Feedback

Oude wasmachine repareren of vervangen?

Met elke wasmachine zal vroeg of laat een probleem ontstaan. Heb je geluk dan betreft het een eenvoudig probleem wat je zelf kunt oplossen. In veel gevallen is het probleem helaas niet zo makkelijk oplosbaar en dan rijst de vraag of repareren zinvol is. Als de wasmachine nog onder de garantie valt, is deze keuze vrij eenvoudig. Je kan dan contact opnemen met de verkoper of fabrikant van de wasmachine en ze vragen om een monteur langs te sturen. Als de wasmachine niet meer onder de garantie valt is het soms mogelijk eenvoudige problemen zelf oplossen. Is het probleem te ingewikkeld en kan je het niet zelf oplossen rest de vraag of het nog zinvol is de wasmachine te laten repareren of dat je beter een nieuwe wasmachine kunt kopen. 

Machine valt onder garantie

Op de meeste wasmachines zit 2 jaar fabrieksgarantie. Soms kan je deze garantieperiode verlengen. Als binnen deze periode de wasmachine kapot gaat zal de fabrikant de wasmachine kosteloos repareren. Helaas verloopt dit niet altijd zo vlekkeloos als je zou hopen. Het kan gebeuren dat de servicemonteur vaststelt dat de schade aan de wasmachine het gevolg is van ondeugdelijk gebruik. De fabrikant zal in dat geval kosten bereken voor de reparatie. Daarnaast kan er sprake zijn van (hoge) voorrijkosten. De meeste problemen met wasmachines ontstaan echter buiten de fabrieksgarantie van het product.

Algemeen advies: Valt de wasmachine nog onder de garantie dan heeft vervangen geen zin en kun je altijd het beste kiezen om de wasmachine door de fabrikant te laten repareren.    

Wasmachine zelf repareren

Valt de wasmachine niet meer onder de garantie dan kan je in eerste instantie ervoor kiezen te proberen hem zelf te repareren. Op social media sites als youtube of tiktok zijn talloze video's te vinden hoe je een probleem met je wasmachine kan vaststellen en kan repareren. De benodigde onderdelen zijn beschikbaar bij  gespecialiseerde webwinkels of bij de fabrikant zelf. Meestal vallen de kosten van de onderdelen mee. De kosten van de reparatie zitten vaak in de voorrijkosten en de kosten van de monteur.

Niet alle reparaties zijn geschikt om zelf uit te voeren. Een BH-beugel die vast zit in de kuip van de wasmachine kan je meestal met wat hulp van het internet zelf oplossen. Een ingewikkelder probleem, zoals bijvoorbeeld het vervangen van de lagers van de wasmachine, kan je beter aan een ervaren monteur overlaten. Ondanks het feit dat er veel instructievideo's online te vinden zijn heb je grote kans dat je de wasmachine onherstelbaar beschadigt of dat het zelf repareren niet lukt. 

Algemeen advies: Kun je de wasmachine eenvoudig zelf repareren zonder veel kosten te maken is dit in alle gevallen een prima oplossing. Een nieuwe wasmachine is in dit geval niet noodzakelijk.

Laten repareren of nieuwe wasmachine kopen

Als zelf repareren geen optie is en de machine valt buiten de garantie dan wordt de keuze een stuk ingewikkelder. De kosten van het laten repareren van je wasmachine kunnen behoorlijk oplopen. Soms tot in de honderden euro's. Het apparaat is meestal niet zoveel meer waard. En het is de vraag hoe lang de wasmachine na reparatie nog mee zal gaan en of er wellicht nog een keer een reparatie aan komt.

Stel je hebt 6 jaar geleden een wasmachine gekocht voor € 700. De reparatiekosten bedragen € 225. Is het verstandig de wasmachine te laten repareren of niet? Je zou de volgende berekening als lijdraad kunnen nemen om te bepalen of je de wasmachine moet laten repareren. We hebben een aantal gegevens van je nodig om uit te rekenen wat verstandig is. Je kan de gevraagde gegevens onderstaand invullen. Op basis van deze gegevens bereken we het het verschil in de kosten om de wasmachine te repareren en de kosten van een nieuwe wasmachine. We rekenen op de achtergrond met de restwaarde van het apparaat over de looptijd. Die restwaarde moet duidelijk hoger zijn dan de reparatiekosten. De uitkomst van de berekening is slechts indicatief, er kunnen geen rechten worden ontleend.

Oude wasmachine
Aankoopprijs in €
Levensverwachting in jaren
Leeftijd in jaren
Reparatiekosten in €

Nieuw wasmachine
Aankoopprijs in €
Levensverwachting in jaren

Advies: Je kan in dit geval waarschijnlijk het beste een nieuwe wasmachine kopen. Reparatie lijkt op basis van deze gegevens niets toe te voegen. Daarnaast is de nieuwe wasmachine waarschijnlijk zuiniger dan de oude wasmachine. Dit is nog een extra reden waarom je beter een nieuwe wasmachine kan aanschaffen.

Conclusie

Verwacht je dat de wasmachine na reparatie nog wel een aantal jaren mee kan gaan en vallen de reparatiekosten mee? In dit geval is repareren een optie. Is de wasmachine al wat ouder en of zijn de reparatiekosten hoog? In veel gevallen kan je beter een nieuwe wasmachine kopen. Reparatie voegt dan niets toe.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.