Feedback

Hoeveel energie verbruikt een koelkast

Een nieuwe koelkast zonder vriezer verbruikt ergens tussen 60 kWh en de 190 kWh per jaar. Het energieverbruik van een koel-vriescombinatie begint bij 100 kWh per jaar en loopt op tot boven de 300 kWh voor grote Amerikaanse koelkasten. Het energieverbruik van de koelkast hangt voor een groot gedeelte samen met het formaat van de koelkast en de grootte van het vriesvak. Daarnaast worden sommige koelkasten zuiniger gemaakt dan andere. Dit kan je aflezen aan het energielabel.

Energielabel

Op het energielabel staat hoeveel kWh een koelkast per jaar gebruikt. Daarbij heeft een grote koelkast uiteraard meer energie nodig om te koelen dan een kleine koelkast. Je kan dit energieverbruik gebruiken om de kosten per jaar in te schatten en het is ook mogelijk om te vergelijken met andere koelkasten zolang je maar uitgaat van twee koelkasten die ongeveer even groot zijn. Om iets te zeggen over hoe energiezuinig een apparaat is staat op het energielabel ook een een schaalverdeling met energieklasse van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Bij deze schaalverdeling is rekening gehouden met de grootte van het apparaat. Dit heeft als extra voordeel dat je van heel verschillende apparaten toch via dezelfde energieklasse A of B kunt zien dat het energiezuinige apparaten betreft.

Van energieverbruik naar energiekosten

Op basis van het energielabel kan je vrij eenvoudig de verwachte jaarlijkse energiekosten berekenen. Onderstaand een aantal voorbeelden van de energiekosten van een koelkast per jaar. De energiekosten worden geraamd op EUR 35 cent per kWh. De prijs per kWh is vermenigvuldigd met het jaarlijkse energieverbruik zoals op het energielabel staat aangegeven.

KoelkastInhoud koelkastInhoud vriezerkWh per jaarKosten
Klein zonder vriezer1)136 liter0 liter92 kWhEUR 32,20
Klein met vriezer2)132 liter15 liter145 kWhEUR 50,75
Groot zonder vriezer3)301 liter0 liter 141 kWhEUR 49,35
Groot met vriezer 4)252 liter34 liter222 kWhEUR 70,70
Amerikaanse koelkast 5)409 liter225 liter351 kWhEUR 122,85
De volgende modellen zijn gebruikt voor deze tabel: 1) Siemens KI21R2FE0-B, 2) Siemens KI32LNSE0, 3) Pelgrim PKS25178, 4) Siemens KI82LADF0, 5) Samsung RS68A8521S9

Vriezers verbruiken veel meer energie dan koelkasten. Dit komt omdat het veel energie kost de temperatuur in het vriesvak ruim onder nul te houden. Dit zie je terug in bovenstaande tabellen. De varianten zonder vriesvak verbruiken minder stroom dan vergelijkbare modellen met vriesvak. Dit betekent overigens niet dat je beter een koelkast zonder vriezer kunt kopen en daarnaast een aparte vriezer. Een koel-vriescombinatie is zuiniger dan een aparte koelkast en een aparte vriezer.
Daarnaast verbruiken kleine koelkasten meer energie per liter inhoud dan grote koelkasten. Een grotere koelkast werkt een stuk efficiënter dan een kleinere koelkast.  Of met andere woorden een kleine koelkast is relatief duur in verbruik. Ook dit zie je gemakkelijk terug in bovenstaande tabellen. Per liter inhoud is de Amerikaanse koelkast goedkoper dan de kleine koelkast met vriezer en goedkoper dan de grote koelkast met vriezer.

Verschil in energieverbruik en energiekosten

Twijfel je tussen twee verschillende koelkasten, dan zou je kunnen kiezen op basis van het energieverbruik en de energiekosten van beide apparaten. In de meeste gevallen is een zuinigere koelkast ook duurder. Of het slim is de zuinigere maar duurdere koelkast te kopen in plaats van de goedkopere maar minder zuinige koelkast hangt af van het prijsverschil, het energieverbruik, de energiekosten en de levensduur van beide koelkasten. Kortom dit is helaas niet in een oogopslag duidelijk. Je kan onderstaande berekening gebruiken om te kijken welke koelkast op termijn het goedkoopste is. Daarnaast kun je zie hoeveel energie je bespaart. Vul onderstaande velden in en druk op de knop berekenen.

 
Koelkast A  
Koelkast B  
Aankoopprijs in €
kWh per jaar

We hebben nu alleen nog de gemiddelde prijs per kWh nodig over de gehele levensduur van de koelkast. In het verleden was dit lange tijd rond de  € 0,22 per kWh. Tegenwoordig fluctueert de prijs per kWh erg wat het lastig maakt een lange termijn inschatting te maken. De levensverwachting van de meeste koelkasten ligt ergens rond de 15 jaar. Beide waardes kun je onderstaand aanpassen.

Prijs per kWh in €
Levensverwachting in jaren
 

Uitkomst: Over de gehele levensduur van 15 jaar kost koelkast A ongeveer € 2050 en koelkast B € 1750. Koelkast B is op basis van deze berekening op termijn goedkoper. Koelkast B verbruikt ongeveer 450 kWh minder aan energie.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.