereerst moeten we kijken naar de oorzaken waarom kleding in de wasdroger gaat kreuken. Een van de veroorzakers is dat de hitte in de droger de stof van de kleding iets kan laten krimpen. Hierdoor zit de vezels van de stof niet meer helemaal strak tegen elkaar en gaat het kledingstuk kreuken. Een andere belangrijke oorzaak is dat het wasgoed na het draaien van het droogprogramma blijft liggen in de trommel. Zodra de droger klaar is, stopt deze normaal gesproken met het draaien van de trommel en zal het wasgoed helemaal door elkaar zitten. Als je niet direct de trommel leegt, blijft het wasgoed langere tijd zo verfrommeld in de trommel liggen. HIerdoor gaan de kreukels intrekken in de kleding.

Anti-kreuk fase met draaiende trommel

De werking van de anti-kreuk fase verschilt per merk en machine. In sommige gevallen blijft de trommel af en toe ronddraaien nadat het droogprogramma is afgelopen. Dit voorkomt dat het wasgoed gaat samenklonteren in de trommel en de kreukels intrekken. De trommel wordt alleen rustig rondgedraaid. Het energieverbruik van een dergelijke anti-kreuk fase valt erg mee en het is technisch een eenvoudige benadering.

Anti-kreuk functie met stoom

Soms beschikt de wasdroger over een stoomfunctie die helpt om kreukels te voorkomen. Na het droogproces wordt een waternevel of stoom in de trommel geblazen. De warme lucht in de trommel zorgt ervoor dat de waterdamp neerslaat op het textiel. De stoom dringt door in de textielvezels en voorkomt kreukels. Dit is weliswaar technisch ingewikkelder maar ook een veel effectievere methode om kreukels te voorkomen. Wasdrogers met een stoomfunctie zijn een stuk duurder dan wasdrogers zonder een stoomfunctie. Een extra voordeel bij een wasdroger met een stoomfunctie is dat je vaak meerdere dingen met de stoomfunctie kunt doen en dat de meerwaarde niet alleen beperkt is tot het tegengaan van kreuken. Zo is het meestal mogelijk om met behulp van stoom licht gedragen kleding op te frissen in de wasdroger zonder deze eerst te wassen.

Voordelen anti-kreuk functie

Door het gebruik van een wasdroger met anti-kreuk functionaliteit hoef je minder tijd te besteden aan het strijken van je kleding. Bij de meer eenvoudige anti kreuk fase waarbij de trommel regelmatig een rondje draait na afloop van het programma zal het in ieder geval helpen om het aantal kreukels flink te verminderen. Bij de meer geavanceerde stoomfunctie zal je in veel gevallen de kleding gewoon uit de droger kunnen halen, opvouwen en in de kast hangen. Soms zal je de kleding nog licht moeten strijken. In alle gevallen zal het minder tijd kosten dan als de kleding heel gekreukeld uit de wasdroger zou komen. Per saldo bespaart een wasdroger met een anti-kreuk functionaliteit je werk en tijd.

Conclusie

Een wasdroger met anti-kreuk functie is een slimme keuze voor mensen die tijd willen besparen of niet graag strijken. Door het verminderen van kreukels in de kleding, kun je je kleding direct uit de droger halen en opvouwen of ophangen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over kreukels. De meeste drogers hebben tegenwoordig een anti-kreuk fase. Sommige wasdrogers beschikken over een stoomfunctie die helpt bij het voorkomen van kreuken. Stoom is de meest effectieve methode om kreukels te voorkomen maar wasdrogers met stoomfunctie zijn meestal wel een stuk duurder.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.