Feedback

Hoe zinvol is een hoog toerental op je wasmachine?

Normaal gesproken hebben wasmachines een toerental variërend van 1200 toeren tot 1.600 toeren. Er bestaan wasmachine met een lager of hoger toerental maar die worden maar zelden verkocht. Het meest gebruikelijke toerental op een wasmachine is 1.400. Een wasmachine met een toerental van 1.400 rpm draait elke seconde 23,3 keer rond.
Welke voordelen en nadelen hebben een hoger of lager toerental op je wasmachine. En heeft het zin om een wasmachine aan te schaffen met een hoog toerental?

Hoe hoger hoe droger

Aan het eind van een wasprogramma gaat een wasmachine drogen. Dit doet de machine door de was snel rond te draaien in de trommel. Dit ronddraaien wordt centrifugeren genoemd. De snelheid waarmee de trommel rondjes draait noemen we het toerental. Toerental wordt uitgedrukt in aantal rotaties per minuut, ook wel rpm. De afkorting rpm komt van het Engelstalige "revolutions per minute". Hoe hoger het toerental (of sneller de trommel draait), hoe droger de was wordt. De wasmachine is echter geen droger. De was zal, nadat het centrifugeren klaar is, altijd nog gedroogd moeten worden in de wasdroger op of een wasrek of wasmolen.

Voordelen hoger toerental

Het voordeel is eenvoudig: hoe hoger de rotatie snelheid des te droger komt het wasgoed uit de wasmachine. Inhoudelijk komt dit doordat het vocht door het centrifugeren uit de kleding en naar de zijkant van de machine wordt geduwd.

Een wasmachine met een kleine trommel moet daarbij een iets hoger toerental draaien om hetzelfde restvocht percentage te bereiken als een wasmachine met een grote trommel. Met andere woorden een kleine trommel moet iets sneller zijn rondjes draaien dan een grote trommel voor hetzelfde eindresultaat. Om te weten hoe droog het wasgoed uit de machine komt is het dus uiteindelijk beter om naar het restvochtpercentage op het energielabel te kijken dan je alleen op het toerental te richten.

Nadelen hoger toerental

Er zitten nadelen aan het wassen van je wasgoed op een hoger toerental. Je wasgoed zal sneller slijten. Dit komt door de druk die op het wasgoed wordt uitgeoefend. Het verschil tussen 1.400 rpm en 1.600 rpm lijkt misschien niet heel groot, maar in de praktijk zorgt het voor meer slijtage. Een bijkomend punt is dat veel kleding niet op 1.600 toeren gecentrifugeerd mag worden. Daarnaast zal een wasmachine met 1.600 toeren een hogere aanschafprijs hebben. Deze zijn in de regel duurder dan wasmachines met 1.400 toeren. Dit komt mede doordat wasmachine met een hoog toerental een zwaardere motor nodig hebben.

Wasmachine met 1.200 toeren

De meeste wasmachine hebben tegenwoordig een maximum toerental van 1.400. Wasmachine met 1.200 toeren worden nog gemaakt en verkocht. Inhoudelijk is er niks mis mee. Je was zal wel een stuk minder droog uit de wasmachine komen dan bij een machine met 1.400 of 1.600 toeren. Als dit voor jou geen probleem is kan je prima een wasmachine kopen met maximaal 1.200 toeren. Hierbij wel de kanttekening dat wasmachines van 1.200 toeren nauwelijks (of niet) goedkoper zijn dan wasmachines met 1.400 toeren. Wil je dan toch een keertje de was iets droger uit de wasmachine is het toch wel prettig om de wasmachine te hebben met hoger toerental. Bang voor je kleding hoef je niet te zijn. Op vrijwel alle wasmachines zitten programma's die voorkomen dat de wasmachine te hard gaat centrifugeren. 

Wasmachine met 1.400 toeren

Dit is tegenwoordig het standaard toerental van een wasmachine. Voor de meeste kleding stukken zoals broeken en shirts is dit toerental prima. Delicate stoffen moeten op lagere toeren gecentrifugeerd worden, lakens kunnen op hogere toeren worden gecentrifugeerd. Voor lakens geldt dat indien ze gecentrifugeerd worden op 1.400 toeren ze langer gedroogd moeten worden in de droger of op het wasrek, dan bij 1.600 toeren. Qua prijs-kwaliteit is een wasmachine met 1.400 rpm een prima keuze.

Wasmachine met 1.600 toeren

Wasmachines met 1.600 toeren worden niet zo veel gemaakt. Ze zijn in de regel een stuk duurder dan wasmachine met 1.400 toeren. De reden hiervoor is dat ze een zwaardere motor nodig hebben. Was je veel handdoeken dan is een wasmachine met 1.600 toeren een prima keuze. Voor veel kleding geldt dat het centrifugeren op hoge toeren niet mag of onverstandig is omdat de kleding (veel) sneller slijt. Bij veel wasbeurten zal je de 1.600 toeren daarom niet gebruiken.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.