Feedback

Hoe lang gaat een wasdroger mee?

De levensduur van een wasdroger kan flink variëren maar ligt meestal ergens tussen de 10 en 15 jaar. De belangrijkste factor is hoe vaak je de wasdroger gebruikt. Hoe goed je de wasdroger onderhoudt en de kwaliteit van het merk spelen een behoorlijke rol. In dit artikel beschrijven we deze factoren en wat je zelf kunt doen om de levensduur te verlengen. 

Factoren die de levensduur van een wasdroger beïnvloeden

Als algemeen uitgangspunt geldt dat een wasdroger gemiddeld ongeveer 10 tot 15 jaar gebruikt kan worden.
  • Frequentie van gebruik: De belangrijkste factor is hoe vaak je de wasdroger gebruikt. Hoe vaker je de wasdroger gebruikt, hoe sneller hij slijt. Op het Europese energielabel wordt gerekend met een standaard van 160 droogbeurten per jaar wat neerkomt op ongeveer 3 beurten per week. Dit geldt dan als een gemiddeld gebruik van een doorsnee huishouden. Een levensduur in aantal beurten is in feite logischer dan een levensduur in jaren. Als je de verschillende getallen met elkaar vermenigvuldigt kom je erop uit dat een wasdroger gemiddeld ongeveer 1600 tot 2400 droogbeurten mee zou moeten gaan.
  • Intensiteit van gebruik: Daarnaast speelt ook een rol hoe je de wasdroger gebruikt. Prop je de droger elke droogbeurt helemaal vol, dan zal hij elke keer harder moeten werken en sneller slijten. Vul je de wasdroger elke beurt tot net iets over de helft van de trommel, dan zal hij langer mee gaan.
  • Onderhoud: Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je droger aanzienlijk verlengen. Slecht onderhoud daarentegen kan ervoor zorgen dat je droger voortijdig stuk gaat. Verderop in dit artikel staan verschillende tips voor onderhoud.
  • Merk: Bepaalde merken staan erom bekend apparaten van hoge kwaliteit te produceren die langer meegaan dan andere merken. Dit heeft uiteindelijk te maken met zaken als hoe nauwkeurig de productie wordt gedaan, de kwaliteit van de alle materialen die in het apparaat gaan, en hoe goed het technische ontwerp van de machine is. Alles bij elkaar gaat een apparaat dan langer mee en geeft minder klachten of het duurt veel langer voordat de eerste klachten komen. Op Qasa is feedback te vinden over alle merken.

Hoe kan je de levensduur van je droger zo lang mogelijk houden

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het maximale te halen uit de levensduur van je wasdroger. Onderstaand een aantal tips:
  • Pluizenfilter reinigen: Het is verstandig om het pluizenfilter na elke droogbeurt te reinigen. Dit voorkomt dat pluizen de ventilatie verstoppen en dat de droger oververhit raakt.
  • Ventilatierooster en condensor reinigen: Maak minstens 2x per jaar het ventilatierooster en de condensor schoon. Dit zorgt ervoor dat de droger de warme lucht efficiënt kan genereren en kan afvoeren.
  • Stop de droger niet te vol: Je kunt de droger beter niet te vol doen. Door overbelasting moet de droger hard werken, waardoor hij sneller slijt. Het beste is om de trommel tot net iets over de helft te vullen.
  • Vermijd het drogen van te natte kleding: Als je hele vochtige kleding in de droger stopt wordt de droger extra belast en zal hij sneller slijten.
  • Stop geen kleding in de droger die vervuild is met chemicaliën of olie: Droog geen kleding in de droger die vervuild is met chemicaliën of olie. Deze stoffen kunnen de droogtrommel beschadigen en doen roesten.
  • Gebruik geen wasverzachter: Stop geen kleding in de droger die gewassen is met wasverzachter. De droger zal onnodig lang draaien omdat het vanwege de wasverzachter niet goed kan meten hoe vochtig het wasgoed is.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van een wasdroger ligt tussen de 10 en 15 jaar. De levensduur is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is de mate van gebruik. Ook goed onderhoud en de kwaliteit van het merk spelen een rol. Je kunt de levensduur verlengen door de wasdroger goed te onderhouden, niet te vol te stoppen, en er geen wasgoed met chemicaliën in te stoppen.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.