Feedback

7 tips om de wasmachine te gebruiken

Bijna iedereen heeft thuis een wasmachine. Maar hoe gebruik je die? Wist je bijvoorbeeld dat te veel wasmiddel slecht is voor je wasgoed en slecht is voor de wasmachine. Of dat je ook de wasmachine af en toe moet schoonmaken. Zo zijn er nog meer tips die er uiteindelijk voor zorgen dat je wasmachine langer meegaat en je wasgoed netjes schoon wordt. Onderstaand een zevental tips om je wasmachine te gebruiken.

Tip 1 Kies het juiste programma

Alle wasmachines hebben verschillende programma's. Deze wasprogramma's zijn speciaal ontworpen voor verschillende type wasgoed. Kies het programma dat het beste bij het wasgoed hoort. Controleer ook op welke temperatuur het wasgoed mag worden gewassen. Heb je een stapeltje katoenen t-shirts en een paar linnen blouses die gewassen moeten worden? Draai dan 2 wasjes. Eén voor de katoenen t-shirts en één voor de linnen blouses. Dit is beter voor je wasmachine en beter voor de kleding.   

Tip 2: Sorteer je was

Sorteer je was op stof en kleur. Houd gekleurde, witte en donkere was gescheiden van elkaar. Witte kleding gaat verkleuren als je het in de wasmachine mengt met gekleurde kledingstukken. Check ook het wasetiket van elk kledingstuk. Op het wasetiket van een kledingstuk staat of het in de wasmachine mag en, zo ja op hoeveel graden het gewassen mag worden. Het sorteren op stof is nodig omdat niet elke stof op dezelfde temperatuur gewassen mag worden.     

Tip 3: Gebruik niet te veel wasmiddel

In het geval van wasmiddeldosering kun je beter iets minder wasmiddel gebruiken dan iets meer. Te veel wasmiddel beschadigt je kleding. Het gaat sneller slijten en kleuren vervagen. Ook kunnen er zeepresten achter blijven in de wasmachine. Hieraan gaan huidvet en -schilfers zich binden aan de zeep en ontstaat een soort kleverig slijm wat `vetluis`wordt genoemd. Mocht je last hebben van vetluis is dit vrij makkelijk te herkennen. De wasmachine gaat stinken en je was ruikt niet meer fris. Om dit allemaal te voorkomen is het verstandig niet te veel wasmiddel te gebruiken.

Tip 4: Gebruik een geschikt wasmiddel

Daarnaast is het belangrijk een geschikt wasmiddel te kiezen voor de was. Heb je witte was gebruik dan wasmiddel speciaal gemaakt voor witte was. Voor bonte en zwarte wasjes zijn ook speciale wasmiddelen. Waspoeder en vloeibaar wasmiddel hebben beide hun eigen voor- en nadelen. Eén van de nadelen van vloeibaar wasmiddel is de snellere vorming van vetluis. Wil je dit echt niet in je wasmachine, dan kun je beter poeder wasmiddel gebruiken. Lees hier meer over de verschillen tussen waspoeder en vloeibaar wasmiddel.

Tip 5: Doe de wastrommel niet te vol

De wastrommel heeft vrije ruimte nodig om de kledingstukken goed schoon te maken. Als de wastrommel te vol zit, en er is geen vrij ruimte meer ontstaan er problemen omdat het wasmiddel niet goed verdeeld wordt over het wasgoed. Een deel van het wasgoed zal niet gewassen worden. Verdeel het wasgoed ook goed in de trommel. Ook dit zorgt ervoor dat het wasmiddel alle kledingstukken goed kan bereiken. Maar een goede verdeling heeft ook nog een ander voordeel. Als wasgoed te veel gaat samenklonteren kan de wasmachine tijden het centrifugeren gaan schudden. Dit komt omdat de zware samengeknepen bal wasgoed van de ene naar de andere kant wordt geslingerd tijden het centrifugeren.

Tip 6: Maak je wasmachine regelmatig schoon

Ook de wasmachine heeft onderhoud nodig. Dit hoeft niet elke week maar één keer in de 3 maanden is het verstandig de wasmachine goed schoon te maken. Dit doe je door de wasmachine te draaien met een lege trommel en op de maximale temperatuur, meestal 90 graden. Eventuele vet- en zeepresten die zijn achtergebleven in de trommel en leidingen worden weggespoeld. Zo voorkom je dat de wasmachine gaat stinken. Maak gelijk de wasmiddellade schoon met een doekje. Hier kunnen zeepresten gaan samen klonteren en na verloop van tijd kan dit gaan stinken. 

Tip 7: Nieuwe wasmachine, draai een standaard programma met lege trommel

Heb je net een nieuwe wasmachine, en wil je hem gelijk gaan gebruiken? Draai dan eerst een standaard wasprogramma met lege trommel. Eventueel vuil dat tijdens de fabricage, transport of installatie in de trommel is gekomen spoel je zo weg. Als het programma klaar is kun je de machine gaan gebruiken. Meer over het aansluiten van een nieuwe wasmachine kan je hier vinden: nieuwe wasmachine aansluiten.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.