Feedback

8 tips om je vaatwasser schoon te maken

De vaatwasser is een belangrijk, meestal onmisbaar, onderdeel van het huishouden. Het biedt gemak en bespaart tijd. De afwasmachine heeft regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren. Veel mensen gaan ervan uit dat de afwasmachine zichzelf reinigt tijdens elke wascyclus, maar dit is een misvatting. Het is noodzakelijk om de afwasmachine regelmatig schoon te maken om de opbouw van etensresten en zeepresten te voorkomen. Hieronder geven we 8 tips voor schoonmaak en onderhoud van je vaatwasser voor een langere levensduur.
  • Filter schoonmaken: Het filter van de vaatwasser is een belangrijk onderdeel dat ervoor zorgt dat er geen etensresten in de pomp van de vaatwasser terechtkomen.. Het filter moet je regelmatig schoonmaken. Het filter zit onder in de vaatwasser en kan eruit worden gehaald door het los te draaien. Maak de binnen- en buitenkant van het filter schoon met warm water en gebruik eventueel een zachte borstel. Controleer het filter ook op eventuele etensresten. Als je klaar bent met het schoonmaken van het filter, plaats je hem weer terug in de machine.
  • Sproeiarmen schoonmaken: De sproeiarmen van de vaatwasser zorgen ervoor dat het water goed wordt verdeeld tijdens het afwassen. Het is belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. De sproeiarmen kunnen verstopt raken met etensresten of door kalkaanslag. Haal de sproeiarmen uit de vaatwasser en maak deze schoon met warm water. Als er een gaatje van de sproeiarm verstopt zit kan je deze open prikken met een tandenstoker, cocktailprikker of satéprikker.
  • Reinig de deur en het deurrubber: De deur en het deurrubber van de vaatwasser kunnen vuil worden door etensresten en vet. Maak deze daarom regelmatig schoon met een doekje en warm water. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze het deurrubber kunnen aantasten.
  • Draai een heet wasprogramma: Draai regelmatig een heet wasprogramma zonder vaat om de vaatwasser te reinigen. Een heet wasprogramma zorgt ervoor dat vet en etensresten worden verwijderd en dat de vaatwasser weer fris ruikt.
Er zijn verschillende reinigingsmiddelen die je als extra hulp kunt gebruiken om de vaatwasser goed schoon te krijgen.
  • Witte azijn: Witte azijn is een natuurlijk middel dat goed werkt om kalkaanslag en vervuiling te verwijderen. Doe een kopje witte azijn in de vaatwasser en draai een heet wasprogramma. De witte azijn zorgt ervoor dat de vaatwasser goed wordt gereinigd en dat kalkaanslag wordt verwijderd.
  • Soda: Baking soda is ook een effectief middel om de afwasmachine mee te reinigen. Gebruik een theelepel soda en doe deze in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de machine van binnenuit te reinigen.
  • Citroenzuur: Citroenzuur is een natuurlijk middel dat goed werkt om kalkaanslag en vervuiling te verwijderen. Doe een kopje citroenzuur of een opengesneden halve citroen in de vaatwasser en draai een heet wasprogramma. Dit zorgt ervoor dat de vaatwasser goed wordt gereinigd en dat kalkaanslag wordt verwijderd.
  • Gebruik een speciaal reinigingsmiddel: Er zijn daarnaast speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar om de vaatwasser schoon te maken. Deze middelen zijn vaak verkrijgbaar bij de supermarkt of online. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat. Vaak moet je het middel in de vaatwasser doen en vervolgens een wasprogramma draaien.
  • Gebruik een verfrisser: Soms blijft er een vieze of muffe geur in de vaatwasser ondanks dat je hem goed hebt schoongemaakt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je de vaatwasser maar weinig gebruikt. Om ervoor te zorgen dat de vaatwasser altijd fris ruikt, kun je een verfrisser voor in de vaatwasser gebruiken. Deze verfrissers zijn verkrijgbaar in verschillende geuren en zorgen ervoor dat de vaatwasser altijd fris ruikt. Het maskeert die ongewenste geur maar lost het achterliggende probleem niet op.

Conclusie

Ook een vaatwasser moet af en toe schoongemaakt worden. Maak regelmatig het filter en de sproeiarmen schoon. Reinig ook af en toe de deurrubbers. Vaak is het draaien van een heet wasprogramma voldoende om de vaatwasser weer helemaal schoon te maken. Is dit niet voldoende, probeer dan een vaatwasprogramma te draaien met een beetje witte azijn, citroenzuur, soda of een speciaal reinigingsmiddel. Lukt het niet om de vaatwasser schoon te laten ruiken, dan kan je nog terugvallen op een verfrisser om een nare lucht te maskeren.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.