Feedback

Hoe werken wasmachines met automatische doseersystemen?

Iedereen die regelmatig de was doet, vraagt zich weleens af hoeveel wasmiddel er precies in de machine moet. Voor de zekerheid doe je vaak net wat extra wasmiddel in de machine. Dit is eigenlijk niet goed. Te veel wasmiddel kan vlekken op je wasgoed achterlaten, het is ook niet goed voor de wasmachine. Daarnaast is wasmiddel duur, het is zonde om er te veel van te gebruiken. 

Om er voor te zorgen dat er nooit te veel of te weinig wasmiddel gebruikt wordt bestaan er tegenwoordig wasmachine met automatische wasmiddeldosering. De wasmachine rekent uit hoeveel wasmiddel nodig is en gebruikt niet meer dan nodig.    
Alle grote wasmachine fabrikanten hebben wasmachines met een systeem dat automatisch bepaalt hoeveel wasmiddel de machine gebruikt voor een wasbeurt. Helaas hebben ze allemaal besloten het doseringssysteem een eigen naam te geven. Het is dus soms puzzelen of een wasmachine over een dergelijk systeem beschikt. Deze pagina behandelt de voordelen van automatische wasmiddeldosering systemen en de verschillende namen en technieken die wasmachine fabrikanten hiervoor hebben bedacht. 

Voordelen automatische wasmiddeldosering

Er zijn best veel voordelen aan een automatisch doseersysteem. De belangrijkste zijn:
  • Gebruiksgemak. De meeste automatische wasmiddeldosering systemen controleren het type wasgoed in de trommel, de hoeveelheid wasgoed, en bekijken hoe vuil het wasgoed is. Op basis van deze gegevens past de wasmachine de hoeveelheid gebruikt wasmiddel aan. Zo hoef je zelf niet na te denken over de hoeveelheid wasmiddel dat nodig is en gebruik je nooit te veel. Daarnaast hoef je de wasmachine maar 1 keer in de 15-25 wasbeurten te vullen met wasmiddel.
  • Minder slijtage aan kleding. Als er teveel wasmiddel in de wasmachine zit kan kleding sneller slijten. Ook kan te veel of te weinig wasmiddel vlekken of strepen achterlaten op je wasgoed. Door precies de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken gaat kleding langer mee.
  • Bespaar wasmiddel. We zijn bijna allemaal geneigd te veel wasmiddel te gebruiken. Door de dosering van de hoeveelheid wasmiddel aan de machine over te laten gebruiken we uiteindelijk minder wasmiddel. Dit is beter voor je was en beter voor het milieu.
  • Bespaar water. Een wasmachine blijft wassen en spoelen totdat al het wasmiddel uit de trommel is verdwenen. Als je bijvoorbeeld van het Bosch i-Dos systeem gebruikt maakt bespaar je tot 10 liter aan water per wasbeurt. Op jaarbasis loopt dit behoorlijk op.
  • Bespaar tijd & energie. Als er teveel wasmiddel in de wasmachine zit kost het extra tijd en energie om dit weg te spoelen. Gebruik je een automatische wasmiddeldosering systeem dan is de dosering exact goed en is je wasmachine tot wel 30 minuten eerder klaar.

Nadelen automatische wasmiddeldosering 

Er zijn ook nadelen aan automatisch wasmiddeldoseringssysteem.
  • Maximaal twee soorten wasmiddel. In principe zijn er 2 reservoirs, één voor het wasmiddel en één voor de wasverzachter. Bij sommige wasmachines kan in het reservoir voor de wasverzachter ook wasmiddel gedaan worden. Als je vaak wasverzachter gebruikt en je doet regelmatig een witte en een bonte was zal je toch handmatig wasmiddel of wasverzachter moeten toevoegen.  Niet alle systemen staan toe dat je zowel bonte, witte en zwarte was kan draaien met dezelfde gevulde reservoirs.
  • Alleen vloeibaar wasmiddel. Een ander nadeel is dat doseersystemen alleen gebruikt kunnen worden in combinatie met vloeibaar wasmiddel. Gebruik je zelf liever waspoeder dan zijn dit soort systemen niks voor jou.
  • Aanschafprijs. Wasmachines waarop een doseersysteem zit zijn gemiddeld iets duurder dan machines zonder een dergelijk systeem. Let wel dat automatische doseersystemen een stuk zuiniger zijn en dat het prijsverschil zal worden terugverdiend.

Verschillende merken verschillende namen

Alle grote merken hebben wasmiddel doseersystemen ontwikkeld. De meeste technieken lijken erg op elkaar of zijn kopieën van elkaar. Onderstaand een overzicht van verschillende grote fabrikanten en de techniek die zij gebruiken om het wasmiddel automatisch te doseren.  

LG: EZDispense™ (EZ Dispense)

Ezdispense of uitgesproken als easydispense is het automatisch doseersysteem van LG. De hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter wordt bepaald door de machine op basis van hoeveel wasgoed er in de machine zit. Wasmiddel en wasverzachter worden bijgevuld door deze te vullen in de EZdispense compartimenten. De machine geeft een melding als het nodig is het wasmiddel bij te vullen. Je kan tot maximaal 35 wasbeurten draaien na 1 keer vullen.

Siemens & Bosch: intelligentDosing of i-DOS 

Het intelligentDosing systeem van Siemens en Bosch stemt zelf de hoeveelheid vloeibaar wasmiddel af op het wasgoed met behulp van sensoren. Dit leidt tot een besparing van water en wasmiddel. Volgens Siemens bespaart dit systeem tot 10 liter water en 38% wasmiddel per wasbeurt.

De i-DOS wasmachines hebben twee compartimenten, één voor het wasmiddel en één voor de wasverzachter. Bij sommige wasmachines kan het compartiment voor de wasverzachter ook gebruikt worden voor een ander soort wasmiddel.

Samsung: AutoDose

Samsung noemt zijn systeem AutoDose. Draai je ongeveer 4x per week een was dan hoef je de wasmachine mar 1 keer per maand te vullen. Het compartiment waar je het wasmiddel in doet bevat namelijk ongeveer wasmiddel voor 16 wasbeurten. Verder zorgt dit systeem er net als de andere systemen voor dat je nooit te veel wasmiddel gebruikt.

Miele: TwinDos

Het TwinDos-systeem van Miele gaat een stapje verder dan andere doseersystemen. Miele heeft namelijk ook zijn eigen wasmiddel ontwikkeld dat bij TwinDos hoort. Het UltraPhase 1 en UltraPhase 2-wasmiddel. Volgens Miele zorgt de combinatie van deze twee wasmiddelen voor een stralend schone was. Voor mensen met een gevoelige huid heeft miele  UltraPhase Sensitive wasmiddel. Dit is het zelfde wasmiddel als de  UltraPhase 1 en UltraPhase 2 maar dan zonder geur- en kleurstoffen

Je kan ook het TwinDos gebruiken met je eigen wasmiddel. Hiervoor kan je 
TwinDos navulreservoirs kopen. Deze kun je vullen met je eigen vloeibare wasmiddel.  

AEG: AutoDose

Net als bij Samsung heet het automatische doseersysteem bij AEG AutoDose. Met AutoDose wordt precies de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter gebruikt. Als je het het AutoDose compartiment hebt gevuld met wasmiddel kun je ongeveer 20 wasbeurten draaien. Het AutoDose systeem zorgt voor een aanzienlijk minder gebruik van wasmiddel. 

Met de My AEG Care-app pas je de AutoDose-instellingen aan aan je wensen. Ook kan je de app zo instellen dat je een melding ontvangt als het wasmiddel reservoir bijna leeg is.  

Whirlpool: AutoDose

Het AutoDose van Whirlpool zorgt net als alle andere automatische doseersystemen dat je minder wasmiddel, water en energie verbruikt. Je kan de machine in een keer bijvullen met ongeveer 400 milliliter wasverzachter en 800 milliliter wasmiddel. Als je dit gedaan hebt kun je ongeveer 26 wassen draaien. Uitgaande van een lading katoenen wasgoed van ongeveer 5 kg.  

Beko: AutoDose

Met AutoDose van Beko lost het probleem van het doseren van wasmiddel voor je op. Vul ongeveer 1x per maand de wasmachine met vloeibaar wasmiddel en wasverzachter en laat het AutoDose verder zijn werk doen. Je kan de machine vullen met ongeveer 1 liter aan wasmiddel en een 0,5 liter aan wasverzachter. 
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.